همدان- ایرنا- پیکر بی‌جانشان آنچنان تراشیده شد تا بر قامت جهان نقش بست و هنر مبلمان منبت ملایر با قدمتی بیش از نیم قرن، خود را از هزار توی تاریخ هنر بالا کشید و بر بام صنایع‌دستی دنیا تکیه زد.

حکایت این دیار حکایت مردمانی است که سال‌ها هنرمندانش عاشقانه‌هایی بر کالبد بی‌جان چوب می‌آفرینند تا برای زنده ماندن هنر دست‌شان، راه خود را برای نشستن در قاب رستاخیز جهان هموار کنند، راهی که در سایه تدبیر دولت هموار شد و منبت ملایر، پایتخت تاریخ و تمدن ایران و سرزمین کهن آریایی‌ها را درنوردید و به آن‌سوی مرزها رسید تا منبت؛ این عاشقانه حک شده بر چوب را بر تارک هنر جهان بنشاند.

هنرنمایی منبت ملایر از آنجا آغاز شد که پس از طی فراز و فرودهای فراوان، در سفر معاون وقت رییس جمهوری و رییس وقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان به این شهر، خبر ملی شدن منبت اعلام شد و بدون شک این افتخاری بزرگ برای مردمان این خطه هنرپرور استان همدان بود که بیش از نیم قرن تلاش استادکاران و منبت‌کارانش را که تا رمق آخر به هنرشان وفادار ماندند، به ثمر برسانند و اردیبهشت ۹۶ در حقیقت بهار هنر منبت ملایر بود که به بار نشست و بر تقویم این شهرستان حک شد.

با ثبت ملی منبت ملایر، فصل جدیدی از توانمندی‌ها، ظرفیت‌ها و خلاقیت‌های این صنعت به روی علاقه‌مندان این هنر باز شد و شهری با بیش از پنج هزار کارگاه تولیدی ثبت شده و بیش از ۹ هزار منبت‌کار و استادکار ماهر که چوب و چکش و مُغار مونس‌شان شده و دست‌آفرینه‌های خود را نقش برجسته در کُنج کارگاه‌ها به هنردوستانش عرضه می‌کنند، حالا در عرصه جهانی حرف برای گفتن دارد و برای به‌دست آوردن این نشان شروع به تکاپو کردند.

ورود بیش از ۱۵۰ هزار گردشگر به شهر ملی منبت

از همان روزهای آغازین ثبت ملی هنر منبت، دولتمردان این شهر، نمایندگان مجلس و فعالان صنعت مبلمان منبت ملایر سور و سات جشنواره‌ای در قامت ملی را برپا کردند و در نهایت نخستین جشنواره ملی مبل و منبت ملایر ۱۵ شهریور ۹۶ به مدت ۱۰ روز برگزار شد و از این زمان پایتخت مبل و منبت ایران، میزبان هزاران مسافر و گردشگر از نقاط مختلف ایران زمین شد تا سرآغازی برای فصل گردشگری و رونق اقتصاد و تولید باشد.

در کنار این همه تکاپو و تلاش مسوولان، اما آنچه از همه بیشتر هنر دستِ دیار ملایر را به هموطنان‌مان در نقاط مختلف کشور شناساند، پخش تیزرهای تبلیغاتی از رسانه ملی بود که با تیزبینی خاص اعضای هیات مدیره بازار مبل ملایر از بسته ویژه حمایتی تبلیغات تلویزیونی پیرو تاکیدات رهبر معظم انقلاب در حمایت از کالای ایرانی و تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کردند، طرحی که از سال ۱۳۹۶ با عنوان «طرح پخش رایگان تبلیغات تلویزیونی و رادیویی کالاهای ساخت داخل» کلید خورد و فعالان این صنعت در نخستین جشنواره مبل و منبت، موفق به کسب ۹ هزار ثانیه تبلیغات آن هم در بهترین پیک برنامه‌های تلویزیونی صدا و سیما شدند و برای همیشه مبلمان منبت ملایر در کُنج خانه هر ایرانی نشست.

به گفته رییس هیات مدیره بازار مبل ملایر در نخستین جشنواره مبل و منبت ملایر پس از ملی شدن این هنر صنعت، بیش از یکصد هزار مسافر و گردشگر در جشنواره تابستانی و نوروزی وارد این شهرستان شدند و ۴۲۰ میلیارد تومان گردش مالی نصیب این شهرستان شد و به جرات می‌توان گفت ملایر یکی از موفق‌ترین جشنواره‌های خود را رقم زد.

