تهران- ایرنا- چهل و هشتمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ریاست «سید سعیدرضا عاملی» دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رییس شورای توسعه فرهنگ قرآنی به صورت نیمه‌حضوری و مجازی روز گذشته(سه‌شنبه) در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای جلسه، رییس شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به طرح «بهره‌مندی نظام‌مند از فضای مجازی برای تعالیم قرآنی در شرایط اضطراری به عنوان فضای مکمل» گفت: با توجه به اینکه «سامانه یکپارچه آموزشی، پژوهشی و تربیتی ملی» در ستاد نقشه جامع علمی کشور به تصویب رسیده و همچنین تهیه سند آن که شامل سیاست‌ها و برنامه‌های اقدام ملی است، این طرح می‌تواند ذیل این سند قرار گیرد.
در ادامه جلسه، اعضا مقرر کردند کمیته‌ای با حضور کمیسیون‎های قرآنی در دبیرخانه تشکیل و هماهنگ با ستاد نقشه جامع علمی کشور تا یک ماه آینده طرح را آماده و برای تصویب در شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارائه کند.
همچنین حجت الاسلام والمسلمین «حمید محمدی» دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پیش از دستور جلسه و با اشاره به شرایط شیوع ویروس کرونا در کشور، گفت: کمیته‌ای متشکل از سازمان دارالقرآن الکریم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دو نماینده از اتحادیه‌های قرآنی و نماینده شورای توسعه فرهنگ قرآنی، گزارشی از آخرین وضعیت مؤسسات قرآنی در شرایط شیوع کرونا را تهیه کند.
وی افزود: این گزارش باید شامل اعداد و ارقام دقیق میزان آسیب‌های ناشی از شیوع کرونا به مؤسسات قرآنی و با ارائه مستندات کامل باشد.
حجت‌الاسلام محمدی خاطرنشان کرد: گزارش آخرین وضعیت مؤسسات قرآنی (دولتی و مردمی) ظرف یک هفته آینده توسط کمیته تهیه و به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه شود.
دستور اول جلسه بررسی پیش‌نویس ضوابط عضویت دستگاه‌ها در جلسات شورای توسعه و کمیسیون‌های مربوطه بود که با توجه به عدم تکمیل گزارش و جمع بندی کمیسیون توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی قرآن کریم در این مورد، به جلسه بعد موکول شد.
دستور دوم جلسه ارائه گزارش یک‌ساله روند اجرای سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن در کشور بود، که دکتر «مهدی نوید ادهم» نایب رییس و دبیر کمیسیون آموزش عمومی قرآن در کشور به ارائه توضیحاتی در این مورد پرداخت.
وی با اشاره به راهکارهای پنجاه و دوگانه سند توسعه آموزش عمومی قرآن در کشور، گفت: محور اصلی در وزارت آموزش و پرورش، اجرایی‌ سازی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است و خوشبختانه مبانی اصلی این سند مبانی و مفاهیم قرآنی است.
نوید ادهم افزود: در تولید برنامه‌های درسی مباحث قرآنی لحاظ شده و همچنین یکی از حوزه‌های تربیت و یادگیری در آموزش و پرورش به حوزه تربیت قرآنی اختصاص داده شده است.
وی با اشاره به اهمیت تعمیق فعالیت‌های قرآنی در آموزش و پرورش، گفت: برای اینکه آموزش و پرورش کشور یکبار، متناسب و مبتنی بر مفاهیم آموزه‌های قرآنی بازخوانی و بازتولید شود، اقدامات مختلفی انجام شده و انشالله با عنایت الهی این مهم انجام شود.
در ادامه «سالار عرفانی‌نسب» نماینده وزارت آموزش و پرورش به ارائه گزارشی از اقدامات یکساله (سال ۱۳۹۸) برای اجرای سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن در کشور پرداخت و گفت: پس از تصویب این سند در سال ۱۳۹۶ مقرر شد چهار کارگروه متناظر با راهبردهای سند تشکیل شود که عبارتند از کارگروه راهبری، مدیریت و ارزیابی، کارگروه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش، کارگروه توسعه منابع انسانی و کارگروه پشتیبانی و توسعه فناوری بودند.
