محمدرضا مسیب زاده روز چهارشنبه در ویدئوکنفرانسی در بستر شبکه شاد به تشریح روند برگزاری سی و هشتمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز مرحله کشوری پرداخت و افزود: مسابقات قرآن و عترت با ۴۰ سال سابقه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در مدارس راه اندازی شد و در این سال ها این نهال به یک درخت تنومند تبدیل شده است.
وی افزود: در دو سال اول انقلاب، برگزاری دو دوره اول مسابقات قرآن و عترت دانش آموزی به صورت مقدماتی لحاظ شده بود، از این رو امسال به عنوان سی و هشتمین دوره تلقی می شود.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش با یادآوری این نکته که مسابقات دانش آموزی در ۵ مرحله برگزار می شود، گفت: مسابقات قرآن و عترت تنها مسابقات آموزش و پرورش است که در ۵ مرحله مدارس یا آموزشگاهی، منطقه ای، استانی، کشوری و در نهایت بین المللی برگزار می شود.
مسیب زاده ادامه داد: مسابقات قرآن و عترت دانش آموزی امسال هم باوجود تمام تهدید و نگرانی ها در مرحله استانی انجام شد و همکاران بخش های مختلف جهادگرانه تلاش کردند تا این مسابقات به شکل شایسته ای برگزار شود.
وی خاطرنشان کرد: در این دوره از مسابقات ۲ استان خراسان رضوی و اداره کل آموزش و پرورش استان تهران در ۲ بخش پژوهش و آوایی میزبان مسابقات در بخش کشوری هستند.
مسیب زاده عنوان کرد: نکته قابل توجه این است که این مسابقات در مرحله آموزشگاه و منطقه به صورت حضوری و در مرحله استانی و کشوری به صورت مجازی برگزار می شود. در حال حاضر بخش آوایی مسابقات در مرحله کشوری را پیش رو داریم.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش گفت: از مجموع ۱۵ میلیون دانش آموز محصل در آموزش و پرورش، نزدیک به هفت و نیم میلیون نفر یعنی بیش از نیمی از آنها در مسابقات قرآن و نماز شرکت می کنند. البته آمار دقیق تعداد شرکت کنندگان هنوز جمع بندی نشده است؛ چرا که شرایط شیوع کرونا و مجازی بودن مراحل مسابقات در افزایش و ریزش شرکت کنندگان در بخش های مختلف اثرگذار است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۲ هزار نفر در دو استان میزبان به صورت مجازی و غیر حضوری فعالیت خواهند داشت، خاطرنشان کرد: امسال تعداد شرکت کنندگان با وجود برگزاری مجازی در بخشی از قسمت ها رشد داشته است. همچنین در حوزه داواران هم برای برقراری عدالت بیشتر رشد و ارتقا داشته ایم، اما در حوزه پذیرش و اسکان اعضای کمتری شرکت خواهند کرد.
مدیرکل قرآن و عترت و نماز آموزش و پرورش در ادامه به بین المللی بودن مسابقات دانش آموزی اشاره کرد و گفت: ۱۶۰ داور با علم و آگاهی قابل توجه در مرحله داوری حضور دارند.
مسیب زاده افزود: در رشته های آوایی چهار بخش قرائت، حفظ، مداحی، و اذان وجود دارد که در دو بخش مداحی و اذان خواهران شرکت ندارند.
وی عنوان کرد: براساس توصیه های مقام معظم رهبری، آموزش و پرورش به عنوان بخش فرهنگ ساز، رشته حفظ قرآن را از یک مرحله به پنج مرحله ارتقا داده است که این مراحل عبارت است از حفظ کل قرآن، حفظ ۱۰ جزء قرآن، حفظ بیست جزء و حفظ عمومی.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش با بیان اینکه انتخاب دانش آموزان به صورت سهمیه ای صورت می گیرد، گفت: دانش آموزان در رشته های مختلف براساس سهمیه استانی انتخاب می شوند، بطور مثال ۹۹ پسر و ۹۹ دختر در رشته قرائت قرآن به مرحله کشوری راه یافتند.
مسیب زاده ادامه داد: تمام مسابقات و اختتامیه در مرداد پایان می یابد. همچنین از تاریخ ۲۰ تیرماه گردآوری آثار به صورت غیرحضوری انجام شد.
