تهران - ایرنا - رقابت های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری الجزایر از یکشنبه به رغم اعتراضات مردمی در این کشور با تبلیغات پنج نامزد آغاز شد.

این پنج نامزد که هریک از سابقه سیاسی و اجتماعی تقریبا متفاوت در ساختار سیاسی و اجتماعی کشورشان برخوردارند ، یک وجه مشترک دارند و آن همکاری با دولت مستعفی عبدالعزیز بوتفلیقه طی 40 سال گذشته است به گونه ای که احزاب سیاسی فعلی این کشور آنها را از بازماندگان همان دولت برای بازتولید ساختار گذشته ارزیابی می کنند.

رقابت انتخاباتی این پنج نامزد رسما در این کشور کلید خورد و آنها قبل از هر کاری روز یکشنبه به ابتکار شورای قانون اساسی کشورشان با هم منشوری را امضاء کردند تا به اصول و فرآیند های استاندارد انتخاباتی در کشورشان پایبند باشند.

انتخاباتی که نخستین آنها پس از کناره‌گیری فروردین ماه گذشته بوتفلیقه در 92 سالگی از قدرت است و در ۲۱ آذر ماه ( ۱۲ دسامبر ۲۰۱۹) برگزار خواهد شد.

چون مردم الجزایر بعد از 20 سال به حضور بوتفلیقه در انتخابات ریاست‌جمهوری برای پنجمین بار متوالی معترض بودند؛ در نتیجه این اعتراضات، وی مجبور شد از قدرت کناره‌گیری کند و عبدالقادر بن صالح، رئیس پارلمان این کشور طبق ماده 102 قانون اساسی به صورت موقت پست ریاست‌جمهوری را بر عهده گرفت.

 محمد شریف رئیس کمیسیون مستقل انتخابات یا شواری قانون اساسی این کشور  از میان ده ها نامزد ریاست جمهوری صلاحیت 5 نفر را تایید کرد که در واقع دو نفر از این نامزدها نخست‌وزیران سابق دوره بوتفلیقه هستند و سه نفر دیگر نیز یا اعضای پیشین حزب حاکم جبهه آزادیبخش ملی (الجزایر) و وزیر فرهنگ و یا گردشگری بوده و یا هر یک پست هایی در دستگاه بوتفلیقه داشتند.

ناظران سیاسی معتقدند که نظام حاکم برالجزایر با نامزدهای مطرح شده دستخوش تغییر چندانی نخواهد شد.

علی بن فلیس

وی 75 ساله متولد سپتامبر 1944 در "باتنه" الجزایر است . بن فلیس از 27 اوت 2000 تا 5 ماه مه 2003 نخست وزیر این کشور بود که نخست وزیر قبل از او "احمد بن بیتور" و بعد از او نیز "احمد او یحیی" بود.

البته وی تا سال 1988 وزیر دادگستری این کشور بود، وی در کارنامه حرفه ای خود سابقه وکالت و قضاوت دارد و از آنجایی که عضو جبهه آزادیبخش الجزایر بود در سه دولت این کشور وزیر دادگستری شد.

بن فلیس در سال 2003 دبیرکل جبهه آزادیبخش الجزایر بود و در سال 2004 و 2013 نیز نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده بود که نتیجه آن به انتخاب مکرر بوتفلیقه انجامید که البته او بعد از اعلام نتایج از بروز تقلب در شمارش آراء نیز خبر داده بود.

بن فلیس که زمانی رئیس دفتر بوتفلیقه بود در سال 2004 از سوی جبهه آزادیبخش الجزایر نامزد انتخابات شده بود، توسط بوتفلیقه برکنار شد و کشمکش بین آن دو  داخل حزب حاکم الجزایر سرایت کرد و بن فلیس حتی از ریاست حزب هم برکنار شد.

