بندرعباس- ایرنا- مطالعه و کتابخانه‌های مجازی در این روزهای اوج اپیدمی کرونا و وضعیت قرمز شهرهای هرمزگان، بازهم بهترین همدم و یارهمیشگی کتابداران جوان و اعضای فعال کتابخانه‌های عمومی این استان شده است.

از زمان شیوع ویروس کرونا و هشدارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای جلوگیری از انتشار این ویروس و تا امروز که هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارد، کتابخانه‌های عمومی این استان همچنان به روی کتاب‌خوانان تعطیل است.

کتاب‌خوانانی که تا پیش از این روزانه حداقل نصفی از روز را در کتاب‌خانه‌ها سپری می‌کردند اما این روزها بازهم کتاب، قصه‌ و داستان‌های دلنشین این یار دیرینه انسان در کتابخانه‌های شخصی و بر روی صفحه گوشی‌های همراه، همدم آن‌ها شده و برای عبوز از تنگناهای این بیماری خطرناک با مطالعه کتاب از دل صفحات مجازی گوشی‌های خود در اندیشه غلبه برآن هستند.

مطالعه در خانه و استفاده از کتاب‌خانه دیجیتال در این روزهای بی‌قرار و اندوه از دست دادن جان همشهریان خود فرصتی شده است تا به آموخته‌های کتابداران افزوده و این شیوه باعث می‌شود علاقه‌مندان به حوزه کتاب و مطالعه در شهر و روستا رفت و آمد نکنند و از خطر بیماری کرونا در امان باشند.

فعالیت تعدادی از کتابداران و اعضای فعال کتابخانه‌های این استان در فضای مجازی که حکایت از دلتنگی کتابداران و اعضای کتابخانه‌ها دارد با استفاده از ارتباطات مجازی امید و انگیزه‌ای است مضاعف تا این روزهای سخت هشدار و وضعیت هرمز را تاب بیاورند.

مسوول کتابخانه فرهیختگان ایسین بندرعباس که هفت سالی است در حوزه کتاب و کتاب‌داری فعال است، که روزانه هشت ساعت را به مطالعه اختصاص می‌دهد و در این مدت کتاب‌های زیادی رو مطالعه کرده است.

زهرا پورحسن در گفت‌وگو با ایرنا افزود: تا قبل از شیوع کرونا فعالیت‌های متنوع فرهنگی برای اعضا برگزار می‌شد اما در این روزهای کرونایی و تعطیلی کتابخانه‌های عمومی نه تنها فعالیت‌ها متوقف نشده بلکه در فضای مجازی ادامه دارد.

وی از "رمان ایراندخت، داستان‌های کلیله و دمنه، بازنویسی و بازآفرینی در ادبیات، حقیقت دوازدهم، در قصرتنهایی، قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب، حکایت پیر قصه‌گو، زندگی‌نامه مهدی آذریزدی،امام رضا(ع) و ایران، برمدار آفتاب، شاهچراغ، حکمت‌های نقوی، ستاره من، نشانه‌ها و مژده گل را بخشی از کتاب‌های خوانده شده در روزهای قرنطینه نام برد.

این کتابدار ساکن روستای ایسین گفت: علاوه بر مطالعه این کتاب‌ها حدود ۳۰ کتاب کودک نیز مطالعه و از آن‌ها فایل قصه‌های صوتی و تصویری تهیه کرده‌ام و برای رونق دادن به مطالعه کودکان و نوجوانان در فضای مجازی برای اعضای کتاب‌خوان کتابخانه منتشر کردم.

پورحسن با اشاره به بهره‌گیری از فضای مجازی در حوزه کتاب‌خوانی گفت: برنامه‌های شنبه‌های با کتاب(ویژه پسران) و یکشنبه‌های با کتاب(ویژه دختران)وجشنواره رضوی که از سال ۹۶ ایجاد شده، در فضای مجازی رونقی دوباره گرفته است.

وی افزود: در کنار مطالعه کتاب در فضای حقیقی، فضای مجازی که این روزها تبدیل به جزیی جدا نشدنی از زندگی مردم شده همه گروه‌های سنی می‌توانند از این فضا بهره برده و از فرصت کرونا به آموخته‌های خود اضافه کنند.

کتابخانه فرهیختگان در روستای پشته ایسین در ۱۵ کیلومتری شهر بندرعباس واقع شده و دارای ۵۰۰ عضو فعال است که اکثر اعضای آن کودک و نوجوان هستند.

زینت صفرپور عضوفعال کتابخانه شهدای بندملا رودان روزانه۶ ساعت از وقت خود را صرف مطالعه و کتاب‌خوانی اختصاص می‌دهد و از ابتدای امسال تا کنون افزون بر ۳۰جلد کتاب را خوانده است.

