تهران- ایرنا- محققان دانشگاه هاروارد توانستند یک پلتفرم کاربردی و قابل اعتماد را توسعه دهند که مجموعه‌ای از اندام‌های انسان را روی یک تراشه مدل‌سازی کرده و امکان بررسی عملکرد داروها در بدن انسان را فراهم می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان برای ساخت این تراشه، یک ابزار رباتیک موسوم به Interrogator را توسعه دادند که قابلیت انتقال مایعات بین اندام‌ تراشه‌ها را در فرآیندی شبیه به انتقال خون بین اندام‌های بدن فراهم می‌کند. اندام‌تراشه‌ها ابزارهایی برای شبیه‌سازی سیستم‌ها، فعالیت‌ها و فرایندهای فیزیولوژیک اندام‌ها هستند که از جنس پلیمر شفاف و انعطاف‌پذیر ساخته شده و مجهز به کانال‌های مجزا برای عبور مایعات هستند.
محققان با استفاده از این پلتفرم توانستند ارتباط بین چندین اندام تراشه را در ساختاری مشابه ساختار ارتباطی اندام‌های بدن انسان برقرار کنند و با بهره‌گیری از یک مدل محاسباتی جدید عملکرد این اندام‌تراشه‌ها را در رابطه با داروها مورد آزمایش قرار دهند.
بر اساس آمارهای موجود، سازمان غذا و داروی آمریکا تنها برای تولید ۱۳ درصد از داروهای مورد آزمایش مجوز صادر می‌کند و به اعتقاد محققان، علت این امر کارآمد نبودن آزمایشات پیش‌کلینیکی است. این آزمایشات با هدف حذف سموم و تشخیص محل اثرگذاری داروها پیش از آزمایشات بالینی انجام می‌پذیرند. این در حالی است که نحوه حرکت دارو در بدن انسان و اثرپذیری آن‌ها از این فرایند را نمی‌توان با آزمایش روی حیوانات و با استفاده از روش‌های آزمایشگاهی استاندارد، به درستی پیش‌بینی کرد.
اما نتایج این تحقیقات زمینه را برای پیش‌بینی دقیق نحوه حرکت داروها و آثار آن در بدن فراهم می‌کند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Biomedical Engineering  منتشر شده است.