اسحاق جهانگیری عصر دوشنبه در آیین نکوداشت مهندس محسن خلیلی عراقی افزود: آنچه مردم را رنج میدهد و متحیر میکند این است که آنها احساس میکنند در این تنگناهای اقتصادی فراموش شدهاند.
وی با اشاره به تحریمها و مشکلات اقتصادی کشور گفت: این چالشها و مشکلات در مقابل فرصتهای کمنظیری که ایران دارد، ناچیز است ما می توانیم با کمک همدیگر از پیچهای خطرناک عبور کنیم.
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه ما در شرایط حساسی قرار گرفتهایم، گفت: آمریکاییها میخواستند اقتصاد ایران را نابود کنند، آن چیزی که امروز اقتصاد ایران را نگه داشته است تلاش شما فعالان اقتصادی است.
وی افزود: نیاز امروز مردم این است که دولتمردان در همه نهادهای دولتی و حکومتی، حوزههای مدنی، تمام احزاب، نخبگان و دانشگاهیان برای این کشور افق گشایی کنند.
معاون اول رییس جمهوری اظهار داشت: دشمن به دنبال این است که آینده ایران را سیاه نشان دهد بنابراین باید افق گشایی کنیم و میتوانیم این کار را در همه سطوح کشور انجام دهیم.
جهانگیری در ادامه با اشاره به شخصیت مهندس خلیلی عراقی گفت: انسان هایی هستند که همه عمر تلاش کردند که ایران سربلند باشد بنابراین باید در دوران حیاتشان از آنها تقدیر شود به حقیقت نام خلیلی در ایران ماندگار خواهد ماند.
وی ادامه داد: امثال آقای خلیلی در اقتصاد ایران خیلی بی معرفتی تحمل کردند چرا که روزهای سختی بر صنعت ایران گذشت. شاید نوشتن تاریخ صنعت ایران از بعد سیاسی یک مسئله بسیار مهمی باشد. روزهایی بود که این چراغ میرفت که سوسو های آخر را بزند اما عدهای ایستادند و نگذاشتند چراغ صنعت ایران خاموش شود و یقینا یکی از آنها که در این چهل سال اخیر نقش تعیین کننده ای داشته، آقای خلیلی بود.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه گفت: من در تمام مسئولیت هایی که داشته ام، اصلی ترین دغدغه ام توسعه ایران است، موانع و شرایط توسعه ایران را هم به خوبی آگاه هستم و همواره به آن فکر کردم که چه شرایطی برای توسعه و چه موانعی پیشروی توسعه ایران است.
جهانگیری گفت : یکی از مهمترین کارها این است که سرمشقها و انسانهای الگویی که در این مسیر خدمت کردهاند از آنها قدردانی کنیم.
وی ادامه داد: صنعتگرانی که در ایران در حال خدمت هستند وقتی ببینند جامعه قدردان آنها است با عشق و تلاش بیشتری کار می کنند و نتیجه آن این است که به ظرفیت های کشور اضافه می شود، انسانهای متعددی در این مسیر گام بر میدارند بنابراین این یک ضرورت جدی برای امروز و فردای ایران است.
وی گفت باید کاری کنیم که این الگوها تکثیر شوند دهها، صدها و هزاران محسن خلیلی در صنعت ایران شکل بگیرد که دغدغه توسعه ملی کشور داشته باشند خصوصاً در شرایط فعلی کشور که با مشکلات پیچیده روبه رو است.
جهانگیری ادامه داد: خصوصا در شرایط فعلی که کشور با مشکلات پیچیدهای و شرایط خطیری روبرو است. عوامل سیاسی، اجرایی، اقتصادی و اجتماعی متعددی پیشروی مردم و جامعه ما است. تحریمها و مشکلات ساختاری چهل ساله اقتصاد مثل دولتیبودن اقتصاد، اتکای بیش از حد به درآمدهای نفت، ضعف در برخی از ساختارهای مدیریتی کشور و برخی چالشها که به ابرچالش تبدیل شده است که از آن خلاصی پیدا نکردیم.
وی گفت: در کنار نواقص، فرصتهای بینظیری در بخشهای مختلف کشور برای توسعه وجود دارد که یکی از آنها توان و ظرفیت فعالان و صنعتگران ایران است، ما می توانیم با کمک یکدیگر ایران را از هر پیچ خطرناکی عبور دهیم. این امر منوط به اراده و عزم همگانی برای آبادانی کشور است.
