«علی بیگدلی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم گفت: اقدام ایران در افزایش سطح غنیسازی اورانیوم خود تا ۲۰ درصد در وهله نخست پیام به کسانی است که میگفتند برجام موجب نابودی صنعت هستهای ایران شده است ولی مشاهده کردیم تنها با یک فرمان این کار انجام شد.
وی با تاکید بر اینکه برجام نه تنها موجب نابودی صنعت هستهای ایران نشد بلکه بهانهها را گرفت و فرصتهای جدیدی را برای ما خلق کرد، اظهار داشت: دو گروه در مقابل برجام بودند؛ یکی تندروهای داخلی که برای مخالفت با دولت به هر بهانهای متوسل شدند و هر چیزی را که خلاف منافع و امنیت ملی میشد، مطرح کردند و هیچ کس هم با آنها برخورد نکرد. این افراد سعی کردند برجام ساقط شود و شکوفایی انجام نشود چون نمیخواستند این کار توسط دولت روحانی انجام شود.
پیام ایران با غنیسازی ۲۰ درصد چیست؟
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: دسته دوم مخالفان برجام، تندروهای آمریکایی، اسرائیلی و سعودی بودند که تا قبل از آن هر کاری کردند که این توافق انجام نشود اما روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و استقرار او در کاخ سفید موجب شد تا آنها به خواسته خود رسیده و به آرزویشان رنگ واقعیت بخشیده و آمریکا از توافق هستهای خارج شود.
بیگدلی با اشاره به اقدام ایران تصریح کرد: اقدام ایران، حرکتی جبرانی است تا اروپا و به ویژه آمریکا تحریم را لغو کنند. در واقع ایران میخواهد این پیام را بدهد که اگر تحریمها لغو نشود، به سمتی خواهد رفت که مطلوب غربیها نیست و آن افزایش سطح غنیسازی و ذخایرش است. این یک اهرم فشاری است هرچند ایران اهرمهای فشار دیگری در سطح منطقهای هم داشت.
رقابت مجلس با دولت به سود نظام نیست
وی با بیان اینکه استفاده از اهرمهای فشار زمانی مشروعیت دارد که در راستای منافع ملی باشد، خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که کاری نکنیم فرصت تبدیل به تهدید شود. به عبارت دیگر، هنر در استفاده به موقع از کارتها و ارج نهادن به دیپلماسی است اما اگر هدف رقابت و انتقامجویی باشد – همانند آنچه در برخی موارد شاهد هستیم – مشکلی حل نخواهد شد و بر مشکلات ما نیز افزوده میشود.
به گفته استاد دانشگاه شهید بهشتی، اینکه به دیپلماسی اعتقاد نداشته باشیم، به دیپلماتهایمان اعتماد نداشته و به آنها اتهام بزنیم و از طرفی، مجلس بخواهد با دولت رقابت کند و با تصویب لوایحی دست دیپلماسی و چانهزنی را کوتاه کند، این مسئله به سود نظام نیست.
مربع ضد ایرانی در منطقه
بیگدلی درباره نحوه بازگشت آمریکا به برجام هم ابراز داشت: نکته مهم این است که متوجه باشیم شرایط امروز مانند سال ۲۰۱۵ نیست. توان هستهای ایران افزایش یافته اما از طرفی بر فشارهای سیاسی و اقتصادی علیه ایران نیز افزوده شده است. قدرت منطقهای ایران بیشتر شده ولی اسرائیل هم با کشورهای عربی و همسایه ما روابط رسمی برقرار کرده و درصدد تنگتر کردن حلقههای امنیتی علیه ماست.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مربعی تشکیل شده که بر ضد منافع ایران در منطقه خاورمیانه در حال تلاش است، عنوان کرد: اسرائیل، عربستان و امارات و حتی ترکیه، درصدد هستند که با ایران مقابله کنند چراکه ایران رقیب هر کدام از آنها از نظر سیاسی، اقتصادی و ژئوپولتیکی است. کما اینکه عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عرب منطقه نیز در همین رابطه بود.
طراحیهای جدید منطقهای و بینالمللی باید داشته باشیم
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی افزود: به تازگی عربستان بعد از حدود سه سال به محاصره قطر پایان داد و با این کشور آشتی کرد، تمام این تحرکات با برنامه و قصد بوده و در چنین شرایطی مقامات کشورمان باید بسیار هوشیار باشند و شرایط را رصد کنند.
بیگدلی با بیان اینکه نباید بگذاریم شرایط علیه ما شود، یادآور شد: حتما آمریکاییها به سمت مذاکره با ایران درخصوص مسائل منطقهای و موشکی خواهند رفت و نباید فکر کنیم آنها از این دو موضوع چشمپوشی میکنند. حال در چنین شرایطی که شرایط بینالمللی و منطقه در حال تغییر است، کشور باید طراحیهای جدید و متناسب با واقعیتها را طراحی کند.