حجت الاسلام حمید محمدی روز شنبه در نشست اعلام گزارش عملکرد 10 ساله شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پاسخ به سوال خبرنگار معارف ایرنا درباره آخرین اقدامات انجام شده برای جبران خسارت های موسسات قرآنی ناشی از شیوع ویروس کرونا، اظهار داشت: در حدود 46 درصد از 13 میلیارد ریالی که به موسسات اختصاص پیدا کرده است، بابت طرح ملی حفظ که توسط موسسات انجام میشود، اختصاص مییابد که ۶۰ میلیارد ریال خواهد بود.
وی افزود: در واقع بیش از ۸۰ درصد بودجه قرآنی در اختیار موسسات قرار میگیرد تا خسارتهای وارده به آنها جبران شود، البته این مقدار ناچیز است ولی طی روزهای آینده میزان دقیق خسارتها مشخص خواهد شد و خسارتهای موسسات جبران میشود.
محمدی 10 روز پیش در چهلوهشتمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، گفت که کمیتهای متشکل از سازمان دارالقرآن الکریم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دو نماینده از اتحادیههای قرآنی و نماینده شورای توسعه فرهنگ قرآنی، گزارشی از آخرین وضعیت مؤسسات قرآنی در شرایط شیوع کرونا را تهیه کند.
وی افزود: این گزارش باید شامل اعداد و ارقام دقیق میزان آسیبهای ناشی از شیوع کرونا به مؤسسات قرآنی و با ارائه مستندات کامل باشد و گزارش آخرین وضعیت مؤسسات قرآنی (دولتی و مردمی) ظرف یک هفته آینده توسط کمیته تهیه و به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در این زمینه به ایرنا، گفت: هنوز آمار دقیقی در این زمینه ارسال نشده ولی با توجه به کار گروهی که اخیراً شکل گرفته، این کار در حال انجام است اما کار مهم تر این است که در شورای توسعه مقرر شد از میان نهادها کار گروهی با حضور دستگاههایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، اتحادیه های قرآنی و دبیرخانه شورا به بررسی خسارت ها بپردازند و تصمیماتی نیز اتخاذ شده است.
وی افزود: مکاتباتی نیز با دولت برای تامین خساراتی که متوجه موسسات شده انجام گرفته و با این رویکرد قرار است گزارش دقیق استان ها طی روزهای آینده مشخص شود و میزان مطالبات خسارت های وارد شده و مطالبات جامعه قرآنی از دولت تعیین شود.
ماهیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی چیست؟
محمدی در این نشست که با عنوان یک دهه تکاپوی جاری سازی منشور توسعه فرهنگ قرآنی از سال ۸۸ تا ۹۸ برگزار شد، درباره ماهیت و نقش شورا به ایرنا گفت: از زمان تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی این مسئله مطرح بود که ترکیب شورا بهصورت حاکمیتی است.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر از ۲۶ عضو این شورا ۱۸ نفر از قوای مقننه، اجرایی و قضاییه هستند که دو نماینده از مجلس، پنج وزیر و دو معاون رئیس جمهور و همچنین روسای سازمان های فرهنگ و ارتباطات اسلامی و سازمان تبلیغات حضور دارند و شش نفر از اعضای مردمی به صورت فعال حضور دارند.
محمدی افزود: نقش این افراد مهم است اما علت این که روسای کمیسیون ها را وزیران تشکیل می دهند، همان مساله حاکمیتی است. چون دستگاههای حاکمیتی باید در این زمینه پاسخگو باشند. مثلا وزارت آموزش و پرورش با ۱۵ میلیون دانش آموز بودجه عظیمی را دریافت می کند. بنابر این کمیسیونهای موردنظر نقش راهبری را به عهده دارند ولی هم افزایی نیز دارند.
وی ادامه داد: البته رویکرد ما مردمی بودن این کمیسیون هاست. چون 80 درصد از بودجه ۱۳ میلیارد ریالی به موسسات مردمی اختصاص پیدا کرده و این مسئله نشان دهنده مردمی بودن آن است ولی جنبه حاکمیتی را نباید فراموش کنیم و بنابراین وزارت ارشاد وظیفه دارد بودجه کلانی را که در اختیار دارد در اختیار موسسات بگذارد و سایر وزارتخانهها و سازمانها نیز این وظیفه را دارند.
نظارت بر کمیسیون های شورای توسعه افزایش می یابد
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پاسخ به سوالی درباره جایگاه کمیسیون ها در شورای توسعه اظهار کرد: جایگاه کمیسیونها در شورای توسعه مشخص است اگر کمیسیون ها عملکرد خود را به درستی انجام ندهند، در عملکرد شورا با مشکل روبرو خواهیم بود.
وی افزود: متاسفانه در بعضی از کمیسیون ها تغییرات چندین وزیر در مدتی کوتاه باعث اختلال در برگزاری جلسات می شود. البته امسال برنامه های جدیدی را برای نظارت بر کمیسیونها و راهبری آنها در نظر گرفته ایم و با توجه با تعامل مثبت تلاش می کنیم تا جلساتی را در دبیرخانه برگزار کنیم.
محمدی ادامه داد: همچنین با پایش فعالیتهای کمیسیونها اقدام به انتشار پایشهای سالهای گذشته کمیسیونها خواهیم داشت و در آنجا نقاط ضعف و مشکلات تبیین شده است و امیدواریم تا پایان امسال کارکرد کمیسیون ها با سالهای قبل تفاوت داشته باشد.
تکیه بر ظرفیت های مردمی برای تربیت 10 میلیون حافظ قرآن
قائم مقام شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن گفت: وظیفه شورای توسعه تدوین سندی برای این کار بود که انجام شد و همچنین مسائل مربوط به تقسیم دستگاه ها از سوی این شورا صورت گرفته است. یعنی برای هر دستگاه با نظر خودشان این ۱۰ میلیون نفر توزیع شده که همین کار سه سال طول کشید.
وی افزود: به نظر من راهکار اصلی این است که یک نشست تخصصی برای طرح چالشهای حفظ برگزار کنیم که قرار است به زودی برگزار شود. نکته مهم در این زمینه مساله فرهنگ سازی است تا مردم این کار را به عهده بگیرند. اگر با کمک رادیو و تلویزیون و رسانه ها نتوانیم مردم را تشویق کنیم در واقع آیندهای برای حفظ قرآن متصور نخواهد بود.
محمدی تاکید کرد: اگر بتوانیم انگیزه حفظ را ایجاد کنیم نیازی به سازوکارهای بودجه نیست. چون مردم با ظرفیتهای خود و توانایی های خود این راه را طی خواهند کرد. البته دو جریان به صورت موازی باید در این زمینه فعالیت کنند. از یک طرف دولت بودجه لازم را در اختیار بگذارد و از طرف دیگر ظرفیتهای مردمی به کار گرفته شود.
نظر شما