وی یادآورشد: از اول تا دهم مرداد ماه مرحله مقدماتی مسابقات قرآن دانش آموزی انجام می شود و افراد برای مرحله نهایی انتخاب می شوند. همچنین از ۱۰ تا ۲۰ مرداد برگزاری مسابقات در مرحله نهایی خواهد بود.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش افزود: ۲۰ مرداد ماه مسابقه مداحی، ۲۱ مرداد حفظ ویژه قرآن، ۲۲ مرداد قرائت تحقیق و ۲۴ مرداد حفظ قرآن دختران برگزار می شود.
مسیب زاده با یادآوری اینکه اختتامیه بخش آوایی ۱۸ مرداد ماه و بخش پژوهشی ۲۶ مرداد ماه برگزار می شود، گفت: بیشترین شرکت کننده در بخش پژوهشی هستند. در گذشته بیشترین شرکت کننده به مسابقات آوایی تعلق داشت. اما تقریبا بیش از ۱۰ درصد در مسابقات پژوهشی شرکت می کنند که بخش علمی تر است.
وی خاطرنشان کرد: هدف نزول قرآن و بعثت انبیا این بود که مطالب ذکر شده در قرآن در زندگی افراد به کار گرفته شود. از این رو تعداد شرکت کنندگان در بخش پژوهش بیشتر است.
۲۶ مرداد ماه اختتامیه مسابقه قرآن دانشآموزی
معاون پرورشی و فرهنگی شهرستان های آموزش و پرورش تهران گفت: مراسم اختتامیه مسابقات قرآن و عترت دانشآموزی به صورت ارتباط تصویری ۲۶ مرداد برگزار میشود
سیدمجتبی هاشمی در خصوص سی و هشتمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز اظهار داشت: مرحله مدارس و مناطق به صورت حضوری و با توجه به شرایط کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا بخش استانی و کشوری به صورت مجازی برگزار می شود.
وی افزود: سعی شده پیوستگی مسابقات به صورت مجازی نیز حفظ شود، از این رو پیش از برگزاری مسابقه اقداماتی از جمله برگزاری جلسات توجیهی، راه اندازی سایت ثبت اطلاعات شرکت کنندگان در فضای مجازی و تحویل آثار شرکت کنندگان به منظور نظارت دقیق تر داوران برای داوری اولیه در بستر شبکه شاد اتفاق افتاد.
معاون پرورشی و فرهنگی شهرستان های آموزش و پرورش تهران اعلام کرد: از ۲۰ تا ۳۰ تیر به مدت ۱۰ روز ارسال آثار به صورت مقدماتی انجام شد و ۳۰ تیرماه این فرآیند به پایان رسید. همزمان از ۲۰ تا ۲۸ تیرماه نیز ثبت اطلاعات شرکت کنندگان در فضای مجازی انجام شد.
هاشمی خاطر نشان کرد: امروز آزمون کتبی حفظ قرآن به صورت آزمایشی انجام می شود و نتایج این فرآیند برای بهبود فعالیت شرکت کنندگان در آزمون اصلی اثرگذار است. آزمون اصلی چهارم مرداد ماه برگزار می شود.
وی با بیان اینکه فرآیند داوری از امروز به مدت ۹ روز صورت می گیرد، گفت: راه یافتگان به مرحله نهایی دهم مرداد ماه معرفی می شوند. اختتامیه مسابقه قرآن دانش آموزی به صورت ارتباط تصویری ۲۶ مرداد با حضور مسوولان انجام می شود.
معاون پرورشی و فرهنگی شهرستان های آموزش و پرورش استان تهران گفت: برای حفظ پیوستگی مسابقات، زیرساخت هایی برای برگزاری در فضای مجازی آماده شده و تلاش بر این است در بستر فضای مجازی مسابقات برگزار شود.
هاشمی خاطرنشان کرد: همچنین تلاش می شود هم زمان با برگزاری این مسابقه، نسبت به ارتقای سواد رسانه ای شرکت کنندگان اقداماتی صورت گیرد. به همین منظور برنامه ویژه یک ماهه ضمن مسابقات برای سواد رسانه ای دانش آموزان هم برگزار می شود.
وی افزود: امسال اولین سالی است که مسابقات قرآن دانش آموزی به صورت مجازی برگزار می شود؛ از این رو در تلاش هستیم به طور شایسته از این تجربه جدید بهره مند شویم.