استان موسوم به «سرزمین اقوام و ادیان الهی» در سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی از توسعهنیافتگی روستاها در بخشهای مختلف به ویژه آب آشامیدنی سالم رنج میبرد و در چهار دهه گذشته همواره برای بهبود وضعیت در این بخشها تلاش شد اما نقطه عطف این تلاشها و دستاوردهای در دولت دکتر روحانی و طی یکسال گذشته به ثبت رسید.
اگر تا یک سال قبل آذربایجانغربی در ردههای میانی به لحاظ برخورداری روستاییانش از آب آشامیدنی سالم قرار داشت، اکنون تعداد روستانشینان بهرهمند استان از آب سالم به ۹۸ درصد و تعداد روستاهای برخوردار نیز به بیش از دو سوم و در حدود ۷۶ درصد رسیدهاست.؛
در کنار توسعه بخش آب در بخش فاضلاب نیز اقدامات گستردهای در روستاهای استان صورتگرفته و آذربایجانغربی از معدود استانهایی است که سه روستای پرجمعیت آن دارای شبکه فاضلاب بوده و چهارمین روستا نیز در دهه فجر امسال به این جرگه اضافه شدهاست.
اما توسعه روزافزون در بخش آب روستایی همچنان ادامه دارد و طی روزهای اخیر آیین افتتاح آبرسانی به ۴۱ روستای آذربایجانغربی برگزار شد و با پیشبینی ۱۶۱ میلیارد ریال اعتبار، بهرهمندی بیش از چهارهزار خانوار روستایی دیگر با جمعیت حدود ۱۷ هزار نفر در دستور کار قرار گرفت.
سامانه جمعآوری و تصفیه فاضلاب روستای «چوبلوی» تکاب نیز طی روزهای اخیر آغاز شد و این در حالی است که پیشتر روستاهای سیلاب سلماس، قولنجی ارومیه و گوگتپه مهاباد دارای این سامانه بود.
نماینده عالی دولت در آذربایجانغربی هم این روزها چندین بار به توسعه بیسابقه شبکه آبرسانی روستاهای استان طی یکسال گذشته اشاره کرده و گفتهاست: آذربایجانغربی از نظر آبرسانی روستایی تا سال گذشته در رده متوسط و حتی پایین کشوری قرار داشت اما اکنون برخورداری روستاها از آب آشامیدنی سالم در این استان به ۷۶ درصد رسیدهاست.
استاندار: مطالعات آبرسانی به ۵۰۰ روستای دیگر آذربایجانغربی در حال انجام است
محمدمهدی شهریاری افزود: مطالعات آبرسانی به ۵۰۰ روستای استان نیز در حال انجام است که با اتمام آنها، محرومیت در این زمینه تا حدود زیادی رفع خواهد شد.
وی، افزایش برخورداری جمعیت روستایی استان از آب شرب سالم و بهداشتی را حرکتی مهم در راستای محرومیتزدایی و توسعه مناطق روستایی و عشایری برشمرد و اضافه کرد: با استقرار مدیریت جدید و خلاق در راس شرکت آب و فاضلاب استان، شاهد توسعه و شکوفایی بیش از پیش در این بخش خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجانغربی نیز با بیان اینکه از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید روزانه به ۳۰ خانوار روستایی آبرسانی شده، اظهار داشت: در این مدت ۵۱۸ روستا با ۳۰۳ هزار نفر جمعیت از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار شدهاند و برای آبرسانی به این تعداد روستا، بالغ بر یکهزار و ۶۷۰ میلیارد ریال هزینه شدهاست.
«علیرضا رضوی» تخصیص اعتبار عمرانی از محل صندوق توسعه ملی و بانک توسعه اسلامی را نشان از توجه ویژه دولت به تامین آب شرب سالم و بهداشتی روستاها عنوان کرد و افزود: در این راستا با تخصیص اعتبار مورد نیاز، جهش بسیار مطلوبی در حوزه آب و فاضلاب روستایی به وقوع پیوستهاست.
معاون نظارت بر بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجانغربی نیز در خصوص وضعیت کیفی آب شرب روستایی استان، گفت: در کنار توسعه کمی، توجه به ارتقای کیفی آب روستاها نیز در دستور کار جدی این شرکت قرار دارد.
صابر خسروزاده افزود: در حال حاضر شاخص مطلوبیت میکروبی آب روستایی در آذربایجانغربی ۹۹.۶۹ درصد است که رقمی مناسب در کشور به شمار میرود.
وی اضافه کرد: برای افزایش کیفیت آب شرب روستاهای آذربایجانغربی یکهزار و ۴۸ سامانه کلرزنی مایع و گازی در سطح روستاهای استان فعال است.
روستاییان آذربایجانغربی نیز با قدردانی از تلاش دولتمردان در زمینه آبرسانی روستایی طی سالهای اخیر، این دستاوردها را نشانهای از تدبیر دولتمردان برای توسعه روزافزون مناطق روستایی و امیدواری آنان نسبت به آینده میدانند.
«عادل اشترنژاد»، از روستاییان آذربایجانغربی ضمن قدردانی از توجه ویژه دولت به این مناطق، معتقد است که برخورداری روستاییان از امکانات زیربنایی، امیدواری مردم را برای توسعه روستاها روز به روز افزایش میدهد.
وی بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از روستاهای آذربایجانغربی در بخشهای مختلف توسعه یافته و ساکنان آنها از آب، برق، مخابرات، اینترنت پرسرعت، جاده دسترسی و خانه بهداشت بهرهمند شدهاند.
آذربایجانغربی ۲ هزار و ۸۳۹ روستا دارد که از این تعداد ۲ هزار و ۲۰۰ روستا بالای ۲۰ خانوار است و افزون بر یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر در آنها زندگی میکنند.
حدود ۲ هزار روستای پرجمعیت در آذربایجانغربی تحت پوشش خدمات آب و فاضلاب روستایی قرار دارد.