حجت الاسلام محمد حاجی ابوالقاسم دولابی به خبرنگار معارف ایرنا گفت: قرآن کتاب مقاومت است و امت مقاوم می تواند بهترین توشه معنوی را از این کتاب برگیرد و یکی از نکات مهم در قرآن، ضرورت یادآوری نصرت های الهی است.
وی افزود: خدا به مسلمانان سفارش می کند گذشته خود را به یاد آورید و با وضعیت امروز مقایسه کنید و پیشرفت ها و عنایت های الهی و امدادهای غیبی را مرور کنید. این توجه، عامل موثری برای افزایش روحیه جبهه مقاومت و تقویت روحیه شکرگزاری خواهد بود.
یادآوری انتقام خون شهید قاسم سلیمانی
نماینده مردم زنجان در مجلس خبرگان اعلام کرد: محور مقاومت و امت مقاوم در مسیر حرکت خود نیازمند یادآوری گذشته هاست و ما نباید از یاد ببریم که چگونه زمانی نگران کودکان بی گناهمان در زیر بمباران ها در شهرها بودیم ولی امروز به قدرتی رسیده ایم که می توانیم مواضع دشمن خود را در هرجای دنیا مورد اصابت قرار دهیم.
زمانی در پایتخت کشور ما حدود ۷۰ نفر از مسئولان کشور را به شهادت رساندند و نتوانستیم عکس العملی نشان دهیم ولی امروز وقتی سردار ما حاج قاسم سلیمانی را در عراق مظلومانه به شهادت می رسانند، پایگاه آمریکایی ها را با قدرت درهم می کوبیم.
این حافظ قرآن ادامه داد: الطاف الهی و امدادهای غیبی را در هشت سال دفاع مقدس از یاد نبریم در حالی که ۴۰ کشور در مقابل جمهوری اسلامی ایستادند ولی خدا کمک کرد. این کشور در جنگ هشت ساله و بعد از آن در عرصه دفاع از حرم و امروز در دفاع از سلامت هموطنان، کارنامه درخشانی را از خود به جای گذاشته است. یادآوری گذشته ها و یادآوری عنایت های الهی وظیفه همه فعالان فرهنگی است.
وظیفه فعالان فرهنگی در یادآوری عنایت های الهی
حاجی ابوالقاسم با تلاوت آیه ۲۶ سوره انفال بیان کرد: خدا خطاب به مسلمانان می فرماید زمانی را به یادآورید که تعدادی اندک، ناتوان و نگران بودید و خدا به شما امنیت بخشید و در جنگ ها پیروزتان کرد. این یادآوری ها می تواند عاملی برای شاکر شدن شما باشد.
این استاد حوزه ادامه داد: اشاره این آیه به زمان ظهور اسلام است که مسلمانان در مکه با مشکلات فراوانی مواجه بودند و مشرکان آنها را شکنجه می کردند. پیامبر (ص) برخی از مسلمانان را به صورت فردی یا گروهی دعوت به هجرت می کردند. برخی به حبشه، یمن یا طائف مهاجرت کردند و عده ای سه سال در شعب ابی طالب گرفتار محاصره اقتصادی شدند.
وی اضافه کرد: مسلمانان در سال های نخستین بعد از هجرت پیامبر(ص) به مدینه وضعیت مناسبی نداشتند، بسیاری از مهاجران در مسجد ساکن شده و بر روی سکویی به نام صفه زندگی می کردند که نام برخی از بزرگان اصحاب در گروه صفه است.
نویسنده کتاب سی پله تا بهشت افزود: انصار مدینه نیز وضع خوبی نداشتند و به قدری فقیر بودند که به یک خرما بسنده می کردند. از طرف دیگر یهودیان دست از آزار مسلمانان برنمی داشتند ولی خدا عنایت خود را شامل مسلمانان کرد و پیروزی های پی در پی را برای امت اسلام رقم زد. اواخر بعثت پیامبر و اواخر سال اوضاع مسلمانان بهتر شد. بنابر این زمانی مومنان نگران امنیت خود بودند ولی اواخر مدینه مشرکان نگران کشته شدن یا اسیر شدن خود بودند.
حاجی ابوالقاسم به تعبیر قرآنی ربودن در آیه ۲۶ سوره انفال اشاره کرد و گفت: خدا این حوادث را به یاد مسلمانان می آورد و می فرماید نگران بودید که شما را بربایند. گویا مسلمانان همچون یک جسم کوچک معلق در هوا بودند که هر لحظه ممکن بود یک پرنده آن جسم کوچک را در منقار خود بگیرد. حکومت پیامبر (ص) در مدینه سبب امنیت مسلمانان شد و در جنگ هایی به ویژه جنگ بدر خدا مسلمانان را یاری کرد و غنائم جنگی را در اختیار آنان قرار داد.
وی نتیجه گرفت: مسلمانان نباید در راه حق از کمی تعداد بترسند. حضرت علی (ع) فرمود در مسیر هدایت از کمی عدد نهراسید. بنابر این خدا در این آیه به دو نعمت مهم اشاره می کند. یکی این که امنیت داد و دیگر این که شما را در عرصه نظامی پیروز کرد. پس امنیت و قدرت نظامی دو نعمت مهم خداست.
مقام سپاسگزاری در یادآوری سختی های گذشته است
نماینده مجلس خبرگان افزود: یادآوی گذشته ها مایه شکرگزاری می شود. اگر انسان بخواهد به مقام سپاسگزاری برسد باید به یاد سختی های گذشته خود بیافتد تا قدردان نعمت های خدا باشد و یکی از مهمترین آثار یاد گذشته این است که انسان از غرور و تکبر نجات می یابد.
ممکن است جمعیتی از نظر تعداد کم باشند ولی بتوانند قویترین امپراطوری های زمان خود را به چالش بکشانند. این دستورالعمل یعنی یادآوری نصرت های الهی صدها بار در قرآن تکرار شده است.
نویسنده کتاب فراعصری بودن قرآن افزود: اغلب آیاتی که با «و اذ» به معنای هنگامی که آغاز شده، همین مفهوم را دنبال می کند و به مسلمانان می گوید که به یاد آورید آن لحظه را که چنین وضعیتی داشتید که گاهی این زمان ها مربوط به پیامبران گذشته است و گاهی مربوط به مسلمانان و سختی های صدر اسلام است.
وی با اشاره به آیه ۹ سوره انفال اعلام کرد: خدا مسلمانان را به یاد جنگ بدر می اندازد که تعداد مسلمانان ۳۱۳ نفر بود در حالی که تعداد کفار هزار نفر بود یا تسلیحات اندک مسلمانان را یادآوری می کند درحالی که مشرکان به انواع سلاح ها مسلح بودند. آنگاه می فرماید به یاد بیاورید چگونه دست به استغاثه بلند کرده بودید و خدا دعای شما را مستجاب کرد و با کمک فرشتگان از شما حمایت کرد.
حاجی ابوالقاسم همچنین به کلام حضرت علی (ع) در خطبه ۵۶ نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: امیرمومنان برخی نصرت های الهی را اینگونه یادآوری فرمود در جنگ ها در کنار پیامبر(ص) گاهی مجبور می شدیم پدران، فرزندان، برادران و عموهای خود را بکشیم و برای خاطر خدا گاهی مجبور می شدیم در برابر مشرکانی که از نزدیکانمان بودند صف آرایی کنیم. وقتی خدا صداقت ما را دید ما را یاری کرد و دشمن را ناکام گذاشت تا این که اسلام آرام و قرار پیدا کرد و به اقتدار خود رسید.