تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۱

پکن- ایرنا- شیوع ویروس کرونا در چین و سپس سرایت آن به کشورهای دیگر باعث رویارویی تازه ای بین آمریکا و چین و ورود آنها به دوره جدیدی از جنگ سرد شده است.

به گزارش ایرنا اختلافات میان دو کشور باعث شده است تا به اذعان بسیاری از ناظران، روابط دو کشور شاهد بیشترین افت در ۴۰ سال گذشته باشد دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا تهدید به لغو توافق اولیه تجاری با چین و افزایش تعرفه ها علیه این کشور کرده و همزمان تصمیم گرفته است شرکت و کارخانه ها را برای خروج از چین ترغیب کند.

رسانه های چین هم به شکل بی سابقه ای گزارش هایی در خصوص اقدامات آمریکا منتشر کرده و این کشور و برخی از سیاستمداران آمریکایی را به باد انتقاد گرفته اند.

در یک هفته گذشته حملات سیاستمداران و دولتمردان آمریکایی به چین هم افزایش یافته است و از رییس جمهوری تا وزیر خارجه آن کشور و بسیاری از مقام های دیگر پکن را به دلیل سهل انگاری در کنترل کرونا و مخفی کار مورد هجمه قرار داده اند.

آنها همچنین بر این نکته تاکید می کنند که ویروس کرونا از یک آزمایشگاه در شهر ووهان در مرکز چین به بیرون درز کرده و به تدریج به کشورهای دیگر سرایت کرده اما چین آن را پنهان کرده است.

همزمان نهادهای امنیتی در آمریکا گزارش هایی منتشر کرده اند مبنی بر اینکه چین درخصوص شیوع کرونا مخفی کاری کرده است تا بتواند تجهیزات پزشکی مورد نیازش را از دیگر نقاط دنیا وارد و تامین کند.

آمریکا شروع به ترغیب کشورهای دوست و متحد خود کرده است تا آنها نیز کارخانه ها و تولید کنندگان خود را از چین خارج کنند در این میان ژاپن بسته کمکی برای این منظور اختصاص داده و شرکت هایش را تشویق به سرمایه گذاری در آسیای جنوب شرقی کرده است.

از سوی دیگر در چین رسانه ها شروع به حملات گسترده به آمریکا کرده اند و خبرگزاری رسمی چین شینهوا با انتشار ویدیویی از نحوه مدیریت آمریکا بر ویروس انتقاد کرده است.

"شی اینهونگ" استاد دانشگاه خلق در پکن می گوید: راستش را بخواهید چین و آمریکا وارد یک دوره جدید از جنگ سرد شده اند.

او که مشاور دولت چین محسوب می شود، افزود: جنگ سرد میان دو کشور جدی است روابط آنها اصلا شباهتی به ماه های قبل ندارد و اختلافات بشدت گسترده شده است.

رویترز هم به سندی اشاره کرده که محرمانه و متعلق به دولت چین است که در آن اشاره به این شده که احساسات ضد چینی در دنیا به بالاترین میزان از سال ۱۹۸۹ میلادی رسیده است زمانی که جنبش دانشجویی در چین سرکوب شد.

"لو وانلی" از محققان چینی در پکن می گوید: روابط با آمریکا به پایین ترین سطح از سال ۱۹۸۹ میلادی رسیده است.  

او می افزاید: تا این اواخر همواره به روابط چین و آمریکا خوشبین بودم اما شرایط خوبی دیده نمی شود و صداهای دلچسبی از دولت ترامپ به گوش نمی رسد.

او به نظرخواهی از یک هزار نفر در آمریکا توسط موسسه پیو اشاره کرد که در آن ۶۶ درصد نسبت به چین بی علاقگی نشان داده اند و گفته اند نظر خوبی نسبت به پکن ندارند.

"چن جی وو" از دانشگاه هنگ کنگ هم بر این باور است که روابط دو کشور به پایین ترین سطح در ۴ دهه گذشته رسیده است او می گوید دیدگاه آمریکایی نسبت به چین حتی پس از جنبش دانشجویی هم به این بدی نبوده است.

لحن رسانه های چین هم تغییر کرده و از حالت دفاعی به هجومی عوض شده است زمانی که شینهوا در توییتی حتی عبارت همه گیری ترامپ را نیز منتشر کرد و مدیریت بر کرونا را در آن کشور مورد انتقاد قرار داد.

شاید تا قبل از این ترامپ فکر می کرد که توافق تجاری با چین یک امتیاز برای انتخابات ریاست جمهوری است اما به نظر می رسد که با شیوع کرونا دولت وی دیگر آن را یک امتیاز سیاسی نمی داند و انتقادهایش را از چین افزایش داده است.