مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان در حاشیه آیین بهره برداری از این طرح که در پنجمین روز از دهه فجر با حضور مسوولان در بخش بیارجمند شهرستان شاهرود انجام شد، در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این مرکز شامل یک مجموعه ۷۰۰ هکتاری برای پرورش طعمه است تا در آینده در صورت موفقیت تکثیر یوزپلنگ ها برای شکار به این مجموعه منتقل شوند.
امیر عبدوس اضافه کرد: در کنار این مجموعه، بخش دیگری به مساحت پنج هکتار برای آموزش شکار طعمه و همچنین بخش دیگر محلهایی برای نگهداری یوزپلنگ ها، ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه این سه بخش توسط مسیرهایی به یکدیگر متصل است، تصریح کرد: سکویی نیز برای بازدیدکنندگان ایجاد شده است تا در قالب تورهای علمی، تحقیقاتی و تفریحی به گونهای که آرامش یوزها برهم نخورد، بتوانند با فاصله مناسب از این مجموعه بازدید کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان یادآور شد: برای تأمین آب آشامیدنی یوزها نیز در حال حفر چاه هستیم اما هنوز به منبع آب پایدار دست نیافتیم و به همین دلیل اکنون آب مصرفی مجموعه با تانکر تأمین می شود.
عبدوس با اشاره به استفاده از برق خورشیدی در این مرکز تحقیقاتی، ابراز کرد: مرکز مجهز به دوربین مداربسته و درهای هیدرولیکی است و این درها برای زنده گیری طوری طراحی شده است که پس از ورود حیوان به صورت خودکار بسته می شود.
وی مرکز تحقیقاتی ذخیره گاه زیستکره توران را در کل قاره آسیا بی نظیر خواند و گفت: از آنجایی که یوزپلنگ آسیایی تنها در ایران باقی مانده و از مجموع هفت استان میزبان این حیوان، فقط پارک ملی توران شاهد زادآوری یوز است، باید برای مراقبت از این جمعیت بسیار تلاش کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان ادامه داد: از فروردین ۹۹ تاکنون حدود ۲۴ قلاده یوز در ذخیره گاه زیستکره توران مشاهده شده است که از این تعداد ۱۲ قلاده خانواده بودند و این موضوع نشان می دهد جمعیت یوز توران زایاست و اگر از دست برود، این حیوان در کل دنیا منقرض می شود.
عبدوس هزینه اجرای این طرح را ۲۰ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: با توجه به اینکه عملیات ساختمانی آن به طور کل توسط دوستداران محیط زیست به صورت داوطلبانه اجرا شد، هزینه تمام شده به یک چهارم کاهش یافت.
وی اضافه کرد: محل تامین منابع آن نیز اعتبارات ملی سازمان حفاظت محیط زیست و کمک های صندوق ملی محیط زیست بوده است.
ذخیرهگاه زیستکره توران در شهرستان شاهرود با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار و ۶۴۰ هکتار بزرگترین ذخیرهگاه زیستکره ایران است که پس از سرنگتی آفریقا واقع در کشور تانزانیا دومین منطقه زیستکره جهان بهشمار میآید. توران پس از پناهگاه حیات وحش نایبندان در طبس لقب دومین مجموعه حفاظتشده وسیع ایران را با خود یدک میکشد.