وی که عاشق کتاب‌های مختلفی است و از خواندن آن لذت می‌برد، از "دختر لوتی، بنویس تا اتفاق بیفتد، غزل، مدیریت خانواده، در انتظار ظهور، هرگز بال پرواز نخواستم، قرآن درمانی، روباهی به نام پکس، نوجوان ناخشنود، قنوت آخر، من بامزه تربود، سلام بر ابراهیم، چگونه از تنهایی لذت ببریم، قیامت درسه دقیقه، منازل‌الاخره و از بدبینی به خوش‌بینی مارتین سلیگمن" نام برد که در این مدت تمامی آن‌ها را خوانده است.

این کتاب‌خوان فعال۲۰ساله کتابخانه شهدای بندملا در رودان گفت: در این شرایط سخت ویروس کرونا من با هماهنگی با مسوول کتابخانه به صورت نوبتی یا در محل کتابخانه یا درب منزل کتاب مورد نظر خود را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی تحویل می‌گیریم.

صفرپور ادامه داد: با تشکیل گروه کتاب‌خوان مجازی هرکدوم از اعضای کتابخانه نوبتی کتاب‌هایی را که مطالعه کرده‌اند را درگروه مجازی کتاب‌خوانان شهدا معرفی می‌کنند.

وی شعرخوانی، قصه‌گویی، نشست‌های کتاب‌خوان وکاردستی و نقاشی را از دیگر فعالیت‌های مجازی کتابداران با اعضای کتاب‌خوان نام برد.

کتابخانه عمومی محله شهدای بندملا رودان دارای ۱۴ هزارو ۳۳۷ جلد کتاب در بخش‌های بزرگسال، نوجوان، کودک و کمک درسی با ۳۶۱ عضو فعال است.

هادی نجفی دیگر کتابدار کتابخانه شهدای بندملا در رودان که حدود سه سال و نیم با این کتابخانه همکاری دارد نیز گفت: از اوایل امسال تا امروز بیش‌ از ۲۵جلد کتاب در بخش‌های داستانی، شعر و قصه خوانده‌ام.

وی از"قهوه سرد آقای نویسنده روزبه معین و بامدادخمار فتانه حاج سیدجوادی تا دست نگه‌دار آقا دزده کتاب کودک کیوان آشتیانی و "عمرتون چند، قله‌ها و دره‌ها، حکایت‌ها و داستان‌های شیرین، اشعارتوحیدی، شاعران برجسته ایران، راز دگرگونی، کورش کبیر، قصه‌های مرزبان‌نامه، هفت‌پیکرو نشانه‌ها" را کتاب‌خوانده شده در این روزهای کرونا و قرنطینه در رودان نام برد.

این کتابدار رودانی که روزانه سه ساعت را زمان خود را صرف مطالعه و کتاب‌خوانی می‌کند از "با چشم‌هایم می‌جنگم، دخترشینا، فرنگیس، چهار میثاق، علل الشرایع،علی از زبان علی(ع)، امام حسین(ع) اینگونه بود، برمدارآفتاب و حکمت‌های نقوی" را از کتاب‌های مورد علاقه‌اش نام برد که در این مدت همه آن‌ها را خوانده است.

نجفی که ۳۴سال سن دارد و تا پیش از کتابدار شدن حدود۱۸سال خود عضو فعال کتابخانه عمومی رودان بوده افزود: اعضای کتاب‌خانه در این شرایط سخت ویروس کرونا با هماهنگی با مسوول کتابخانه به صورت نوبتی یا در محل کتابخانه یا درب منزل کتاب مورد نظر خود را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی تحویل می‌گیرند و با تشکیل نشست‌های کتابخوان مجازی هرکدوم از اعضا نوبتی کتاب‌هایی را که مطالعه کرده‌اند را به‌یکدیگر معرفی و هم‌چنین درقالب‌ شعرخوانی، قصه‌گویی، نشست کتابخوان وکاردستی و نقاشی فعالیت می‌کنیم.

وی اضافه کرد: در گفتگو با تعدادی از اعضا کتابخانه از ابتدای امسال تا امروز که هرمزگان در شرایط هشدار و قرمز قرار دارد هرکدام در زمینه‌های مختلف حدود۱۵ تا ۲۰جلد کتاب را مطالعه کرده‌اند و با توجه به حجم کتاب بین یک تا سه ساعت از زمان خود را صرف مطالعه و کتاب‌خوانی می‌کنند.

