اسلام آباد - ایرنا - پاکستان که زمانی به عنوان متحد غیرناتو آمریکا شناخته می شد طی سال های اخیر برای بهبود روابط شکننده با واشنگتن با طرح های بده بستان کاخ سفید مواجه بود، سیاستی که آمریکایی ها همواره برای مراقب از منافع خود در منطقه، آن را در دستور کار خود قرار داده و به نظر می رسد سفر دیپلمات ارشد دولت ترامپ به اسلام آباد نیز گامی دیگر در این مسیر باشد.

رسانه های پاکستان روز دوشنبه با اشاره به بازدید «آلیس ولز» معاون وزیر امور خارجه آمریکا که شب گذشته وارد اسلام آباد شد، می گویند: ورود فرآیند مذاکرات طالبان و واشنگتن به مرحله حساس، نگاه پاکستان به آمریکا برای کمک به خروج از لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و تشدید تنش ها میان اسلام آباد با دهلی نو که از نظر آمریکایی ها و همچنین پاکستان تبعات منفی بر پیشبرد فرآیند صلح افغانستان خواهد داشت، از مهم ترین اهداف سفر خانم دیپلمات آمریکایی به پاکستان به شمار می رود.

آلیس ولز که اوایل آذرماه ماه گذشته با انتقاد از مشارکت اقتصادی اسلام آباد و پکن در قالب طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان-چین موجب عصبانیت مقامات پاکستانی و چینی شده بود، به نظر می رسد در جریان این سفر که دومین بازدید وی طی هشت ماه اخیر است، ترمیم روابط با پاکستان را در دستور کار داشته باشد.

منابع خبری گفتند: آلیس ولز طی امروز و فردا با مقامات ارشد پاکستان از جمله رهبران عالی رتبه سیاسی و نظامی این کشور دیدار و به احتمال زیاد درخصوص توافق قریب الوقوع واشنگتن و طالبان گفت وگو کرده و ابتکار آمریکا برای گسترش همکاری های اقتصادی و بازرگانی را با طرف پاکستانی رایزنی خواهد کرد.

روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» امروز به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت: سفر خانم ولز پیش از توافق احتمالی صلح میان آمریکا و طالبان در افغانستان بسیار مهم است. آمریکایی ها به دنبال اطمینان از ادامه تلاش های طرف پاکستانی برای ترغیب طالبان در مسیر صلح و جلوگیری از خشونت ها هستند.

بده بستان به سبک ترامپ

پاکستان و آمریکا که زمانی به ویژه در دوران جنگ اتحاد جماهیر شوروی سابق با افغانستان و نیز دورانی که واشنگتن سرگرم طراحی حمله به افغانستان بود، دو کشور متحد محسوب می شدند، اما طی سال های اخیر به ویژه با شروع کار دولت ترامپ دیگر خبری از اتحاد میان دو کشور نیست.

بی اعتمادی اسلام آباد و واشنگتن نسبت به یکدیگر با شروع کار دولت دونالد ترامپ بیشتر شد تا جایی که ترامپ مقام‌های پاکستانی را به دروغگویی و فریب کاری متهم کرده و مدعی شد که اسلام آباد در مبارزه با تروریسم همکاری صادقانه با واشنگتن نداشته است.

در عین حال ترامپ در دیدار با عمران خان نخست وزیر پاکستان در کاخ سفید مدعی پیشرفت مثبت در روابط دو کشور شد و این موضوع شاید در تصمیم کاخ سفید برای ازسرگیری برنامه های آموزش نظامی برای پاکستان نمودار باشد اما همزمان شدن این اقدام با گفت وگوهای صلح میان واشنگتن و طالبان نیز به نوعی امتیاز دهی آمریکا به پاکستان با هدف مراقبت از منافع خود در منطقه تعبیر می شود.

به عقیده کارشناسان مسائل سیاسی در پاکستان، همکاری ها با واشنگتن برای دولتمردان اسلام آباد بیشتر شبیه بده بستان شده، موضوعی که همواره راهبرد کلیدی آمریکایی ها نیز به حساب می آید.

به عقیده آنان، پاکستانی ها تلاش برای تسهیل فرآیند صلح افغانستان را مشروط به نگاه عادلانه واشنگتن به روابط اسلام آباد و دهلی نو و همچنین کمک به خروج پاکستان از لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی (FATF) کرده اند.

ناظران سیاسی در پاکستان اظهارات اخیر خانم آلیس ولز درباره اوضاع کشمیر و مطالبه وی از طرف هندی برای لغو آنچه که وی اعمال محدودیت های سخت در ین منطقه خواند، را نیز تلاش دیگر واشنگتن برای جلب رضایت اسلام آباد می دانند.

وعده ترامپ

وزیر امور خارجه پاکستان که هفته گذشته به دستور عمران خان نخست وزیر این کشور با هدف کمک به تنش زدایی در منطقه به ایران، عربستان، آمریکا و قطر سفر کرده بود، پس از دیدارهای مختلف با مقامات آمریکایی در واشنگتن گفت: ما منتظر عملی شدن وعده دونالد ترامپ برای کمک به خروج از لیست خاکستری اف ای تی اف هستیم.

«شاه محمود قریشی» افزود: ترامپ در دیدار اواسط سال گذشته عمران خان در کاخ سفید گفته بود که آمریکا به دنبال خروج پاکستان از تحت کنترل FATF است، بنابراین ما از مقامات آمریکایی انتظار داریم که اقدامات عملی در این خصوص انجام دهند.

وی که به طور تلویحی به بده بستان میان اسلام آباد واشنگتن اشاره می کرد در ادامه از اقدامات پاکستان برای کمک به آمریکا در افغانستان، تسهیل در گفت وگوهای صلح با افغانستان و نقش آفرینی برای آزادی گروگان های خارجی سخن گفت و افزود: پاکستان انتظارات آمریکایی ها را برآورده کرده و اکنون ما هم انتظاراتی داریم.