ارومیه- ایرنا- رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چالدران گفت: عملیات اجرایی ۱۲ سد بزرگ آبخیزداری در مناطق سیل‌خیز این شهرستان آغاز شده است و برای اجرای این طرح ها در مجموع ۴۵ میلیارد ریال هزینه می‌شود.

علیرضا قربانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این سدها با هدف جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش پوشش گیاهی مراتع، جلوگیری از خطرات ناشی از سیل به اراضی کشاورزی و واحدهای مسکونی و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی در قالب سدهای بزرگ ملاتی احداث می‌شود.  

وی افزود: این سدها در سه حوزه شامل سعدل، حراملو و کلیساکندی با حجم هشت‌هزار مترمکعب ساخته می‌شود.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چالدران اضافه کرد: این شهرستان بیش از ۱۶۸ هزار هکتار مراتع ییلاقی و روستایی دارد که در قالب طرح‌های بیولوژیک نیز از این مراتع حفاظت می‌شود.

وی با بیان اینکه امسال در جهت حفظ مراتع چالدران ۱۰ هزار هکتار عملیات کود پاشی، بذر پاشی، کپه کاری و قرق در این مراتع در دست اجراست، اضافه کرد: عملیات ۶ هزار هکتاری آن با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال به اتمام رسیده و چهار هزار هکتار آن با اعتبار پنج میلیارد ریال در دست اجراست.  

قربانی اظهار داشت: در سه سال گذشته ۴۰ سد بزرگ آبخیزداری در مناطق سیل خیز چالدران با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال و حجم ۵۰ هزار مترمکعب احداث شده است.

وی یاد آوری کرد: با بهره برداری از طرح‌های در دست اجرا تا پایان ۶ ماهه اول سال‌جاری اهالی بیش از ۳۰ روستا از مزایای آنان بهره مند خواهند شد.

شهرستان چالدران یکی از شهرستان های غنی از نظر منابع طبیعی در آذربایجان غربی است که ۶ در صد حجم اراضی ملی استان در این شهرستان وجود دارد.

آذربایجان غربی بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه ملی دارد که ۱۰۱ هزار هکتار آن جنگل و افزون بر ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار را مرتع تشکیل می دهد.

آبخیزداری به علم و هنر برنامه‌ریزی مستمر و اجرای اقدام لازم جهت مدیریت منابع حوزه‌های آبخیز اعم از طبیعی، کشاورزی، اقتصادی و انسانی بدون ایجاد اثرات منفی در منابع آب و خاک گفته می‌شود و می‌تواند به صورت مکانیکی یا بیولوژیکی باشد.

صاحب‌نظران این بخش تاکید دارند که با اجرای هر هکتار آبخیزداری می‌توان ۵۰۰ مترمکعب آب جدید تولید کرد؛ ضمن آنکه اجرای هر هکتار عملیات آبخیزداری از ۶.۵ تن فرسایش خاکی و رسوب جلوگیری می‌کند.

آذربایجان‌غربی از جمله استان‌های نیازمند آبخیزداری به شمار می‌رود زیرا این استان از یک سو منابع آبی لازم جهت ذخیره‌سازی و مصرف در بخش کشاورزی را دارا بوده و از سوی دیگر این بخش سهم قابل توجهی از اقتصاد منطقه را به خود اختصاص داده است.