یدالله کریمی که در این راه پُر فراز و نشیب از جان و دل برای مبلمان منبت ملایر مایه گذاشت، اظهار داشت: برشمردن ریز و درشت اقدامات و تلاش‌هایی که توسط دولت، مسوولان کشوری، استانی و شهرستانی، نمایندگان مجلس و فعالان این صنعت، در این مجال نمی‌گنجد و منبت ملایر مسیر خود را پرشتاب و با حمایت دولت طی کرد.

در این میان نخستین انجمن تولید و صادرکنندگان مبل و منبت کشور پس از ملی شدن منبت، در همدان با محوریت ملایر و در پله نخست با حدود ۵۰ عضو تشکیل شد و این امر سرآغاز تحولی بزرگ در عرصه صادرات، تجارت، گردشگری و در عین حال توسعه اقتصادی این استان و شهرستان بود که بدون شک موجب تقویت روابط تجاری این هنر صنعت با دیگر نقاط جهان خواهد شد، حرکتی نو که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان پیشگام و مصمم برای شکل‌گیری این انجمن بود.

حضور هیاتی از فعالان این صنعت در کشور گرجستان، معرفی محصولات تولیدی مبلمان منبت به کشورهای حوزه اوراسیا، سفر به کشور ارمنستان و مُراوده با مقامات اقتصادی این کشور برای صادرات و واردات مبلمان منبت به کشورهای حوزه خلیج‌فارس به‌ویژه عراق و اقلیم کردستان، بازدید هیاتی از کشور غنا از مبل و منبت ملایر و تاکید بر مراودات تجاری از دیگر اقدامات مطرح شده از سوی رییس هیات مدیره بازار مبل ملایر بود.

در این میان نخستین انجمن تولید و صادرکنندگان مبل و منبت کشور پس از ملی شدن منبت، در همدان با محوریت ملایر و در پله نخست با حدود ۵۰ عضو تشکیل شد و این امر سرآغاز تحولی بزرگ در عرصه صادرات، تجارت، گردشگری و در عین حال توسعه اقتصادی این استان و شهرستان بود که بدون شک موجب تقویت روابط تجاری این هنر صنعت با دیگر نقاط جهان خواهد شد، حرکتی نو که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان پیشگام و مصمم برای شکل‌گیری این انجمن بود.

برگزاری دومین جشنواره تابستانی شهر ملی منبت به مدت ۱۰ روز و پخش مجدد تبلیغات مبل و منبت ملایر از رسانه ملی با بیش از ۹ هزار ثانیه در جشنواره تابستانی و نوروزی و ورود بیش از ۸۵ هزار مسافر و گردشگری به این شهرستان درخشش دیگری در رونق این هنر صعنت بود، جشنواره‌ای که به رویداد بین‌المللی همدان ۲۰۱۸ رسید و نقطه عطفی در تاریخ گردشگری این استان و شهرستان و ورود شمار زیادی از گردشگران و سرمایه‌گذاران جهان بود.

در این بین که منبت ملایر همچنان رشد و نمو می‌کرد تا سه سالگی‌اش را جشن بگیرد و اهالی هنر دوستش شکیل‌ترین جشنواره‌ها را در دفتر قطور صنعت مبلمان منبت این شهر ثبت می‌کردند، فکر جهانی شدن آن را نیز در سر می‌پروراندند و به سرعت شروع به جمع‌آوری پرونده‌ای پُربار از صنعت مبل و منبت ملایر کردند.

سوت قطار گردشگری در شهر جهانی منبت

سومین جشنواره مبل و منبت ملایر با تبلیغات ۹ هزار ثانیه‌ای آغاز شد، اینجا اما ابتکار عمل معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر به‌جا و ستودنی بود، در سومین جشنواره شهر ملی منبت، طبق تفاهم‌نامه‌ای با صندوق کارآفرینی امید و البته همراهی فعالان صنعت مبل و منبت، به خریداران ۱۵ میلیون تومان تسهیلات با نرخ بهره چهار درصد اعطا شد که ویژه شهرستان ملایر بود، پیرو همین تدبیر نیز ۲ قطار گردشگری در روزهای ۲۹ و ۳۱ مرداد ۲ قطار گردشگری از تهران وارد شهر ملی منبت شدند و یک روز مهمان این شهر بودند.

قدرت الله ولدی در گفت و گو با ایرنا با آگاهی از ظرفیت‌های ملایر در حوزه‌های مختلف به‌ویژه صنایع دستی، همچنان بر لزوم تبدیل ملایر از معبر گردشگری به مقصد گردشگری تاکید دارد و امیدوار است: با این اقدام معیشت مردم بهبود یابد و با تلاش مسوولان و فعالان بخش خصوصی، توانمندی‌های این شهرستان همچون مبلمان منبت به دنیا شناسانده شود.