وی با اشاره به اقدامات لازم برای اجرایی شدن مفاد پنجاه و دوگانه سند افزود: دبیرخانه کمیسیون توسعه آموزش ملی قرآن زیر نظر مستقیم وزیر آموزش و پرورش تشکیل شد و با توجه به مکاتبات انجام شده با سازمان امور اداری و استخدامی کشور این دبیرخانه در ساختار وزارت آموزش و پرورش در نظر گرفته شده است.
عرفانی‌نسب با اشاره به مطالبه مقام معظم رهبری«مدظله‌العالی» در خصوص حفظ قرآن کریم گفت: در این راستا طراحی ساز وکارهاری لازم برای تدابیر اجرایی سازی طرح حفظ ملی قرآن کریم انجام شد.
وی خاطر نشان کرد: پنج میلیون و ۲۰۰ هزار دانش آموز و فرهنگی آموزش و پرورش در قالب طرح‌های ملی حفظ موضوعی و ترتیبی و حفظ جزء ۳۰ و کل قرآن کریم موفق به حفظ حداقل ۱۵ سوره و حداکثر حفظ کل قرآن کریم شدند.
عرفانی‌نسب با اشاره به اجرای طرح نور باران با موضوع حفظ موضوعی افزود: در این طرح ۲میلیون دانش آموز مشارکت داشتند که در این راستا ۹ عنوان کتاب حفظ موضوعی از مقطع اول ابتدایی تا پایان سال دوازدهم متوسطه چاپ و توزیع شد.
وی از دیگر اقدامات اجرایی سازی سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن در کشور را تهیه ۶۰ هزار ساعت فیلم و صوت تلاوت و آموزش قرآن کریم به منظور بهره‌مندی دانش‌آموزان بیان کرد و گفت: همچنین طراحی و اجرای برنامه ارتقای صلاحیت حرفه‌ای آموزش قرآن کریم معلمان ابتدایی، دبیران قرآنی، عربی متوسطه و عوامل انسانی آموزش قرآنی برای اجرای سند انجام شده است.
نماینده وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر ضرورت تخصیص اعتبار از طرف صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی، ابراز امیدواری کرد: امسال ۲۲ اقدام از ۵۲ اقدام ملی پیش‌بینی شده در سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن در کشور اجرا شود.
سومین دستوری که در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت، تصویب نهایی شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی بود.
حجت الاسلام محمدی با اشاره به تهیه سه کتاب آخرین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در سه حوزه علم و فناوری، فرهنگ و قرآنی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی که هر سال منتشر خواهد شد، گفت: گزارش‌های منتشر شده در این کتب با شاخص‌های ملی در هر حوزه ارزیابی می‌شود.
وی افزود: با تصویب نهایی شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی، کتاب قرآنی بر اساس این شاخص‌ها و ارزیابی دستگاه‌های قرآنی در سال ۱۳۹۹ تهیه خواهد شد.
دکتر عاملی نیز با اشاره به بحث‌های کامل و مفصلی که در مورد شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی در جلسات گذشته شورا و مجمع صورت گرفته، افزود: بهتر است شاخص‎های توسعه فرهنگ قرآنی برای دوره ۳ ساله تصویب شود چراکه ممکن است در پایش‌های انجام شده با خلاءهایی مواجه شد.
وی با اشاره به تهیه کتاب آخرین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در سه حوزه علم و فناوری، فرهنگ و قرآنی گفت: گزارش‌های این کتب به عنوان مستندی برای اطلاعات و آمار کشور در نظر گرفته خواهد شد چراکه دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی محلی برای به‌روزرسانی و بر خط کردن داده‌های ملی کشور است.
در ادامه و پس از بحث‌های مفصل در مورد تصویب شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی، اعضا مقرر کردند کمیته‌ای متشکل از نمایندگان چهار کمیسیون تخصصی قرآنی، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه علمیه و دبیرخانه شورا، برای تهیه گزارش و نهایی کردن شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل و در نهایت با بررسی مختصری در شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصویب نهایی شود.