این موضوع در نشست تخصصی «یکجانبه گرایی آمریکا و آینده امنیت تجارت بین الملل» که روز یکشنبه(25 آبان) با حضور محققان و کارشناسان چینی به میزبانی ایرنا برگزار شد، مورد تاکید قرار گرفت.
نشست تخصصی یاد شده به همت «موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران» و به میزبانی خبرگزای جمهوری اسلامی (ایرنا) برگزار شد.
در این نشست وانگ نان متخصص امور خاورمیانه و مدیر مرکز مطالعات پاکستان، زنگ چوان هوی پژوهشگر ارشد موسسه ادیان جهان وابسته به آکادمی علوم اجتماعی چین و لی وی جیان پژوهشگر به بیان نظرات و دیدگاه های خود پرداختند.
چابهار، «شنجن» آینده ایران
وانگ نان متخصص امور خاورمیانه و مدیر مرکز مطالعات پاکستان بندر چابهار را به دلیل ویژگی ها و به ویژه ظرفیت های عظیم بالقوه آن در آینده، این بندر به را بندر شن جن چین تشبیه و آن را «شن جن» آینده ایران توصیف کرد.
به گفته وانگ، بندر شن جن چین که در ۴۰ سال پیش تنها ۳۰ هزار نفر جمعیت داشت اکنون در شعاعی ۲۰۰ کیلومتری، ۱۱ شهر و ۷۰ میلیون نفر جمعیت را در بر می گیرد و این شهرها با همکاری یکدیگر از مزایا و ظرفیت های متقابل یکدیگر بهره مند می شوند.
این کارشناسی چینی گفت: مسافت چابهار تا گوادر تنها ۱۰۰ کیلومتر است و این دو شهر می توانند در «رقابتی مفید و دوستانه» از مزایای یکدیگر بهره مند شوند. شرکت های چینی که هم اکنون حدود ۲۰ شرکت آنها در چابهار فعال هستند نیز می توانند با سرمایه گذاری در بخش تولید، در چابهار کالا تولید کرده و آن را به کشورهای منطقه صادر کنند.
به گفته وی، دورنمای ۴۰ ساله چابهار بهتر از شن جن است و موقعیت بهتری از آن داشته و دولت ایران باید از آن حمایت کند.
وانگ بندر چابهار را در قیاس با بندر راهبردی شن جن در چین بسیار روشن دانست و ابراز امیدواری کرد تا کشورهای منطقه ضمن همکاری برای توسعه هرچه سریعتر این بندر، از مزایای فراوان آن بهره مند شوند.
برتری بندر چابهار به بندر گوادر
مدیر مرکز چینی مطالعات پاکستان که پیشتر از بندر چابهار ایران و بندر گوادر پاکستان بازدید کرده است، نزدیکی چابهار به بندرهای گوادر و کراچی، نقطه راهبردی تنگه هرمز و بندر دبی را نقطه ای بسیار مثبت برای بندر چابهار دانست.
وی خاطرنشان ساخت که بندر پاکستانی گوادر با همکاری چین در حال گسترش است ولی چابهار از گوادر پیشرفته تر و مهم تر است و از گوادر پیش افتاده است.
به گفته وانگ، ایران و چین باید بر این ناحیه تمرکز کرده و به همراه هند و افغانستان و پاکستان برای توسعه سریع تر چابهار و تبدیل آن به یک قطب تجاری در منطقه بکوشند.
معافیت چابهار از تحریم های آمریکا نکته ای بود که مورد توجه این پژوهشگر چینی قرار گرفت که به زعم وی بسیاری از چینی ها از آن بی اطلاع هستند.
۲ میلیون گردشگر چینی در راه ایران
وانگ با اشاره به تصمیم دولت ایران برای لغو روادید گردشگران چینی خبر داد که بسیاری از این افراد از این حرکت خشنود هستند. به گفته این پژوهشگر، ۱۵۰ میلیون گردشگر چینی قدرت خرید بالایی دارند و بخش قابل توجهی از آنان (۱۰ میلیون نفر) تایلند را به عنوان مقصد اصلی خود بر می گزینند.
وی گفت که گردشگران چینی ایران را مملو از منابع و بسیار امن دانسته و ایرانیان را بسیار مهربان می دانند که این موارد موجب می شود که در آینده توریست های چینی بیشتری راهی ایران شوند.
این کارشناس چینی گفت: در میان همسایه های ایران، ترکیه در سال گذشته با جذب ۴۰۰ هزار توریست چینی رتبه نخست را در اختیار داشته و ۸۷۰ هزار چینی نیز به امارات متحده عربی سفر کرده اند. ۱۵۰ هزار گردشگر ایرانی نیز از چین دیدار کردند.
