رسانه های پاکستانی روز شنبه گزارش دادند: وزارت امور خارجه آمریکا با برنامه اختصاص 125 میلیون دلار برای پشتیبانی لجستیکی و فنی از جنگنده های اف-16 پاکستان موافقت کرده است.
علاوه بر این واشنگتن که پیشتر قوانین مهاجرت درخصوص سفر شهروندان پاکستانی به آمریکا را سخت کرده بود اکنون زمزمه هایی از نرمش در این سیاست ها شنیده می شود.
چرخش سیاست های آمریکا در قبال پاکستان تنها به همین جا ختم نشده بلکه دونالد ترامپ طی دیدار با عمران خان نخست وزیر پاکستان در کاخ سفید علاوه بر طرح پیشنهاد میانجیگری برای کمک به حل مناقشه کشمیر میان اسلام آباد و دھلی نو که برعکس ھند منجر به خرسندی پاکستانی ھا شد، از احتمال ازسرگیری کمک های تعلیق شده نظامی آمریکا به پاکستان نیز سخن گفت.
به رغم استقبال اسلام آباد از پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا برای کمک به حل مناقشه کشمیر، بسیاری از رهبران سیاسی پاکستان معتقدند که اعتمادی به حرف های ترامپ نیست و وی تنها برای پیشبرد اهداف آتی خود در منطقه به ویژه خروج آبرومندانه از افغانستان درصدد راضی نگه داشتن پاکستان است.
بسیاری از رھبران سیاسی و مذھبی پاکستان ضمن انتقاد از سفر عمران خان به آمریکا گفتند: نخست وزیر پاکستان به جای دل بستن به مواضع ناپایدار و غیرقابل اطمینان ترامپ باید به فکر منابع ملی مردم پاکستان باشد.
سراج الحق رئیس حزب جماعت اسلامی پاکستان می گوید: نباید به دستاورد دیدار ترامپ با نخست وزیر پاکستان خوشبین بود زیرا رفتار آمریکایی ها تا زمانی عادی خواهد بود که طرف مقابل مطابق با خواسته های آنان عمل کنند.
کارشناسان امور سیاسی در پاکستان در واکنش به تصمیم دولت ترامپ برای تجدید نظر در سیاست های مربوط به پاکستان گفتند: ترامپ بیشتر از اینکه سیاستمدار باشد یک تاجر و معامله گر است بنابراین وی توجهی به روابط و یا همکاری های برابر ندارد و تنها هدف آن کسب منافع به صورت یکجانبه است.
پاکستان سالهاست از سوی آمریکا به حمایت از گروه های شبه نظامی به ویژه طالبان متهم است اما اسلامآباد همواره این اتهام را رد میکند. در عین حال دولت ترامپ نقش و همکاری پاکستان در پیشبرد فرآیند صلح و ثبات به افغانستان را مهم می شمرد و از این کشور میخواهد که طالبان را متقاعد کند که از جنگ دست برداشته و برای موفقیت مذاکرات صلح رو به جلو حرکت کند.
نخست وزیر پاکستان نیز متقابلا وعده کمک و همکاری صادقانه را به آمریکایی ها داده و اعلام کرده است که اسلام آباد هرآنچه در توان داشته باشد برای کمک به استقرار صلح در افغانستان انجام خواهد داد.
بلاول بوتو زرداری رئیس حزب مردم پاکستان و از مخالفان سرسخت دولت عمران خان در واکنش به وعده های نخست وزیر این کشور به ترامپ درخصوص افغانستان هشدار داد که دولت نباید قولی بدهد که بعدها در عمل به آن ناتوان بماند.
وی تاکید کرد: دولت اسلام آباد نباید فراتر از توان خود به آمریکا و نیروهای ناتو وعده همکاری بدهد.
پاکستان و آمریکا که زمانی به ویژه در دوران جنگ اتحاد جماهیر شوروی سابق با افغانستان و نیز دورانی که واشنگتن سرگرم طراحی حمله به افغانستان بود، دو کشور متحد محسوب می شدند، اما طی سال های اخیر به ویژه با شروع کار دولت ترامپ دیگر خبری از اتحاد میان دو کشور نیست.
بی اعتمادی اسلام آباد و واشنگتن نسبت به یکدیگر با شروع کار دولت ترامپ بیشتر شد تا جایی که دونالد ترامپ مقامهای پاکستانی را به دروغگویی و فریب کاری متهم کرده و مدعی شد که اسلام آباد در مبارزه با تروریسم همکاری صادقانه با واشنگتن نداشته است.
رسانه ھای پاکستانی می گویند: ھرچند ترامپ با طرح میانجیگری درباره کشمیر تا حدی در کنار مواضع اسلام آباد در مقابل دھلی نو قرار گرفت و یا از احتمال ازسرگیری کمک ھای نظامی آمریکا به پاکستان سخن گفت اما دولت عمران خان باید ھوشیار باشد که تبدیل به عصای دست آمریکایی در منطقه نشود.
نظر شما