گفتنی است در بازدید وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت از شهرک صنعتی مبلمان ملایر و کارگاه‌ها و نمایشگاه‌های مبل و منبت، ایجاد شهر نمایشگاهی دائمی و بین‌المللی مبل و منبت و اختصاص ۲۰ هکتار زمین در مجموعه بام ملایر واقع در جاده سلامت یکی از درخواست‌های مهم فرماندار ویژه ملایر در این سفر بود که دستور پیگیری در این زمینه از سوی وزیر صمت صادر شد.

فرماندار ویژه ملایر همچنین با اشاره به فعالیت شهرک صنعتی مبلمان منبت حاجی آباد با بیش از ۵۰۰ کارگاه فعال و تولید بخش عمده‌ای از محصولات تولیدی این صنعت، به توسعه این شهرک اشاره کرد و تشکیل هیات مدیره بازار مبل ملایر، انجمن تولید و صادر کنندگان مبلمان منبت در استان، تشکیل هیات مدیره مبلمان منبت منطقه صنعتی کارخانه قند، شرکت تامین نیاز شهرک صنعتی خوشه مبل و منبت و تشکیل هیات مدیره مبل و منبت شهر جوکار و دهنوآورزمان را از دیگر افتخارات این هنر صنعت برشمرد که نقش بسزایی در هماهنگی و تعامل بین‌بخشی و فرابخشی ایفا کردند.

گفتنی است در بازدید وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت از شهرک صنعتی مبلمان ملایر و کارگاه‌ها و نمایشگاه‌های مبل و منبت، ایجاد شهر نمایشگاهی دائمی و بین‌المللی مبل و منبت و اختصاص ۲۰ هکتار زمین در مجموعه بام ملایر واقع در جاده سلامت یکی از درخواست‌های مهم فرماندار ویژه ملایر در این سفر بود که دستور پیگیری در این زمینه از سوی وزیر صمت صادر شد.

ولدی برگزاری سه جشنواره بزرگ ملی مبل و منبت در طول سه سال با پوشش گسترده از شبکه‌های رسانه ملی و ورود حدود ۱۵۰ هزار مسافر در هر جشنواره به طور میانگین را موفقیتی مهم در این حوزه عنوان و ایجاد مرکز نوآوری مبل و منبت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر و اخذ مجوز رشته صنایع چوب، ایجاد مرکز تحقیقات پیشرفته مبل و منبت در دانشگاه ملی ملایر و راه‌اندازی بزرگترین مرکز آموزشی تخصصی مبل و منبت در سازمان فنی و حرفه‌ای شهرستان به عنوان آزمونه(پایلوت) استانی همراه با صدور گواهینامه معتبر تخصصی از ظرفیت‌های ویژه ملایر در حوزه صنعت مبلمان منبت برشمرد.

کاشت ۴۶۰ هکتار جنگل‌کاری برای تامین چوب

وی ادامه داد: اجرای ۴۶۰ هکتار جنگل‌کاری مصنوعی با هدف تامین مواد اولیه چوب برای فعالان صنعت مبل و منبت با کاشت گونه‌های مختلف کم ‌آب‌بر طی سال گذشته به نتیجه رسید که می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات تامین مواد اولیه این صنعت را رفع کند.

احداث بازارچه دائمی صنایع دستی در زمینی به مساحت ۲۱ هزار مترمربع توسط بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری ۱۵۰ میلیارد تومان زیر نظر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از دیگر اقدامات مهم در این حوزه بود که فرماندار ویژه ملایر به آن اشاره کرد.

تا اینجا دولتمردان و فعالان بخش خصوصی در کنار نمایندگان این شهرستان در مجلس شورای اسلامی گام‌هایشان را محکم برداشتند و به تاکید فرماندار ویژه ملایر کمیته دوازه‌گانه‌ای برای ارتقای شاخص‌های جهانی مبل و منبت ملایر تشکیل شد و شهر ملی منبت بالاخره مهیای ورود بازرسان شورای جهانی صنایع دستی برای بررسی پرونده جهانی منبت شد.

در این راستا دوم دی‌ماه سال ۹۸ هیاتی متشکل از دکتر «غاده هیجاوی» رییس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، «کِوین موری» معاون منطقه آسیا و اقیانوسیه در شورای جهانی صنایع دستی و «ویدا توحدی» مسوول ثبت شهرهای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای پیگیری و ارزیابی پرونده ثبت جهانی منبت وارد ملایر شدند، در این روز تمامی دست‌اندرکاران ثبت جهانی مبل و منبت ملایر سنگ تمام گذاشتند و هر آنچه در چنته داشتند، رو کردند.

