تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۳

ارومیه- ایرنا- حدود ٢٠ روز از زلزله «قطور» می‌گذرد و خبرهای مسرت‌بخشی از پرداخت خسارت از طریق بیمه اماکن روستایی، عملیات آواربرداری و توزیع بسته‌های غذایی و بهداشتی بین زلزله‌زدگان به گوش می‌رسد تا عیدانه‌ای باشد برای ساکنان محروم‌اش.

نکته قابل توجهی که رضایت زلزله‌زدگان قطور و حتی برخی از مسوولان رده بالای نظام را در پی داشته، تدبیر سال‌های گذشته استاندار آذربایجان‌غربی مبنی بر بیمه منازل روستایی در فاصله ۲۰ کیلومتری مرز از محل فروش سهمیه سوخت مرزنشینان است.

تا جایی که «حسام‌الدین آشنا»، مشاور رییس‌جمهوری و رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در نامه‌ای که ۱۲ اسفند سال جاری به معاون اول رییس‌جمهوری نوشت، بیمه منازل روستاییان را اقدامی ارزنده خواند؛ البته علاوه بر مسوولان، رضایت زلزله‌زدگان نیز در سایه مبالغی که به حساب آنان جهت بازسازی خانه‌هایشان واریز شده، قابل پیش‌بینی است.  

اما این همه داستان امدادرسانی کم‌سابقه و جهادی به زلزله‌زدگان قطور نیست و آواربرداری خانه‌های تخریبی به حدود ۵۰۰ دستگاه رسیده و طی روزهای اخیر با دستور نماینده عالی دولت در استان نیز پنج هزار بسته غذایی و اقلام بهداشتی بین اهالی این منطقه توزیع شده است. 

پرداخت ۵۰ میلیارد ریال از خسارت بیمه اماکن روستایی

شرکت بیمه‌گزار طرف قرارداد طی روزهای اخیر و در سایه پیگیری مسوولان امر ۵۰ میلیارد ریال به حساب مالکان واحدهایی که خسارت آنها برآورد شده است، واریز کرد؛ این مبالغ واریزی در سایه تدبیر دیگری از مسوولان امر، قابل برداشت نیست و تا جهت ساخت مسکن در همین منطقه صرف شود. 
استاندار آذربایجان‌غربی می‌گوید که «۷۵ هزار مسکن روستایی واقع در ۲۰ کیلومتری نوار مرزی از محل فروش سهمیه سوخت، بیمه حوادث هستند که این امر، بخشی از آلام مردم زلزله‌زده در قطور را می‌تواند کاهش دهد».
محمدمهدی شهریاری اظهار داشت: بر اساس بیمه‌نامه، مساکن روستایی در ۲۰ کیلومتر نوار مرزی استان در برابر حوادثی نظیر حریق، صاعقه، انفجار، زلزله، رانش زمین، سیل و طغیان آب بیمه است؛ «به گفته وی اعتبار هزینه‌شده برای بیمه اماکن روستایی در ۲۰ کیلومتری نوار مرزی حدود ۱۵ میلیارد ریال بوده‌است».

«بیمه منازل روستایی آذربایجان‌غربی در فاصله ۲۰ کیلومتری مرز یکی از اقدامات شاخص در بحث حذف رانت فروش سهمیه سوخت مرزنشینان به شمار می‌رود که تنها بخشی از نتایج مثبت آن در مناطق زلزله‌زده قطور رونمایی می‌شود»

وی معتقد است که «بیمه منازل روستایی یکی از اقدامات شاخص در بحث حذف رانت فروش سهمیه سوخت مرزنشینان است که به امروزه نتایج مثبت آن مشخص می‌شود».

آواربرداری خانه‌های تخریبی به ۵۰۰ دستگاه رسید

مدیرکل ستاد مدیریت بحران آذربایجان‌غربی می‌گوید که عملیات آواربرداری حدود ۵۰۰ واحد مسکونی در مناطق زلزله‌زده قطور انجام شده و اجرای عملیات در باقی واحدهای تخریبی در حال اجراست.
امیرعباس جعفری افزود: کار آواربرداری مسئله سخت و پیچیده‌ای به شمار می‌رود و با همراهی اهالی منطقه انجام می‌شود زیرا ساکن هر واحد مسکونی باید ابتدا وسایل ارزشمند و شخصی خود را از زیر آوار بیرون بکشد و سپس نیروهای امدادی به آواربرداری اقدام کنند.

