کارشناسان اقتصادی عراق نسبت به تبعات ریزش قیمت جهانی نفت که بخشی از آن به شیوع ویروس کرونا در کشورهای مصرف کننده مانند چین ارتباط دارد، بر اقتصاد کشورشان هشدار دادند.
رییس کمیسیون مالی پارلمان عراق در اظهاراتی که بازتاب گسترده ای در این کشور داشته گفته است که عراق به احتمال در یک و حداکثر دو سال آینده با ورشکستگی اقتصادی مواجه شود.
«هیثم الجبوری» هشدار داده که صندوق بین المللی پول به تمامی بانک های جهانی ابلاغ کرده که از وام دادن به عراق به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی خودداری کنند.
وی گفته است که خطر فروریختن قیمت جهانی نفت، جدی است و برای مقابله با تبعات این تهدید بر اقتصاد عراق باید از حجم هزینه ها به شدت کاسته شود.
الجبوری کسری بودجه ۲۰۲۰ را بالغ بر ۷۴ تریلیون دینار عراقی (معادل تقریبی ۵۱ میلیارد دلار) عنوان کرده که تاکنون در این کشور سابقه نداشته است.
عراق به دلیل اتکا بر اقتصاد تک محصولی نفت، یکی از شکننده ترین اقتصادها را در منطقه دارد که اغلب درآمدهای حاصل از نفت صرف حقوق کارکنان سازمان ها و ادارات این کشور می شود.
بیش از ۴ میلیون کارمند و ۴ میلیون بازنشسته، به گفته رییس کمیسیون مالی پارلمان عراق، شمار حقوق بگیران عراق (با جمعیت ۳۹ میلیون نفری) را تشکیل می دهند که با بحران اقتصادی پیش رو، پرداخت حقوق آنها در آینده دچار مشکل می شود.
بسیاری از سرمایه داران به دلیل تهدیدهای اقتصادی که عراق با آن مواجه است از سرمایه گذاری در این کشور خودداری می کنند و این درحالی است که حجم سرمایه گذاری های عراق در خارج نیز مبالغ ناچیزی است که به گفته الجبوری از ۵۰ میلیارد دلار تجاوز نمی کند.
وی تاکید کرده که عراق برای در امان ماندن از فروپاشی اقتصادی نیازمند حداقل بیش از ۶۸ میلیارد دلار است.
در همین راستا «سلام سمیسم» از کارشناسان برجسته اقتصادی عراق از تبعات سقوط قیمت جهانی نفت تا ۳۲ دلار بر اقتصاد کشورش هشدار داد و اعلام کرد که بودجه ۲۰۲۰ عراق بر اساس قیمت هر بشکه نفت ۵۶ دلار طراحی شده در حالی که قیمت ها امروز به ۳۲ دلار رسیده است.
وی با اشاره به کسری ۵۱ میلیارد دلاری بودجه، کاهش غیر منتظره قیمت نفت را مزید بر علت دانست.
سمیسم تاکید کرده که عراق در آستانه یک فاجعه اقتصادی می باشد که فقط خدا از ابعاد آن آگاه است، زیرا کاهش قیمت ها تا مرز ۳۲ دلار برخلاف پیش بینی بودجه ریزان عراق است.
به باور کارشناسان عراقی، به دلیل شکست توافقات سازمان اوپک در هفته گذشته در خصوص کاهش تولید در نتیجه کاهش تقاضای ناشی از شیوع ویروس کرونا، قمیت جهانی نفت سقوط کرده است.
برخی کارشناسان اقتصادی، عراق را بیشترین متضرر از فرو ریختن قیمت جهانی نفت می دانند.
وزارت نفت عراق توانست در ماه فوریه گذشته (۹ روز قبل) بیش از سه میلیون و ۳۹۰ هزار بشکه نفت در روز با میانگین قیمت ۵۱ دلار و ۳۷۴ سنت بفروشد و کل درآمد حاصل از فروش نفت در این ماه برای عراق بیش از پنج میلیارد و ۵۲ میلیون دلار بوده است.
رییس کمیسیون مالی پارلمان عراق گفته است که میزان درآمدهای مطلوب سالانه حاصل از نفت در بحران اقتصادی فعلی و با توجه به کسری بودجه باید از ۳۳ میلیارد دلار کمتر نباشد.
بحران اقتصادی ناشی از ریزش قیمت نفت در حالی عراق را نگران کرده که این کشور اکنون با چند بحران از جمله شیوع ویروس کرونا، اعتراض های خیابانی که از بیش از پنج ماه است آرامش سیاسی این کشور را به هم ریخته و بالاخره بحران تشکیل دولت جدید مواجه است.