وی در ادامه با تاکید بر این که دشمنان هدفشان تیره و تار و مبهم نشان دادن آینده برای ملت ایران است، گفت: باید از فرسایش سرمایههای مادی و معنوی کشور جلوگیری کنیم، نباید بگذاریم با وجود شرایط سخت اقتصادی که مردم را نگران و قدرت اقتصادی آنها را کاهش داده و معیشت آنها را در شرایط دشواری قرار گرفته، امید به آینده از بین رود. باید امید اجتماعی را در جامعه تقویت کنیم نباید بگذاریم ملت احساس کند که آیندهای برای آنها وجود ندارد.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به دو شوک اقتصادی در دهه ۹۰ یعنی کاهش قدرت خرید مردم و کاهش درآمدهای نفتی کشور در سال های ۹۷ و ۹۸ گفت: یکی شوک تحریمهای ۹۰ و ۹۱ بود که تورم ۳۵ درصد و ۴۰ درصد را به وجود آورد که نتیجه آن قدرت خرید مردم را چند سال به عقب برد البته آن زمان میگفتند که در تحریم ها میتوانید تا یک میلیون بشکه نفت صادر کنید و ما تا همان میزان صادر می کردیم.
وی افزود: درآمد سال ۹۰ از صادرات نفت ۱۱۸میلیارد دلار و سال ۹۱، ۶۸میلیارد دلار بود و شوک دوم در ۹۷ و ۹۸ اتفاق افتاد که این بار نگفتند که شما میتوانید تا یک میلیون بشکه نفت صادر کنید گفتند تلاش می کنیم که صادرات نفت ایران به صفر برسد.
جهانگیری ادامه داد: الان بخاطر گوشهای نامحرم نمی گویم چه میزان صادرات نفت داریم. ولی یقینا میزان صادرات نفت در سال ۹۷ و ۹۸ به شدت کاهش یافته است. در این شرایط دو شوک حتما زندگی و معیشت مردم در شرایط سختی قرار داد.
جهانگیری تاکید کرد: باید در تمام سطوح دولت و مدیریت نظام یک صدا بشنویم، آن چیزی که مردم ما را رنج می دهد میبینند در چنین شرایط اقتصادی که بر زندگی آنها تحمیل شده است گاهی اوقات این علیه آن و آن علیه این صحبت میکند. مردم متحیر می شوند که یعنی ما فراموش شدهایم؟
وی افزود: مسیر دوم این است فرصت های جدید برای توسعه کشور خلق کنیم و در دل این محدودیت ها میتوان فرصتهای توسعه برای ایران ایجاد کرد و شما فعالان اقتصادی میتوانید این کار را انجام دهید. اصلاح روشهای غلط و رویکردهای نادرست را باید اصلاح کنیم تا ثمربخش باشد و اشکالی ندارد که به مردم صادقانه بگویم اینجا اشتباه کردیم و اینجا باید این گونه حرکت کنیم و این تصمیم ما غلط بوده و تصمیم درست چیست و آن را اتخاذ کنیم و این گونه کار کشور پیش خواهد رفت.
جهانگیری ادامه داد: باید به بخش خصوصی در این شرایط بیش از مواقع دیگر توجه کنیم. سربازان واقعی خط مقدم اقتصاد کشور هستند. نگاه پیمانکارانه به بخش خصوصی نداشته باشیم که کاری به آنها سپردیم تمام می شود می روند پی کارشان. نگاه توسعه گرانه باید به بخش خصوصی داشته باشیم. آنها در توسعه ایران شریک هستند و به عنوان شریک با آنها گفت و گو کنیم.
وی با اشاره به رشد دو رقمی صنعت در زمان مسئولیتش در وزارت صنایع و معادن گفت: در آن مقطع بخش خصوصی فعالانه و عاقلانه به دولت راهکار و شیوههای جدید پیشنهاد می داد در آن مقطع راهبرد توسعه صنعتی از سوی دانشگاهیان در دانشگاه صنعتی شریف نوشته شد و یکی از کسانی که در تدوین آن راهبرد نقش بسزایی داشت مهندس محسن خلیلی عراقی بود که همواره برای رفع موانع و مشکلات وقت میگذاشت و امیدوارم آن شیوه همچنان دنبال شود.
در این مراسم مهندس شافعی رییس اتاق ایران با اشاره به ویژگی های اخلاقی و حرفه ای مهندس خلیلی عراقی از مسئولیت پذیری و آمان گرایی به عنوان خصوصیات بارز این فعال صنعتی کشور یاد و بر تجلیل از الگوهای کار و کارآفرینی تاکید کرد.
مهندس خلیلی عراقی نیز در این جلسه ضمن قدردانی از دست اندرکاران برگزاری مراسم نکوداشت به حکم مشاورت جهانگیری در زمان تصدی وزارت صنایع و معادن برای خود اشاره کرد و گفت: توسعه و پیشرفت ایران نیازمند آزادی و توجه به بخش خصوصی است و باید همه در کنار یکدیگر برای آبادانی و توسعه صنعتی کشور تلاش کنیم.
در این مراسم ضمن رونمایی از تمبر یادبود لوح تقدیری توسط دکتر جهانگیری به مهندس خلیلی عراقی اهدا شد.