وی افزود: نزدیک به ۱۰۰ دستگاه انواع ماشین‌آلات سنگین و سبک در زمان حاضر فعال است و طی روزهای آینده این فعالیت به سایر مناطق زلزله‌زده گسترش می‌یابد.

توزیع ۵ هزار بسته غذایی و بهداشتی 

مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌غربی به دغدغه‌های امدادرسانی به زلزله‌زدگان نیز اشاره دارد و می‌گوید: با دستور استاندار آذربایجان‌غربی توزیع پنج هزار بسته غذایی و بهداشتی بین زلزله‌زدگان قطور از روز گذشته، یکشنبه آغاز شد.

امیرعباس جعفری ارزش ریالی هر بسته اهدایی را سه میلیون ریال عنوان و بیان کرد: اقلام اهدایی شامل برنج، روغن، چای، شکر، قند، کنسرو و تن ماهی و همچنین لوازم بهداشتی شامل مایع دستشویی، صابون و مایع ظرفشویی است. 
به گفته وی برای اعضای خانواده‌های آسیب‌دیده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و  بهزیستی هم کفش تعلق می‌گیرد.

بازسازی خانه‌های تخریبی در سریع‌ترین زمان ممکن

رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به حضور مستمر ٣٠ اکیپ کارشناسی این نهاد در منطقه زلزله‌زده قطور برای بررسی وضعیت واحدهای مسکونی، گفت: صدور پروانه ساخت واحدهای تخریبی و بازسازی و تعمیر تمامی واحدها در سریع‌ترین زمان ممکن هدفگذاری شده است.
محمود بدلی اظهار داشت: ارزیابی مساکن روستایی این منطقه به اتمام رسیده‌ و کار لکه‌گیری نیز توسط نیروها در حال انجام است.
وی با تاکید بر پرداخت تسهیلات به واحدهای آسیب‌دیده جهت مقاوم‌سازی، بیان کرد: تسهیلات مقاوم‌سازی و بهسازی مسکن‌های روستایی ۴۰۰ میلیون ریال است که با کارمزد پنج درصد و بازپرداخت ۱۵ ساله پرداخت می‌شود و مجموع این تسهیلات و خسارت بیمه، بخش اعظمی از محدودیت‌های مالی اهالی را برای بازسازی خانه‌هایشان رفع می‌کند.
بدلی اظهار داشت: بر اثر زمین‌لرزه‌های اخیر، ۶ هزار و ۱۳۷ واحد مسکونی تخریب یا دچار آسیب شد که‌ از این تعداد چهار هزار و ۵۰۰ واحد به بازسازی نیاز دارد و بیشتر آنها در مناطق روستایی واقع است.
وی تاکید کرد: همچنین حدود ۳۵۰ واحد در روستاهای شهرستان سلماس آسیب جزئی دیده که شامل ترک‌خوردگی منازل است.

به گزارش ایرنا روز یکشنبه - چهارم اسفندماه - ابتدا منطقه «قطور» و سپس «زرآباد» خوی با زمین‌لرزه نسبتا شدیدی لرزید که این امر در مجموع موجب مصدومیت حدود ۱۰۴ نفر، بستری شدن ۱۰ نفر، تلف شدن صدها راس دام، تخریب هزاران واحد مسکونی و وارد شدن خسارت جزئی به یکهزار واحد دیگر در روستاهای خوی و سلماس شد.
امدادگران و مسوولان آذربایجان‌غربی بلافاصله پس از زلزله اول در ساعت ۹:۲۲ راهی منطقه «قطور» شدند و ارزیابی میزان خسارت تا شامگاه همان روز ادامه داشت؛ تا اینکه در ساعت ۱۹:۳۰ زلزله نسبتا شدید دیگری به بزرگی ۵.۹ ریشتر «زرآباد» را لرزاند و خسارت‌های زلزله اول را دوچندان کرد.

امدادگران، مسوولان و حتی نیروهای سپاهی و مرزبانی که از نخستین ساعات پس از وقوع زلزله اول در منطقه حضور داشتند، به صورت جهادی کمبودها را یکی پس از دیگری رفع کردند و بسیاری از افراد مطلع اکنون بر این عقیده هستند که دست‌اندرکاران ستاد مدیریت بحران آذربایجان‌غربی در این حادثه غیرمترقبه، سنگ تمام گذاشتند.