تهران - ایرنا - محققان توانستند زیست توده نوعی ریزجلبک با محتوای بالای رنگدانه‌های کاروتنویید به دست آورند که برای صنایع غذایی مناسب است.

به گزارش روز دوشنبه از پایگاه خبری ساینس‌دیلی، کاروتنوییدها (Carotenoid) گروهی از رنگدانه‌ها هستند که در جذب نور در گیاهان نقش بسیار مهمی دارند. تشدید وضعیت نامناسب اکولوژیکی در مناطق شهری و صنعتی‌شدن صنایع غذایی، غنی‌سازی رژیم‌غذایی با استفاده از مواد غذایی دارای ارزش زیستی بالا را ایجاب می‌کند. دسترسی به رنگدانه‌هایی مانند کاروتنوییدها که بدن از آن‌ها برای تولید ویتامین A بهره می‌برد، برای سلامت انسان ضروری است. با وجود این تامین این رنگدانه‌ها از منابع طبیعی دشوار است؛ زیرا این رنگدانه‌ها در اثر تابش شدید نور، گرمایش و اسیدیته محیط از بین می‌روند. به همین علت توسعه فناوری‌های مناسب برای تحویل هدفمند این ترکیبات به بدن ضروری است.
به گفته محققان دانشگاه پلی‌تکنیک پترکبیر سن پترزبورگ این زیست توده غنی از کاروتنوییدها می‌تواند در بخش‌های مختلف صنایع غذایی و دارویی به عنوان مکمل غذایی برای مقابله با کمبود ویتامین A در کودکان و بزرگسالان ساکن مناطق دچار استرس‌های محیطی شدید و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های خونی، مورد استفاده قرار گیرد.
اکنون محققان در تلاشند تا شکل میکروکپسول شده کاروتنوییدها را برای رساندن هدفمند این ماده به اندام‌ها و بافت‌های مختلف تولید کنند. این میکروکپسول‌ها از یک هسته حاوی عصاره کاروتونویید جلبک و یک پوسته از جنس مواد زیست تخریب‌پذیر ساخته می‌شوند.
امید است با استفاده از این دستاورد علمی و تجاری‌سازی آن به راهکار مناسبی برای جبران کمبود ویتامین A دست یافت.
ویتامین A محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است. هویج، کاهو، سیب زمینی، روغن کبد ماهی، فلفل قرمز، فلفل دلمه‌ای، انبه، خردل، گردو، ریحان خشک شده، گوجه فرنگی، برگه زردآلو، هلو، اسفناج و جگر گوساله منبع غنی ویتامین A هستند.
مصرف حداکثر ۹۰۰ میکروگرم ویتامین A‌ در روز برای مردان و ۷۰۰ میکروگرم برای زنان توصیه شده است که می‌تواند از مواد غذایی یا مکمل‌ها تامین شود.
ویتامین A تنظیم کننده بسیاری از عملکردهای مفید بدن است. برخی از مهمترین وظایف این ویتامین در بدن عبارتند از :
-    بهبود سیستم ایمنی بدن و مقاوت در برابر انواع عفونت
-    مقاوت در برابر سرما خوردگی
-     افزایش سلامت سیستم بینایی
-    حفظ طراوت و شادابی پوست
-    کمک به بهبود زخم
-    ویتامین ضروری برای عملکرد گوش میانی
-    خاصیت سم زدایی
-    حفظ سلامت دندان‌ها
-    حفاظت از روده
-    محافظت از ریه
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Agronomy Research منتشر شده است.