دونایوا روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: آغاز غنی سازی ۲۰ درصد در ایران گامی بود که این کشور برای پاسخ به عدم پایبندی طرف های غربی به تعهدات بین المللی خود در چارچوب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، برداشته است.
وی افزود: دلیل اولیه این اقدام ایران خروج آمریکا از برجام و عدم اجرای تعهدات سه کشور اروپایی بود که گام قابل توجهی در اجرای برجام برنداشتند و بیشتر از عمل و اقدامات واقعی، سخن گفته که بیشتر به شعار شبیه بود.
کارشناس روس تصریح کرد: اکنون که طرف های غربی این همه در اجرای تعهدات خود کوتاهی کرده اند حق ندارند در مورد اقدام اخیر ایران ابراز نگرانی کنند و بهتر است به اقدامات خود توجه کنند که با ارزیابی بیطرفانه، بپذیرند که خود آنها مسوول شرایط به و جود آمده در زمینه برجام هستند.
وی ادامه داد: هرچند که شکی ندارم انگلیس، فرانسه و آلمان بخوبی می دانند که تا چه اندازه در مورد تامین حقوق ایران در برجام عملکرد ضعیفی داشته اند و ساز وکار اینستکس که این همه درباره آن تبلیغ شد که می بایست تجارت ایران و اروپا را تسهیل کند و کشورهای دیگر به آن می پیوستند به شکل نیمه فعال مانده است که عملا هیچ منفعتی از آن نمی توان برد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه درباره آغاز غنی سازی ۲۰ درصد خاطرنشان کرد: ما براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی غنیسازی ۲۰ درصدی را از سر گرفتیم.
به گزارش اداره کل اطلاعرسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، محمد جواد ظریف در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: ما بر اساس مصوبه پارلمان مان، غنیسازی ۲۰ درصدی را از سر گرفتیم و به نحو مقتضی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعرسانی شده است.
ظریف افزود: اقدامات جبرانی ما در انطباق کامل با بند ۳۶ برجام است و بعد از سالها عدم پایبندی چند عضو دیگر برجام اجرا شده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: تدابیر ما در صورت پایبندی همه به تعهداتشان به طور کامل بازگشتپذیر است.
دونایوا در ادامه مصاحبه با تاکید بر لزوم حفظ برجام گفت: هنوز فرصت برای بازگرداندن برجام به حالت اولیه و برقراری موازنه بین تعهدات و حقوق در این توافق بین المللی وجود دارد.
کارشناس امور ایران ادامه داد: ایران بارها اعلام کرده است که اقدامات هسته ای این کشور که در پاسخ به عهدشکنی طرف های دیگر برجام صورت گرفته است برگشت پذیر بوده و در صورتی که طرف های غربی به تعهدات خود عمل کنند تهران نیز در برخی اقدامات تجدیدنظر می کند که نکته مثبتی است.
وی گفت: امید بسیاری برای بازگشت آمریکا به برجام در دوره ریاست جمهوری جو بایدن وجود دارد زیرا موارد نقض این توافق از سوی دولت ترامپ وضع دشواری را بوجود آورد که با رفتار توام با شکیبایی ایران و طرف های دیگر برجام، از پیامدهای کارشکنی های طرف آمریکایی در اجرای تعهدات خود بویژه اعمال تحریم های یکجانبه کاسته شد.
دونایوا گفت: شکی ندارم با بازگشت آمریکا به برجام و پایبندی طرف های دیگر به تعهدات خود، شرایط بهتری برای اجرای این توافق بی نظیر بوجود می آید که تاثیر مثبتی بر امور منطقه ای و ثبات راهبردی در سطح بین المللی خواهد گذاشت.