وی با افزایش تخمین معاونت گردشگری ریاست جمهوری ایران که آینده گردشگران چینی عازم ایران را یک میلیون نفر اعلام کرده بود، افزود که ۲ میلیون گردشگر چینی می توانند درسال رهسپار ایران شوند.
وانگ گفت: هر چه که تایلند دارد، ایران نیز دارد ولی هر چه که ایران دارد، تایلند ندارد.
آینده شیرین صادرات ایران به چین
وانگ همکاری ها تهران و پکن را دارای پتانسیل عظیم و آینده روابط دوجانبه را بسیار درخشان دانست که باید آن را مورد توجه داشت.
به گفته این کارشناس چینی، توانمندی ایران در صادرات به چین زیاد است و بخش اعظم صادرات ایران به چین را زعفران، پسته، فرش و صنایع دستی تشکیل می دهد که باید گسترش یابد. عسل ایران کیفیت بسیار خوبی داشته و در جهان چهارم است و تقاضای آن در چین سال به سال افزایش می یابد.
ساقط کردن پهپاد پیشرفته آمریکا، حاکی از فناوری پیشرفته ایران است
وی همچنین با اشاره به سرنگون ساختن پهپادهای فوق پیشرفته آمریکایی توسط ایران به عنوان مثال از پیشرفت شگرف ایران در حوزه فناوری، گفت که این اقدام مهم حاکی از آن است که ایران به درجه بالایی از علوم و فناوری دست یافته و صدور این قبیل علوم و فناوری پیشرفته توسط ایران به چین نیز می تواند در چارچوب همکاری های دو طرف قرار گیرد.
وی افزود ایران می تواند برخی دستاوردهای خود در حوزه علوم و فناوری را با چین به اشتراک بگذارد.
ایران را فراتر از روابط دوجانبه و بعنوان برادر می دانیم
وانگ در ادامه این نشست از ایرانیان خواست تا توهم غرب را از ذهن خود خارج سازند و به چین اعتماد کنند. او گفت: ما به ایران فراتر از روابط نگاه می کنیم و ایران را برادر می دانیم اما غربی ها را فقط از دریچه روابط نگاه می کنیم. از ایرانی ها می خواهیم که به فناوری های چینی و کالاهای آن اعتماد کنند چرا که در برخی زمینه ها چین از اروپا و آمریکا نیز پیشرفته تر است.
وی در پاسخ به سوالی در مورد تحریم های آمریکا و خروج شرکت های چینی از ایران، این اقدام را ناشی از محدودیت های اعمال شده در مورد واردات از ایران و فشار آمریکا بر شرکت های چینی دانست. به گفته وی، دولت چین باید میان ایران و آمریکا توازن ایجاد کند چرا که اقتصاد آمریکا بارها از اقتصاد ایران بزرگتر است.
وانگ گفت: تحریم های آمریکا می تواند موجب شود که چین در مورد میزان روابط تجاری خود با این کشور تجدیدنظر کند. سیاست اصلی آمریکا مهار چین است.
این پژوهشگر گفت که تحریم های آمریکا امنیت منطقه را به خطر انداخته و باید همکاری های اقتصادی و دفاعی را در چهارچوب سازمان ملل، سازمان همکاری های شانگهای و سازمان غیرمتعهدها در پیش گرفت.
ضرورت پایه ریزی نظام پرداخت غیردلاری
وانگ پایه ریزی نظام پرداخت غیر دلاری را زمینه ساز ورود چینی های بیشتری به ایران دانست و بر افزایش تماس های آموزشی دو کشور نیز تاکید کرد.
این پژوهشگر در پاسخ به سوالی پیرامون برخی کالاهای بی کیفیت چینی در بازار ایران و سخت بودن اعتماد به به کیفیت برخی محصولات این کشور که می تواند وجهه کالاهای چینی را بطور منفی تحت تاثیر قرار دهد، گفت: برخی از واردکنندگان ایرانی تنها اجناس ارزان را وارد می کنند که این موجب چنین برداشتی می شود. باید کالاهای با کیفیت چینی را که در آمریکا و اروپا نیز وجود دارند وارد کرد.
وی خبر داد که تهران و پکن توجه بیشتری به این موضوع داشته و درصدد حل آن هستند.
ضرورت شناخت متقابل جوامع ایران و چین
لی وی جیان محقق چینی نیز به عنوان یکی دیگر از سخنران نشست یاد شده، بر لزوم افزایش درک و شناخت متقابل جوامع ایران و چین برای جلوگیری از سوء تفاهمها و گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور تاکید کرد.
لی معتقد است که هرقدر جوامع و مردم دو کشور نسبت به ظرفیت ها، فرهنگ، و توانمندی های یکدیگر شناخت بیشتری پیدا کنند، به همان نسبت اعتماد متقابل بین دو ملت تقویت خواهد شد هر جا که فضای اعتماد متقابل حاکم باشد، زمینه همکاری های تجاری و اقتصادی میان طرفین گسترش می یابد.