فاطمه و فرنگیس داوری دیگر اعضای فعالی این کتابخانه هستند که در این مدت ۸۰ جلد کتاب از کتاب‌های خود و کتابخانه را خوانده‌اند و روزانه به طور میانگین سه ساعت از زمان خود را به کتاب‌خوانی اختصاص می‌دهند.

"زنی در کابین۱۰، داستان های کوتاه،۳۰۰نکته مهم درباره نقاشی، می‌خواهم برایت خاطره باشد، تکنیک نوشتن در روان‌کاوی، زیباترین افسانه‌های جهان، مدارا، دخترشینا، زخم کهنه، حکمت‌های نقوی، حکمت‌های علوی، حکمت‌های رضوی، اعتماد به نفس برتر، معجزه صمیمیت، خانواده موفق، مدیریت زمان- پروین اعتصامی، هشت کتاب، مثل شاخه‌های گیلاس، مثل شاخه‌های انگور، مثل حبه‌های قند و کتابداری" بخشی از کتاب‌های خوانده شده این ۲ عضو فعال کتابخانه شهدای بندملا رودان است.

فریبا صفرپور دیگر عضو فعال این کتابخانه است که روزانه ۴ ساعت از وقت خودرا صرف مطالعه و کتاب‌خوانی اختصاص می‌دهد و در این مدت از۱۵ جلد کتاب را مطالعه کرده است.

"عروس زلزله، مدارا، قهوه سرد آقای نویسنده، با تو آرومم، پسرک فلافل فروش، ستاره بی‌مهر، انتهای سادگی، حکمت‌های عسکری و جادوی موفقیت" تنها تعدادی از کتاب‌های خوانده شده این عضو ۲۹ ساله کتاب‌خانه شهدای بندملا رودان است.

وی در پایان به تمامی شهروندان به خصوص مردم رودان توصیه کرد: در این روزهای سخت که هر روز آمار زیادی از فوت‌شدگان کرونایی در استان را می‌شنویم همه باید برای حفظ سلامت هم درکنار هم باشیم.

این عضو فعال کتابخانه شهدای بندملا رودان استفاده از کتابخانه‌های دیجیتال را بهترین فرصت مطالعه، سرگرمی و قصه‌خوانی دانست و یادآور شد: کتاب خواندن در این روزها در کنار سلامت روح تضمین سلامت جسم انسان نیز هست پس به جای تردد در شهر و هم‌نشینی‌ها کتاب و کتابخانه‌های دیجیتال را هم‌نشین سلامت خود قرار دهیم.

استان هرمزگان دارای ۱۰۷ کتابدار شامل ۸۱ زن و ۲۶ مرد در ۷۶ کتابخانه است.

این استان ‌همچنین دارای ۶۱ کتابخانه نهادی و ۱۵ کتابخانه مشارکتی است که از این تعداد ۵۰ باب در شهر و ۲۶ باب در روستا هستند.  

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۴۸ هزار و ۳۷۹ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۵۳ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۲ هزار و ۸۴ نفر رسیده است.

سیما سادات لاری ظهرچهارشنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از ابتلا به این ویروس در کشور بیان کرد: تا ۱۸ تیر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۶۹۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۶۲۵ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۲۴۸ هزار و ۳۷۹ نفر رسید.

وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۵۳ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۲ هزار و ۸۴ نفر رسید.

سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: خوشبختانه تاکنون ۲۰۹ هزار و ۴۶۳ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین ۳۳۰۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.

لاری افزود: تاکنون یک میلیون و ۸۷۲ هزار و ۳۹۱ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.

معاون وزیر بهداشت گفت: استان‌های خوزستان، هرمزگان، بوشهر، کرمانشاه، کردستان، ایلام، آذربایجان‌های غربی و شرقی و خراسان رضوی در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استان‌های تهران، اصفهان، مازندران، گلستان، البرز، کرمان، یزد، سیستان و بلوچستان، همدان و اردبیل در وضعیت هشدار قرار دارند.

وی ادامه داد: مردم از سفرهای غیرضروری و به ویژه سفر به استان‌های خراسان رضوی و مازندران خودداری کنند.

سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: مردم از طولانی شدن بیماری خسته و خیلی از خانواده‌ها نیز داغدار شده و خیلی‌ها رنج بیماری را تحمل کردند و بسیاری نگران ابتلا به بیماری هستند.

کادر بهداشت و درمان فشار کاری زیادی را تحمل کرده‌اند، اما این بیماری تمام می‌شود و امیدواریم به کمک یکدیگر بتوانیم این بیماری را شکست بدهیم،کار صحیح در این دوران، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، شست‌وشوی مداوم دست‌ها، استفاده از ماسک و پرهیز از حضور در تجمع‌ها است.