تهران - ایرنا - مقامات دولت سعودی در حالی از حرکت به سوی حل اختلافات سیاسی ریاض و دوحه سخن گفته اند که ناظرین امور منطقه با اشاره به شکایت مجری شبکه تلویزیونی الجزیره قطر از ولیعهد ابوظبی و عربستان می گویند نبرد دو کشور در سایر عرصه ها همچنان ادامه دارد .

اگر چه دو هفته پیش اعلام شد که پیشرفت‌هایی به ابتکار امیر کویت در آشتی عربستان و قطر حاصل شده است اما طرح یک شکایت دیگر علیه ولیعهد سعودی و همتای اماراتی‌اش، نشان می‌دهد که این اختلاف در سطوح دیگر وجود دارد و همچنان پیگیری می‌شود.

موضوع به شکایت خانم غاده عویس مجری لبنانی الاصل و سرشناس شبکه تلویزیونی الجزیره قطر از محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در یکی از دادگاه‌های فلوریدا بر می‌گردد.

عویس از دو ولیعهد عرب و ۲۰ تن از همدستان آنها به اتهام حملات آنلاین در شبکه‌های اجتماعی و هک شدن تلفن همراهش شکایت کرده است.

روزنامه «لیبراسیون» فرانسه در این باره نوشت: دو رهبر قدرتمند خلیج فارس در دادگاهی بی‌سابقه در ایالات متحده در مقابل یک ستاره تلویزیونی عرب قرار خواهند گرفت.

این روزنامه فرانسوی روز شنبه نوشت: محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی و محمد بن زاید ولیعهد امارات از روز چهارشنبه به جرم هک و ایجاد مزاحمت اینترنتی در دادگاه فلوریدا تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند.

غاده عویس روز پنجشنبه گذشته / ۱۰ دسامبر در رشته توئیتی نوشت: ۶ ماه پیش، ولیعهد عربستان و ولیعهد امارات گمان می‌کردند که می‌توانند با هک کردن تلفن همراه و سرقت و پخش تصاویر خصوصی‌ام با ادعاهای زن‌ستیزانه دروغین، مرا ساکت کنند.

او گفت که دو ولیعهد با این گمان که می‌توانند خواسته‌های خود را با پول خریداری کنند و یا اینکه دیگران را بترسانند حکومت کردند. آنها گمان می‌کنند که محاکمه نخواهند شد و می‌توانند برای حکومت استبدادی خود پاسپورت رایگان بگیرند.

عویس می‌گوید: آنها (ولیعهد عربستان و امارات) این باورها را بارها با بمب‌گذاری و کشتار غیرنظامیان در یمن، زندانی و شکنجه کردن مردمانشان و هک و سیاهنمایی علیه کسانی که آنها را تهدید می‌کنند و بسیار نگران کننده‌تر، قتل دوست عزیزم «جمال» با موفقیت‌های بزرگ آزموده‌اند.

او در ادامه این رشته توئیت تصریح کرده است: زمان آن رسیده که به ولیعهدها یادآوری کنیم اقدام‌هایشان عواقبی دارد. در ماه‌های گذشته افراد دیگری را دیده‌ام که این مسؤولیت را پیش می‌برند، سعدالجابری و خدیجه چنگیز (همسر جمال خاشقچی) مبارزه را آغاز کرده‌اند تا به این دو ولیعهد یادآوری کنند که غیرقابل دسترس نیستند.

خانم عویس افزود: امروز، من به این مبارزه پیوسته‌ام و پرونده حقوقی‌ام را علیه ولیعهدها و طرفداران آنها تنظیم می‌کنم. وقت آن است که جهان به آنها و تمامی رهبران اقتدارگرا نشان دهد که آنها مصونیت بالایی نداشته و فراتر از قوانین بین‌المللی نیستند.

غاده عویس

عویس در عین حال نوشت: این پرونده برای من فقط یک مبارزه نیست که مبارزه‌ای برای همه کسانی است که نمی‌توانند علیه بی‌عدالتی حرف بزنند و هیچ روزنامه‌نگار زنی ناچار به تجربه آنچه برای من، رعنا ایوب و پاتریشیا ملأ و تعداد بیشمار دیگر اتفاق افتاده، نشود. برای اینکه سرمشقی باشد تا به بی‌عدالتِ‌های آینده پایان دهد.

