حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در واکنش به سخنان هفته گذشته حسن روحانی در همایش استانداران و فرمانداران در وزارت کشور که خطاب به نهادهای نظارتی نسبت به تهدید رکن «جمهوریت» نظام و تبدیل انتخابات به تشریفات انتصاب هشدار داده بود، روز گذشته در نامهای خطاب به رییسجمهوری، از وی خواست در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین در مقابل تفاسیر افراطی از اصل ۹۹ قانون اساسی (حدود و ثغور لفظ نظارت)، از "اصل بنبستشکن، راهگشا و فصلالخطاب"ِ همهپرسی و مراجعه به آراء عمومی استفاده کند.
در این باره «حسین نورانینژاد» سخنگوی حزب اتحاد ملت روز دوشنبه به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: در این نامه از رییس جمهوری درخواست شد طبق اصل ۵۹ قانون اساسی با برگزاری همهپرسی، درباره نظارت استصوابی و تفسیرش از اصل ۹۹ قانون اساسی، رأی ملت را فصلالخطاب قرار دهد.
سخنگوی شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در پاسخ به این پرسش که اگر نامزدهای این حزب تایید صلاحیت میشدند باز هم از رییسجمهوری درخواست برگزاری همه پرسی می کرد، یادآور شد: انتقاد به نحوه نظارت در انتخابات در سالهای گذشته در مواضع ما و اکثریت اصلاحطلبان بوده است و در حال حاضر هم معتقدیم این نحوه نظارت، دخالت در انتخابات محسوب میشود.
وی ادامه داد: اینکه چرا در این مقطع پیشنهاد همهپرسی کردیم به دو دلیل دارد؛ یکی اینکه رییسجمهوری به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور مدتی است که مکرر به موضوع همهپرسی و استفاده از ظرفیت اصل ۵۹ قانون اساسی پرداخته و نسبت به این رویکرد نهادهای نظارتی نیز موضع گرفته است که این موضع گیری کمسابقه میطلبید این موضوع جدیتر دنبال شود.
نورانینژاد یادآور شد: موضوع دومی که سبب شد حزب اتحاد ملت در این مقطع چنین نامهای خطاب به روحانی بنویسد این بود که عملکرد شورای نگهبان حتی حامیانش را متعجب کرده و به واکنش واداشته است.
سخنگوی حزب اتحادملت اظهار کرد: وقتی ضعفهای تفاسیر از اصل ۹۹ قانون اساسی اینگونه آشکار میشود و برای همگان روشن میشود این برخورد میتواند حق آحاد ملت را تضییع و انتخابات را شبیه به انتصابات کند، در چنین شرایطی ما به عنوان جریانی سیاسی، زمان را برای طرح این موضوع مناسب دیدیم.
وی یادآور شد: مواضعی که در حوزه سیاست اتخاذ میشود به این معنا نیست که در بازه زمانی کوتاهمدت به نتیجه مورد نظر منتهی شود. اما ناامید نیستیم، چون سازکار همهپرسی در قانون اساسی پیشبینی شده است و بسیاری از نمایندگان مجلس فعلی به این طریق ردصلاحیت شده اند. نه تنها اصلاحطلبان بلکه بخش بزرگی از جامعه و حتی جریان معقول اصولگرایی به معایب تفسیر کنونی از قانون انتخابات پی بردهاند، لذا به نظر میرسد یکی از مقاطعی که میتوان از ظرفیت همه پرسی استفاده کرد، مقطع کنونی است.
نورانینژاد همه پرسی را امری نشدنی ندانست و اضافه کرد: اگر رییسجمهوری و سایر جریانهای سیاسی فارغ از حب و بغضهای کوتاه مدت به این موضوع نگاه مصلحانه و بلندمدت داشته باشند، همهپرسی میتواند گشاینده یکی از گرههای پیش روی کشور باشد.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت خاطرنشان کرد: ترکیب مجلس آینده برای همه مسجل شده و این همان موضوعی است که انتخابات و فلسفه آن را بی معنا کرده است. این در حالی است که همه میدانند جریانی که خود را پیروز قطعی انتخابات در دوم اسفندماه ۹۸ میداند در اکثریت نیست و در یک بازی بدون رقیب و یکطرفه خود را برنده انتخابات میداند.
نورانینژاد یادآور شد: در این باره حتی طیفها و شخصیتهای اصولگرا چون احمد توکلی نیز به این وضعیت انتقاد دارند.