در نهایت هشتم بهمن سال ۹۸ بر اساس تصمیم شورای جهانی صنایع دستی، مبل و منبت ملایر در فهرست صنایع دستی جهان به ثبت رسید، رخدادی بی‌نظیر که پس از انگور، برای دومین بار نام ملایر در عرصه جهانی ثبت شد و حالا با ۲ عنوان جهانی یکه‌تاز است، افتخاری بزرگ که تدبیر زمینهساز آن شد.

رییس هیات مدیره بازار مبل ملایر بر این اعتقاد است که ثبت جهانی منبت ملایر افتخاری بزرگ بود که با حمایت دولت، پیگیری‌های وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و تلاش مجدانه فعالان این هنر صنعت به دست آمد که البته از حمایت و همراهی استاندار همدان، فرماندار ویژه ملایر و نمایندگان مجلس نیز برخوردار بود.

رییس هیات مدیره بازار مبل ملایر: در دیدار اخیر فعالان این صنعت با دکتر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای تقویت زیرساخت‌های مبل و منبت ملایر اختصاص یافت که اقدامی مهم از سوی دولت تدبیر و امید است و تاکنون ۲۰ میلیارد تومان از این مبلغ برای توسعه شهرک صنعتی مبلمان منبت حاجی آباد اختصاص پیدا کرده است. 

به گفته یدالله کریمی پس از ملی شدن منبت ملایر، بیش از ۱۵۰ واحد تولیدی و نمایشگاهی در نقاط مختلف شهر همچون بازار مبل ملایر، بلوار شهید بهشتی، کوچه کارخانه قند، بلوار پارک سیفیه، بخش‌های جوکار و سامن، دهنوآورزمان و اسلامشهر آق‌گل ایجاد و مهاجرت معکوس به این شهرستان رخ داد و در حال حاضر بیش از ۲۵ هزار هنرمند در حوزه مبل و منبت فعالیت می‌کنند.

اختصاص ۴۰ میلیارد تومان به شهر جهانی منبت؛ تدبیر دولت

کریمی ادامه داد: در مجموع ۳۲ درصد از اشتغال این شهرستان در حوزه مبل و منبت است و بیش از ۶۵ درصد از تولیدات مبلمان منبت کشور در این شهرستان تولید می‌شود.

وی دکتر بیژن شهبازخانی را یکی از حامیان اصلی صنعت مبل و منبت ملایر عنوان کرد و ضمن تقدیر از تمامی تلاش‌ها و پیگیری‌های وی از زمان ملی شدن تا جهانی شدن این هنر صنعت، به دیدار اخیر فعالان این صنعت با دکتر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه کشور و اختصاص ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای تقویت زیرساخت‌های مبل و منبت ملایر اشاره و آن را اقدامی مهم از سوی دولت عنوان کرد که تاکنون ۲۰ میلیارد تومان از این مبلغ برای توسعه شهرک صنعتی مبلمان منبت حاجی آباد اختصاص پیدا کرده است.

از برگزاری ویژه برنامه شب‌های فیروزه‌ای، منبت‌کاری روی درختان خشکیده گرفته تا نام‌گذاری معابر، ساخت و نصب المان منبت در میادین اصلی شهر، برپایی نمایشگاه‌ها، آموزش بانوان در آموزشگاه فنی و حرفه‌ای، انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با دانشگاه صنعتی شریف برای تقویت آموزش و برندسازی، همه و همه از ده‌ها برنامه و اقدام مهمی است که رییس هیات مدیره بازار مبل ملایر در راستای جهانی شدن این صنعت به آنها اشاره کرد که جز در سایه حمایت دولت محقق نمی‌شد.

کریمی در عین حال از راه‌اندازی سایت بزرگ فروش مبلمان منبت ملایر و برگزاری جشنواره مجازی با توجه به شیوع ویروس کرونا، برگزاری نخستین جشنواره بین‌المللی برترین‌های مبل و منبت جهان توسط مرکز تحقیقات پیشرفته مبل و منبت دانشگاه ملایر و همچنین برگزاری میز توسعه ملی صادرات در شهریور امسال خبر داد.

و این داستانی کوتاه و مختصر از شرح حال شهر جهانی مبلمان منبت بود که تنها به گوشه‌ای از فعالیت‌ها و اقدامات انجام شده در چهار سال گذشته آن اشاره شد، هنری که حالا جهان پیش‌روی آن ایستاده و فعالان این هنر صنعت و دولتمردان اجازه ندادند قدمت و دیرینگی هنر شهر جهانی منبت از عیار بیفتد.