به گزارش روز دوشنبه از پایگاه خبری ساینسدیلی، کاروتنوییدها (Carotenoid) گروهی از رنگدانهها هستند که در جذب نور در گیاهان نقش بسیار مهمی دارند. تشدید وضعیت نامناسب اکولوژیکی در مناطق شهری و صنعتیشدن صنایع غذایی، غنیسازی رژیمغذایی با استفاده از مواد غذایی دارای ارزش زیستی بالا را ایجاب میکند. دسترسی به رنگدانههایی مانند کاروتنوییدها که بدن از آنها برای تولید ویتامین A بهره میبرد، برای سلامت انسان ضروری است. با وجود این تامین این رنگدانهها از منابع طبیعی دشوار است؛ زیرا این رنگدانهها در اثر تابش شدید نور، گرمایش و اسیدیته محیط از بین میروند. به همین علت توسعه فناوریهای مناسب برای تحویل هدفمند این ترکیبات به بدن ضروری است.
به گفته محققان دانشگاه پلیتکنیک پترکبیر سن پترزبورگ این زیست توده غنی از کاروتنوییدها میتواند در بخشهای مختلف صنایع غذایی و دارویی به عنوان مکمل غذایی برای مقابله با کمبود ویتامین A در کودکان و بزرگسالان ساکن مناطق دچار استرسهای محیطی شدید و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماریهای خونی، مورد استفاده قرار گیرد.
اکنون محققان در تلاشند تا شکل میکروکپسول شده کاروتنوییدها را برای رساندن هدفمند این ماده به اندامها و بافتهای مختلف تولید کنند. این میکروکپسولها از یک هسته حاوی عصاره کاروتونویید جلبک و یک پوسته از جنس مواد زیست تخریبپذیر ساخته میشوند.
امید است با استفاده از این دستاورد علمی و تجاریسازی آن به راهکار مناسبی برای جبران کمبود ویتامین A دست یافت.
ویتامین A محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است. هویج، کاهو، سیب زمینی، روغن کبد ماهی، فلفل قرمز، فلفل دلمهای، انبه، خردل، گردو، ریحان خشک شده، گوجه فرنگی، برگه زردآلو، هلو، اسفناج و جگر گوساله منبع غنی ویتامین A هستند.
مصرف حداکثر ۹۰۰ میکروگرم ویتامین A در روز برای مردان و ۷۰۰ میکروگرم برای زنان توصیه شده است که میتواند از مواد غذایی یا مکملها تامین شود.
ویتامین A تنظیم کننده بسیاری از عملکردهای مفید بدن است. برخی از مهمترین وظایف این ویتامین در بدن عبارتند از :
- بهبود سیستم ایمنی بدن و مقاوت در برابر انواع عفونت
- مقاوت در برابر سرما خوردگی
- افزایش سلامت سیستم بینایی
- حفظ طراوت و شادابی پوست
- کمک به بهبود زخم
- ویتامین ضروری برای عملکرد گوش میانی
- خاصیت سم زدایی
- حفظ سلامت دندانها
- حفاظت از روده
- محافظت از ریه
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Agronomy Research منتشر شده است.
تهران - ایرنا - محققان توانستند زیست توده نوعی ریزجلبک با محتوای بالای رنگدانههای کاروتنویید به دست آورند که برای صنایع غذایی مناسب است.
اخبار مرتبط
-
ویتامینهایی که در کاهش مشکلات تنفسی نقش دارند
تهران - ایرنا - محققان انگلیسی دریافتند مصرف ویتامینهای A، E ، D موجب کاهش مشکلات تنفسی در…
-
مواد غذایی ضدپیری کدامند؟
تهران- ایرنا- پیری، یک رویداد اجتنابناپذیر است اما از سنین کم میتوان اقداماتی را انجام داد…
-
فصل پاییز به چه ویتامینهایی نیاز داریم؟
تهران- ایرنا- با شروع پاییز دمای هوا کاهش مییابد، آفتاب کم رمق میشود، هوا خشک و همراه با…
-
موادغذایی مفید برای چشم
تهران-ایرنا- می توان با مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی به سلامت چشم كمك كرد…
-
آيا مصرف مولتي ويتامين ضروري است
تهران – ايرنا – مصرف مكمل هاي ويتامين و معدني هميشه جاي سوال بوده است؛ گروهي معتقدند كه تمام…
-
محققان كشورمان موفق به توليد مكمل هاي غذايي حاوي ريز جلبكها شدند
تهران- محققان كشور موفق به توليد مكمل هاي غذايي حاوي ريزجلبك هايي «كلرولا » و «اسپيرو…
نظر شما