آمارهای سال ۹۵ حدود ۱۱میلیون نفر را در زمره ساکنان محلات حاشیهنشین کشور نشان میداد و همین موضوع اهمیت توجه به محلات را بیش از پیش ساخت که در نتیجه آن، برای کاهش آسیبهای اجتماعی دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی راهاندازی شد.
این دفاتر بهمنظور بهرهمندی از توان و ظرفیت بخش خصوصی در رشد و توسعه مناطق کمتر توسعهیافته در ۱۰ استان کشور آغاز به کار کردند و شناسایی، آسیبشناسی و برنامهریزی برای کاهش آسیبهای اجتماعی بر پایه دادههای واقعی را در دستور کار قرار دادند.
در شیراز هفت دفتر تسهیلگری و توسعه محلی در مناطق کوزهگری. شریفآباد و سهلآباد، شرغان و ترکان و مهرگان، سعدی، بافت قدیم، کشن و مهدیآباد در سال ۱۳۹۷ ایجاد شد.
دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن یا کشن، از سوی سمن جمعیت جوانان عشایر فارس اداره میشود. در این دفتر گروهی متشکل از متخصصان مددکاری اجتماعی، علوم اجتماعی، اقتصادی، شهرسازی و حقوقی به دنبال شناسایی و تحلیل مسائل مختلف در این مناطق و ارائه برنامهها و اقدامات توسعهای در محلات هدف هستند.
مدیر عامل دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن در جمع خبرنگاران اهداف دفاتر تسهیلگری را مشارکت همهجانبه و حداکثری جامعه محلی در تصمیمگیری، کاهش آسیب های اجتماعی و حمایت از گروههای آسیبپذیر و آسیبدیده، بهبود وضعیت اقتصادی خانواده، ترویج الگوی ایرانیاسلامی مصرف، کار و فعالیت، توانمندسازی جامعه محلی و تسهیل ارتباط بین مردم و ارگانهای دولتی خواند.
مهران نامداری با بیان اینکه دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن در مهرماه سال ۱۳۹۷ آغاز به کار کرد، افزود: این دفتر کار خود را با برداشت میدانی و کالبدی از محله آغاز کرد و ضمن برگزاری جلسات متعدد با افراد و نهادهای محلی بهمنظور اعتمادسازی در محله، بعد از جمعآوری اطلاعات تمامشماری محله ۱۵ موضوع اولویتدار را در دستور کار قرار داد.
وی ادامه داد: این دفتر با فعالیت یک مدیر و پنج کارشناس در حوزههای حقوقی، اجتماعی، مددکاری، شهرسازی و اقتصادی برای بهبود وضعیت محله در تمامی جوانب میکوشد.
مدیرعامل سازمان مردمنهاد سازمان جوانان عشایر فارس اظهار کرد: افزون بر اقدامات تعیینشده برای دفاتر تسهیلگری این دفتر بهویژه با شیوع ویروس کرونا، به اجرای برنامههایی خارج از شرح وظایف محوله پرداخته است.
نامداری در این خصوص به توزیع بستههای بهداشتی با همکاری استانداری، توزیع بن معیشتی به افراد بی بضاعت در دو نوبت،توزیع بستههای بهداشتی در بین اتباع با همکاری اداره اتباع و امور مهاجرین خارجی شیراز و توزیع سه عدد بسته معیشیتی به سه زن سرپرست خانوار که به علت کرونا همسر خود را از دست دادهاند با همکاری مؤسسه مردم نهاد اندیشه زلال جوانان پارس اشاره کرد.
وی مهمترین مشکلات فعلی محله کشن شیراز را بیکاری جوانان، سطح پایین درامد خانوادهها، اعتیاد، مشکل تردد در وروردی و خروجی محله، نبود سرای محله، نبود امکانات فرهنگی، ورزشی، عریض نبودن خیابان اصلی محله، آسفالت نبودن خیابان اصلی محله و پایینبودن سرانه کاربریهای هفتگانه عنوان کرد.
این فعال اجتماعی از باور نادرست مردم درباره افراد ساکن در محلات حاشیهنشین گلایه کرد و بیان داشت: این محلات ظرفیتهای بسیاری در حوزههای مختلف از جمله تامین نیروی انسانی توانمند دارند و از همین رو ضروری است دستگاهها و نهادهای مرتبط بیشترین همکاری را با گروههای مردمی برای بهبود وضعیت آنان صورت دهد.
به گفته مدیر دفتر تسهیلگری گلشن، مهمترین اقدامات و نتایج دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن در سال ۹۹ در حوزه شهرسازی نبود سرای محله، رسیدگی به وضعیت بهداشت، آسفالت تخریب شده معابر اصلی و آبگرفتگی معبر اصلی این منطقه بوده است که با پیگیریهای صورتگرفته به گنجاندن بودجه سرای محله در بودجه ۱۴۰۰شهرداری منطقه ۴، تجهیز معابر اصلی به سطلهای زباله، اجرای دو کیلومتر آسفالت معابر اصلی و یک کیلومتر لوله گذاری سطحی برای حل مشکل آبگرفتگی انجامیده است.
راحله مهکویی به اقدامات این مرکز در حوزه حقوقی اشاره و اظهار کرد: یکی از مشکلات اهالی تعیین تکلیف مالکیت ساکنین محله گلشن با بنیاد مستضعفان بوده است که با پیگیریهای بسیار به ثمر نشست. عدم صدور کارت آمایش برای اتباع، مشکلات قضایی حقوقی و کیفری محله با تشکیل گروههای صلح و سازش و حقوقی، آشنایی اهالی با حقوق شهروندی و برگزاری کارگاههایی در این زمینه، موضوع تامین امنیت با عضویت در شورای معتمدین پلیس محله و همکاری با کانون وکلای دادگستری بهمنظور ارائه مشاوره بهصورت روزانه از اقدامات این دفتر بوده است.
وی در زمینه اجتماعی موضوع شناسایی و بازگرداندن دانشآموزان بازمانده از تحصیل را از اقدامات مهم این دفتر تسهیلگری خواند و در ادامه به بهبود وضعیت خشونت و پرخاشگری با همکاری سازمان بهزیستی از طریق ارائه مشاوره به مددجویان دارای مشکل اعصاب و روان اشاره کرد.
مهکویی با بیان اینکه طرح اتصال دورههای آموزشی فنی و حرفهای به بازار منجر به اشتغال اهالی بهویژه زنان سرپرست خانوار شده است، گفت: افزون بر این ۱۱ تن از بانوان محله هماکنون از طریق میناکاری قادر به تامین معیشت خود هستند.
منطقه حاشیهنشین کشن شیراز ۲۰هزار نفر جمعیت دارد که از دو بافت قومی و محلی تشکیل شده است و زمانی دروازه ورودی شیراز از سمت جنوب کشور بوده است.