هر گرهی که او و دوستانش بر پارچه و نمدی میزنند، نشانهای از به هم دوختن پارگیهای رخت زندگی است.
مرغ مینای سرای نرجس هم، با دیگر مرغ میناها تفاوت دارد. مینا لب فروبسته و چیزی نمیگوید؛ اما لبخندِ نگاهش همواره گویا و سخنگو است. لبخند مینا لبخند رضایت است. انگشتان رنگین و قلمموی کوچکش، رمزی از تزئین بوم زندگی فردایش است.
راضیه و مینا از تبار آنهاییاند که با خود چراغ و نور میآورند، آنها که با رفتار و منش ویژهشان، خود، اطرافیان و جهان را متحول میکنند و همه بازیها را به هم میزنند. کسانی که با زندگی خود، قصهپردازی میکنند و افق زندگی دیگر آدمیان را وسیعتر.
دست اندرکاران سرای نرجس شیراز بر این باورند که معلولان یا در حقیقت "کمتوانان" معجزه آفرینشاند. آنان با یکدوم، یکسوم و گاه یکدهم توان افراد عادی، کارهایی انجام می دهند که دیگران با توان کامل بهراحتی قادر به انجام آن نیستند.
راز این توانایی آموزش دقیق و توجه مستمر مربیان است. امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و شرایط قرنطینه، کارکنان سرای نرجس نتوانستند جشن روز جهانی معلول را مانند سالهای قبل برگزار کنند؛ اما تا گذر از روزهای سخت، دوباره بساط جشن را برقرار خواهند کرد.
موسسه خیریه نرجس از ۲۵۰ کودک و نوجوان معلول کمتوان ذهنی و جسمی و حرکتی بهصورت شبانهروزی مراقبت میکند. برخی از آنها تربیتپذیر، برخی آموزش پذیر و برخی معلولان ایزوله و پناهگاهی هستند.
هدایت بهاالدینی مدیرعامل موسسه خیریه نرجس سیزدهم آذرماه به ایرنا گفت: بنا بر آمار جهانی ۱۰ درصد جمعیت جهان را معلولان تشکیل میدهند و جهان به این نتیجه رسیده که باید امکانات را در اختیار آنان بگذارد؛ همانگونه که امروز شاهد آنیم معلولان در تمام عرصههای فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و علمی الگوی افراد سالم هستند و خوشبختانه بینش مردم عوض شده است.
او با اشاره به بحران کرونا در ایران و دیگر نقاط دنیا، ابراز کرد: با اعلام همهگیری ویروس کرونا، با توجه به زندگی جمعی معلولانی که در این مرکز نگهداری میشوند، از اسفندماه سال ۹۸ برنامههایی را برای محافظت بیشتر از آنان آغاز کردیم.
بهاالدینی به نظارت کامل بر برنامه ورود و خروج، تبسنجی و آزمایش مستمر کارکنان مجموعه اشاره کرد و افزود: ازآنجا که کودکان معلول ذهنی و جسمی قادر به تحرک کافی نیستند، بدنی ضعیفتر دارند؛ بنابراین سعی کردیم با رعایت پروتکلهای بهداشتی با آنان ارتباط برقرار کنیم؛ همچنین برنامه غذاییشان را بهگونهای تغییر دادیم که سیستم دفاعی بدنشان قویتر شود.
وی ادامه داد: پزشکان مجموعه بهصورت مستمر بر نحوه رعایت پروتکلها نظارت میکنند و تا امروز تنها دو نفر معلولان این مجموعه در بیرون از موسسه دچار کرونا شدند که بهسرعت شناسایی شدند و با قرنطینه بهموقع سلامت خود را بازیافتند؛ همچنین دو نفر از کارکنان نیز به این ویروس مبتلا شدند و یک ماه تا رسیدن به سلامت کامل از برنامه حضور در مرکز حذف شدند.