اما در انتخابات آوریل 2014 او به عنوان نامزد مستقل وارد میدان شد که پایگاه خبری "الیوم السابع" در 16 اسفند 1392 گزارش داده بود که 21 گروه از جمله 18 حزب سیاسی و نهادهای جامعه مدنی حمایت خود را از نامزدی او در آن سال اعلام کرده بودند.

آنها تاکید داشتند که بن فلیس مرد "وفاق ملی" است و قادر است دو نسل انقلاب و استقلال الجزایر را به یکدیگر پیوند داده و دولتی برحق و قانونمدار را تشکیل دهد.

از جمله احزابی که در آن انتخابات از او حمایت کرده بودند، جبهه ملی آزادی ها، حزب ملی الجزایر، جبهه مبارزه ملی، جبهه الجزایر جدید، جنبش اصلاح ملی، جنبش هموطنان آزاد، اتحادیه نیروهای دموکراتیک سوسیال،حزب عدالت و بیان، حزب نسل جدید، حزب ملی آفاق، حزب تجمع برای صلح ملی، حزب جریان دموکراسی آزاد و گروه ها و جمعیت های دیگر بودند.

البته در این دوره از انتخابات جنجال برانگیز بعد از کناره گیری بوتفلیقه که پنجمین انتخابات ریاست جمهوری بعد از استقلال این کشور از فرانسه است، کمیته مرکزی حزب "طلائع الحریات" (پیشگامان آزادی) او را نامزد این انتخابت کرد که او از سال 2015 تاکنون ریاست آنرا به عهده دارد.

وی در این مدت بارها از عملکرد ارتش الجزایر که از اعتراضات مردمی حمایت کرده و یک تیر هم به سوی آنها شلیک نکرده است، تمجید کرد و همچنین اعلام کرده است که وضعیت سیاسی به وضعیت قبلی بر نمی گردد.

عبدالمجید تبون

وی 73 ساله و متولد 17 نوامبر 1945 است که فارغ التحصیل رشته اقتصاد و دارایی نیز هست. تبون از نخست وزیران پشین این کشور است که البته 84 روز بیشتر نخست وزیر نبود، چون بعد از آنکه طرح مبارزه با فساد را در سطح جامعه مطرح کرد به رغم عضویت در حزب حاکم جبهه آزادیبخش الجزایر بر اساس ماده 91 قانون اساسی به دستور بوتفلیقه از قدرت کنار زده شد.

تبون پس از اعلام اسامی وزیران کابینه اش، ضمن تاکید بر اینکه تحول اقتصادی، اولویت دولت جدیدش  است، گفته بود که تحول اقتصادی فوری، ضروری است . کشور از این پس وابسته به نفت نباشد و تحت تاثیر بالا رفتن یا پایین آمدن قیمت نفت نباشد.

البته بوتفلیقه پیشتر نارضایتی خود را نسبت به عملکرد دولت کشورش به رهبری تبون، به ویژه در زمینه اقتصادی اعلام کرده بود .

وی که پیشتر وزیر مسکن بود از 25 ماه مه 2017 بعد از عبدالملک سلال نخست وزیر شد و بعد از او "او یحیی" روی کار آمد. وی در سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۰ به عنوان وزیر ارتباطات و فرهنگ و سپس در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۱ به عنوان وزیر امور خارجه خدمت کرد.

وی از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۲ و ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ نیز وزیر مسکن و برنامه‌ریزی شهری بوده‌است و در کل به مدت 20 سال عهده دار مناصب مختلف از جمله در وزارتخانه های مخابرات و تجارت بوده است.

وی در 25 آبان از دخالت‌های فرانسه در امور داخلی الجزایر پرده برداشت و علاوه‌ بر آن گفت که پاریس در کل قاره آفریقا هم سیاست‌های مشکوکی را دنبال می‌کند.

چون پیشتر "ژان ایو لودریان" رئییس جمهوری فرانسه از حمایت کشورش از درخواست های معترضان الجزایری خبر داده بود که تبون خطاب به او گفته بود که بهتر است او نصیحت های خود را در خصوص الجزایر، درباره اعتراضات جلیقه زردها به کار ببندد.