نشریه هیل هم درباره انتشار تصاویر خصوصی عویس نوشته برخی از تصاویر شخصی او در طول چند ساعت ۴۰ هزار بار بازنشر شده که به گفته این نشریه مشخصاً توسط ارتش سایبری عربستان سعودی انجام شده است.

عربستان به لحاظ شاخص آزادی بیان در زمره بدترین کشورها قرار دارد؛ فعالان زن سعودی از جمله هتون الفاسی خبرنگار و ایمان النفجان و نوف عبدالعزیز وبلاگ نویس سعودی از جمله بانوانی هستند که به اتهامات مختلف از جمله ارتباط با خبرنگاران خارجی دستگیر شده‌اند.

رائف بدوی روزنامه نگار و وبلاگ نویس مشهور عربستانی از جمله کسانی است که تنها به جرم ابراز عقیده به ۱۰ سال زندان محکوم شده است.

تیرماه گذشته / ژوئیه ۲۰۱۹، هیأتی از سازمان گزارشگران بدون مرز در تلاش برای آزادی ۳۰ روزنامه نگار زندانی در عربستان به این کشور سفر کردند.

جنجال بر سر هک تلفن همراه این مجری سرشناس و انتشار عکس‌های خصوصی او در فضای مجازی دومین رسوایی سعودی‌ها در این زمینه محسوب می‌شود.

روزنامه لیبراسیون در این مورد می‌نویسد: این نخستین بار نیست که محمدبن سلمان به دلیل اینکه در پشت پرده هک قابل توجه اطلاعات شخصی قرار داشته متهم می‌شود. سال گذشته اعلام شد که بن سلمان تلفن همراه جف بروس که با او در ارتباط بوده را هدف قرار داده است.

مدیر آمازون در واقع صاحب امتیاز روزنامه واشنگتن پست است که خاشقچی با آن همکاری داشت.

جف بروس مدیر آمازون

جمال خاشقچی روزنامه نگار مخالف بن سلمان که در واشنگتن پست قلم می‌زد مهر ماه سال ۹۷ پس از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ربوده شد و به طرز فجیعی به قتل رسید.

جمال خاشقچی روزنامه نگار ۵۹ ساله به‌عنوان منتقد هیأت حاکمه سعودی، دوم اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهر ۹۸) یک هفته پس از آنکه از مقام‌های سعودی به خاطر سکوت در برابر اهانت‌های رئیس جمهوری آمریکا انتقاد کرده بود، در کنسولگری سعودی در استانبول به قتل رسید.

خاشقچی پیش‌تر نیز در سلسله مقالاتی در روزنامه واشنگتن پست آمریکا، از سیاست‌های عربستان در خصوص بحران قطر، قطع روابط با کانادا، جنگ علیه یمن و برخورد مقامات سعودی با رسانه‌های و فعالان مدنی به‌ویژه مدافعان حقوق بشر انتقاد کرده بود.

جمال خاشقچی

عربستان سعودی در آزادی مطبوعات در رتبه‌های پایین کشورهای جهان قرار دارد و با روزنامه‌نگاران و منتقدان خود یا به شیوه خاشقچی برخورد و یا آنها را به سال‌های طولانی حبس محکوم می‌کند. سعودی‌ها قتل یک خبرنگار دیگر به نام «صالح‌الشیحی» و تهدید «سعدالجبری» از مسؤولان سابق امنیتی کشور را هم در کارنامه دارند.

بعد از شکایت سعد الجبری دادگاهی در آمریکا محمد بن سلمان را به اتهام تلاش برای قتل این مقام سابق امنیتی احضار کرد.

روزنامه نیویورک تایمز هم چندی پیش از پیام‌های پی در پی تهدید آمیز بن سلمان برای سعد الجبری که از او به عنوان جعبه سیاه فراری خاندان سعودی یاد می‌شود و در حال حاضر در کانادا به سر می‌برد، خبر داد.

سعد الجبری