مدیرعامل موسسه نرجس درباره گذران اوقات فراغت با وجود محدودیتهای کرونایی عنوان کرد: کودکان در فضای پنج هزار متری این مجموعه بهصورت کنترل شده به ورزش و تفریح میپردازند، در دیگر ساعات، آموزشهایی برای انجام فعالیتهای فکری و همچنین تهیه کاردستی به آنها ارائه میشود.
وی ابراز داشت: افزون بر ایجاد امکانات رفاهی و تفریحی از طریق فضایی که آموزش و پرورش ایجاد کرد، با تهیه تبلت سعی کردیم امکانات ارتباطی را برای آموزش از راه دور کودکان فراهم سازیم و وقفهای در تحصیل این کودکان ایجاد نشده است.
بهاالدینی با اشاره به اینکه در آغاز شیوع ویروس کرونا موسسه از لحاظ تامین نیازها در مضیقه قرار گرفت، گفت: خوشبختانه با برقراری ارتباط مجازی با نیکاندیشان، از کمکهای آنان از طریق درگاههای پرداخت الکترونیکی بهرهمند شدیم و برخی از آنان نیز با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی در موسسه حضور یافتند و کمکهای خود را تقدیم معلولان کردند.
او افزود: هماکنون تا ۸۰درصد نیازها در مقایسه با آغاز شیوع کرونا تامین شده است و امیدواریم با ارتباط بیشتر خیران با این مجموعه زمینه برای جذب دیگر کمکها نیز ایجاد شود.
مدیرعامل موسسه نرجس شیراز با اشاره به مشکلات عدیدهای که خانواده معلولان ذهنی و جسمی و پناهگاهی دارند، گفت: سالهاست بیش از ۲۰۰ نفر از معلولان جسمی و حرکتی در نوبت ورود به مجموعه نرجس هستند و با ساخت و تکمیل پروژه شهر صدرا که در حال حاضر ۷۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد، امیدواریم بتوانیم تعداد بیشتری از معلولان را پذیرش کنیم و این مهم میسر نخواهد شد جز از رهگذر حمایت نیکوکاران نیکاندیش.
وی ادامه داد: امید است شعبه دوم این موسسه در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ با حمایت مردم تکمیل شود و در اختیار معلولان ذهنی، جسمی و حرکتی قرار گیرد.
آمار نشان میدهد از جمعیت چهار میلیون و۸۵۱ هزار و ۲۷۴ نفری استان فارس در حال حاضر ۱۳۸هزار و ۲۷ نفر افراد دارای معلولیت شناسایی شدهاند که از این تعداد ۵۴هزار و ۸۱۳ نفر معلول جسمیحرکتی، ۲۸هزار و ۲۳۵ نفر معلول ذهنی، ۲۰هزار و ۹۳۶ نفر ناشنوا و کمشنوا، ۸۱۹ هزار و ۹۳۷ نفر نابینا و کمبینا، هزار و ۲۷۶ نفر دارای معلولیت اعصاب و روان و پنج هزار و ۸۳۰ با مشکلات صوت و گفتار دست و پنجه نرم میکنند و همچنان ۳۲هزار نفر با درجات و در گروههای مختلف معلولیت منتظرند که به عضویت خانواده بهزیستی درآیند.
از مجموع کل معلولان فارس ۴۵هزار و ۸۲۱ نفر معلولیت شدید، ۳۱هزار و ۶۵۶ نفر معلولیت خفیف، ۱۶هزار و ۴۵۵ نفر معلولیت خیلی شدید و چهار هزار و ۴۹۵ نفر دارای شدت معلولیت متوسط هستند.
در حال حاضر ۷۷هزار و ۱۷۷ نفر از این افراد از خدمات مستمر اداره کل بهزیستی استفاده میکنند و مابقی در اولویت دریافت مستمریاند.
سازمان ملل متحد سوم دسامبر برابر با ١٣ آذرماه را باعنوان روز جهانی معلولان نامگذاری کرده است.