به گزارش ایرنا، حمله آمریکا به عراق در سال 2003 میلادی و تداوم حضور نظامی این کشور و عواقب و پیامدهای ناشی از آن بر وضعیت داخلی و بینالمللی عراق، موجب شده است که محافل سیاسی این کشور با حساسیت خاصی روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را دنبال کنند و هریک از منظر خود به تحلیل آن پرداخته و انتظارات خود را درخصوص آینده رابطه بغداد و واشنگتن در سایه تغییرات در کاخ سفید مطرح کنند.
برخی سیاستمداران عراقی درصدد برآمدهاند که رویکرد «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» نامزدهای حزب «دمکرات» و «جمهوری خواه» را از دیدگاه خود بررسی کنند.
این دسته از سیاستمداران عراقی معتقدند که اصولا بین بایدن و ترامپ تفاوتی وجود ندارد و هریک که در کاخ سفید باشند، تغییری در خطمشی و خطوط کلی سیاست خارجی آمریکا و به طبع در عراق ایجاد نخواهد شد و آنها منافع صهیونیستها را دنبال میکنند.
به عقیده این سیاستمداران، فارغ از هر نتیحهای در انتخابات آمریکا، آنچه برای واشنگتن مهم است، صرفا منافع آمریکا است.
«فاضل جابر» نماینده «ائتلاف الفتح» در پارلمان عراق از این دسته از سیاستمداران است که معتقد است: تنها جاهطلبی توسعهطلبانه برای نامزدهای حزب دمکرات و جمهوری خواه آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری مهم است.
وی تاکید کرد: هر یک از این دو پیروز شود، طرحی جز حرکت در مسیر نقشههای صهیونیستها و جاهطلبیهای توسعهطلبانه در عراق و منطقه ندارد.
این نماینده همه ویرانی و خرابیها در عراق را به خاطر سیاستهای بیپروای ترامپ در منطقه میداند، اما در عین حال افزود: امیدی به بایدن نیز نمیرود، چرا که وی ایدهپرداز پروژه تقسیم عراق است.
این نماینده عراقی معقتد است: به اندازهای که خروج نیروهای آمریکایی در دوره آینده (ریاست جمهوری آمریکا) و پایان موارد نقض حریم هوایی عراق برای این کشور اهمیت دارد، پیروزی ترامپ یا بایدن اهمیت ندارد.
«رامی السکینی» عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق دیگر سیاستمداری میباشد که معتقد است که تغییر چهرهها ماهیت راهبرد دولت آمریکا را تغییر نمیدهد، زیرا این کشور همواره به دنبال منافع واشنگتن است.
از نظر وی، اینکه کدام فرد در انتخابات آمریکا پیروز شود، مهم نیست، بلکه مهم تغییر سیاستهای این کشور در قبال عراق و عدم مداخله در این کشور است.
وی تاکید کرد: ما فارغ از نامزدها (جو بایدن یا دونالد ترامپ)، با این سمت و سو به انتخابات آمریکا نگاه میکنیم که دولت جدید، مانند اسلاف خود، در امور عراق در سطوح سیاسی، امنیتی و اقتصادی دخالت نکند.
این سیاستمدار عراقی اضافه کرد: این دخالتها همان چیزی است که ما همیشه از جانب ریاست جمهوریهای پیاپی آمریکا با تضعیف نخستوزیر (عراق) از طریق یک سری معاهدات و دخالت در جوانب مختلف عراق و حتی در جامعه و تظاهرات، شاهد آن بودهایم.
«شیرکو میر ویس» رییس کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق نیز از بیتاثیر بودن نتایج انتخابات آمریکا بر این کشور سخن گفت و معتقد است که این نتایج در کوتاه مدت بر سیاست واشنگتن در قبال بغداد اثر نخواهد گذاشت.
اما برخی دیگر از سیاستمداران عراقی باور دیگری دارند و معتقد که عراقیها باید منتظر اتفاقات بزرگی بعد از انتخابات آمریکا باشند.
«بهاء الاعرجی» معاون پیشین نخستوزیر عراق از این دسته از سیاستمداران عراقی است، اما در عین حال همانند فاضل الجابر نماینده عراقی از احتمال از سرگیری طرح تجزیه عراق بعد از انتخابات هشدار میدهد.
عده دیگری از سیاستمداران عراقی نیز روی لزوم خروج نیروهای آمریکا از کشورشان تمرکز دارند و تاکید میکنند که کشورشان نیازی به حضور نیروهای آمریکایی ندارد و آنها باید از عراق خارج شوند.
«محمد البلداوی، فاضل الفتلاوی و حسن سالم» از جمله نمایندگان عراق هستند که چنین باوری دارند و با استناد به مصوبه پارلمان میگویند که خروج نیروهای آمریکایی باید در صدر اولویتها باشد و حاکمیت عراق حفظ شود.
آنطور که از مجموع نقطه نظرات سیاستمداران عراقی بر میآید، آنها در چند موضوع با یکدیگر هم نظر هستند و معتقدند که روسای جمهوری آمریکا صرفا در چارچوب خطوط کلی سیاست خارجی ترسیم شده بر مبنای منافع این کشور گام برمیدارند و تغییر چهرهها باعث تغییر سیاستها نمیشود، اما در عین حال تاکید میکنند که آنچه برای مردم عراق مهم است، نه نتایج انتخابات، بلکه پایان دخالتهای آمریکا در امور داخلی کشورشان و خارج شدن نیروهای آمریکایی از عراق است.