بازار بزرگ چین، فرصت اقتصادی برای ایران
این محقق چینی با بیان اینکه کشورش به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، ظرفیت های بسیار عظیم اقتصادی و تجاری برای همکاری با کشورهای مختلف از جمله ایران در اختیار دارد، از رشد اقتصادی سریع چین سخن گفت و افزود: چین بازار بزرگ و ظرفیت مصرفی عظیمی دارد و از این رو فرصتهای زیادی برای فعالیت شرکتهای مختلف ایرانی ایجاد میکند که می تواند باعث رونق بیشتر اقتصاد ایران و افزایش همکاری های دوجانبه شود.
نیاز چین به منابع طبیعی ایران
لی در ادامه این نشست به نیاز انکارناپذیر چین به منابع طبیعی ایران از قبیل نفت و آلومینیوم و بخش عظیمی از منابع معدنی گوناگون اشاره کرد و گفت: طبقه متوسط چین حدود 400 میلیون نفر است و ظرفیت مصرفی این کشور بسرعت در حال رشد است و از سوی دیگر ایران هم نیازمند صنایع چین است بخصوص که ما در چین تقریبا همه انواع کالا را تولید میکنیم و چین به کارخانه عظیم دنیا معروف شده است.
وی خاطرنشان کرد: چین پول و سرمایه و انواع فناوری دارد که میتواند به کشورهای دوست مانند ایران صادر کند و زمینههای عظیمی برای همکاری دو کشور وجود دارد.
سوءتفاهم، چالشی که باید برطرف شود
این محقق چینی در بخش دیگری از اظهاراتش به چالشهای موجود در مسیر توسعه همکاریها اشاره کرد و گفت بزرگترین چالش به خود ما مربوط میشود و عبارت از چالش سوء تفاهم بین دو کشور است و ما باید درک و شناخت از یکدیگر را افزایش دهیم.
وی افزود: ما هنوز سوء تفاهمهایی داریم و به همین علت شرکتهای چینی برای سرمایهگذاری در ایران تردیدهایی دارند. بر عهده دولت های دو کشور است که تلاش کنند با فراهم کردن زمینه های مساعد و فضای امن اقتصادی برای همکاری های متقابل، تردیدها و نگرانی های شرکت های دو کشور و افرادی که قصد فعالیت های سرمایه گذاری در کشورهای یکدیگر را دارند، برطرف نمایند.
لی در ادامه سخنانش در نشست ایرنا، همچنین از سیاستهای دولت آمریکا از جمله یکجانبهگرایی، محافظتگرایی (از شرکتهای آمریکایی) و انزواگرایی به عنوان چالشهای خارجی یاد کرد اما در عین حال تاکید کرد که مهمترین چالش از درون خود ما است.
حفظ صلح، مهمترین چالش روز جهان
وی تاکید کرد که چالش اصلی امروز حفظ صلح در جهان است و اوضاع صلحآمیز عنصر کلیدی برای توسعه اقتصادی است و در همین ارتباط چین تلاش کرده که جوامع موزون در چین و جهان ایجاد کند تا جامعه انسانی سرنوشت و آینده مشترکی داشته باشد.
وی همچنین با رد نظریات برخی صاحبنظران غربی مانند ساموئل هانتینگتون در زمینه برخورد تمدنها ، بر وجود تسامح دینی در چین تاکید کرد و گفت: در فرهنگ چینی و فرهنگ ایرانی عناصر مشابهی داریم که میتوانیم در آینده تبادلات فرهنگی را افزایش دهیم.
بندرچابهار، ظرفیتی که باید از دریچه اقتصاد فراگیر دیده شود
این کارشناس چینی در بخش دیگری از این میزگرد با تاکید بر اهمیت بندر چابهار تاکید کرد که اقتصاد چابهار فراتر از یک بندر صرف است و باید از دریچه اقتصاد فراگیر، به ویژگی ها و ظرفیت های بالقوه فراوان بندر چابهار نگاه کرد.
امضای تفاهم نامه
در حاشیه نشست تخصصی یاد شده، تفاهم نامه همکاری میان موسسه مطالعاتی ابرار معاصر تهران با مرکز مطالعات پاکستان دانشگاه ژیانگ جو چین و موسسه مطالعات جهان آکادمی علوم اجتماعی چین با موضوع همکاری در حوزه مطالعات و پژوهش ، تبادل پژوهشگر و انجام طرح های مطالعاتی مشترک امضا شد.
هیات چینی علاوه بر حضور در نشست تخصصی ایرنا، از بخش های مختلف این خبرگزاری از جمله سایت زبان چینی ایرنا که در ماه های اخیر راه اندازی شده است، بازدید کردند.