عزالدین میهوبی

60 ساله و متولد اول ژانویه 1959 در شهر خدره است که شاعر و روزنامه نگار معروف الجزایری به شمار می رود. وی تا ماه مارس (فروردین) گذشته در دولت "او یحیی" وزیر سابق فرهنگ این کشور بود و در چند دوره هم وزیر بود اما در سال های اخیر به عنوان معاون دبیرکل "التجمع الوطنی الدیمقراطی" (حزب جمعیت ملی دموکراتیک) فعالیت کرده است.

حزب او بزرگترین حزب ائتلافی با حزب حاکم آزادیبخش الجزایر است که در موقعیت های مختلف با این حزب همسو بوده است.

میهوبی روزنامه نگاری را از سال 1986 آغاز کرد و تا سال 1997 در تلویزیون دولتی این کشور فعالیت کرد و سپس در سال 2006 تا 2008 به عنوان مدیر اجرایی رادیو ملی این کشور منصوب شد و از سال 2010 تا 2013 نیز رئیس کتابخانه ملی الجزایر بود.

وی از سال 1997 تا 2002 نماینده مجلس بود و تا 2015 نیز وزیر فرهنگ این کشور بود و به دلیل سابقه رسانه ای اش در شبکه های اجتماعی نیز حضور فعالی دارد.

عبدالقادر بن قرینه

57 ساله است که در اول ژانویه 1962 در شهر کواریه به دنیا آمد. بن قرینه در 1994 به عنوان یکی از اعضای شواری ملی انتقالی انتخاب شد و بعد از آن به عنوان وزیر گردشگری منصوب شد و بعد از آن بود که در سال 2002 و زمان تصویب قانون اساسی جدید در فهرست همین حزب قرار گرفت. در سال 2009 به عبدالمجید المناصرا پیوست تا جنبش اصلاحات را در این کشور تاسیس کنند.

وی وزیر سابق گردشگری این کشور است که موضع مثبتی نسبت به مسائل سوریه دارد و تنها چهره وابسته به جریان اسلام گرا در این انتخابات است که به اخوان المسلمین نیز گرایشاتی دارد.

وی از اعضای جنبش اجتماعی برای صلح بود که طی سال های اخیر رئیس حزب جنبش سازندگی ملی (رئیس جنبش البناء الوطنی) است که بارها در موقعیت های مختلف سیاسی از حزب حاکم حمایت کرده است. 

این نامزد انتخابات پنجمین دوره ریاست جمهوری الجزایر یکشنبه گذشته در نخستین اظهار نظر پس از تأیید صلاحیت از سوی ستاد انتخابات کشورش گفت، در صورت پیروزی در انتخابات، تلاش خواهد کرد، سوریه به اتحادیه عرب بازگردد چون این کشور نقش تاریخی در حمایت از الجزایر دربرابر استعمارگران فرانسوی ایفا کرده است.

عبدالعزیز بالعید

56 ساله و دارای مدرک پزشکی عمومی است که در عین حال رئیس جبهه المستقبل (آینده) است که در چند دوره نماینده مجلس الجزایر بود .

در واقع وی قبلا عضو جنبش آزادیبخش الجزایر بود که در سال 2012 از آن جدا شد و حزب جداگانه ای به نام "جبهه المستقبل" (حزب آینده) را شکل داد.

بالعید در انتخابات ریاست جمهوری سال 2014 نیز نامزد شده بود که طبق اعلام کمیته مستقل انتخاباتی  فقط 3 درصد اراء را کسب کرد.

وی که فعالیت حزبی اش را با عضویت در سازمان جوانان حزب آزادیبخش الجزایر آغاز کرده بود، این بار همچون بن فلیس از موضع ارتش در تحولات چند ماه اخیر در این کشور حمایت کرد.

برچسب‌ها