به گزارش ایرنا، سیامک ره پیک سه شنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما اظهار کرد: در این دوره ۱۰ پرونده را دوبار بررسی کردیم یک پرونده را سه بار بررسی و در نهایت رای گیری کردیم. ما حدود ۷ جلسه فشرده مفصل بیش از ۴ ساعته داشتیم این جلسه ها غیر از کارهای جانبی است.
وی اظهار کرد: بحث مدیریت و شاخص ها مانند چند سال خدمت در مدیریت کلان کشور بخشی از شرایط احراز صلاحیت است. ممکن است دو نفر در یک پست مشابه حضور داشتند و یکی احراز صلاحیت شده و دیگری نشده است. ممکن است شرایط مدیریتشان موفقیت آمیز بوده اما شرایط دیگری نیز داریم. کسی که احراز نشده شرایط دیگر را نداشته است.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان یادآور شد: صرف اینکه بستگان درجه یک اقامت کشور دیگری داشته باشد الزاما مانع احراز صلاحیت نشده اما در کنار دیگر مسائل ممکن است به عدم احراز صلاحیت منجر شده باشد. از دستگاه های مختلف استعلام می گیریم و دستگاه ها نیز مکلف به پاسخگویی هستند. در دستگاهی تخصصی فرض بر اعتماد به گزارش است. اگر جایی یک استثنایی باشد استثنا است اما قاعده نیست.
ره پیک توضیح داد: در برخی موارد که موضوع مهم است در بررسی ها به یک گزارش اکتفا نمی شود و موضوع مهم است باید از چند دستگاه مسئله را بررسی کنیم و گاه اگر تردیدی باشد اعضا از دستگاه ها پرسش می کنند و همه این تلاش ها انجام می شود.
وی عنوان کرد: گاهی اوقات در فضای مجازی موضوعات طوری طرح می شود که این اتفاقات عادی است اما این اتفاق استثنا است. نباید مسئله به گونه ای مطرح شود که گویا رویه ای داریم که عده ای در انتخابات مجلس رد شدند برای ریاست جمهوری یا احراز صلاحیت شدند. در این مورد فاصله ای بین این دو زمان هست. گاه اتفاق می افتد از جهت قضایی اتهامی متوجه شخصی بوده و نمی شد در زمانی احراز صلاحیت کرد و اتفاق نیفتاده است اما پس از گذشت زمان رفع اتهام صورت گرفته است. از بیان مصداقی معذور هستم. حتما تبرئه صورت گرفته و دستگاه مربوطه موضوع را اصلاح کرده است. دلیل اشکال رفع شده و دلیل اساسی برای عدم احراز صلاحیت وجود ندارد البته این موارد استثنا است.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان درباره اینکه ایا مشارکت تحت تاثیر احراز صلاحیت ها قرار می گیرد یادآور شد: شورای نگهبان با مجموعه ای از داوطلبان روبرو است که از ثبت نام عبور کردند و ۴۰ تن ارزیابی شدند. شورای نگهبان در بررسی این ۴۰ تن نقشی نداشتند شاید ۳۰ تن مربوط به یک طیف و ۱۰ تن به طیف دیگری مرتبط بودند. این در اختیار شورای نگهبان نیست. شورا وارد بررسی می شود و در این فرایند چیزی بنام گرایش سیاسی محض نداریم ما ضوابط قانونی داریم. ممکن است شخصی که احراز می شود از سبد ۱۰ تایی باشد یا سبد ۳۰ تایی. خروجی بستگی دارد که چه افرادی در چه طیفی قرار گیرند و ملاک این است که ۷ رای را چه کسی بیاورد.
ره پیک درباره مصلحت سنجی شورای نگهبان ادامه داد: ما یک مصلحت نوعی داریم که اگر کسی مدیر و مدبر و رجل سیاسی و مذهبی باشد حتما مصلحت است که احراز صلاحیت شود. اگر این ادم این شرایط را نداشته باشد و مصلحت باشد این شخص احراز صلاحیت شود دیگر در اختیار شورای نگهبان نیست. شرایط قانونی در این باره وجود ندارد. در مجموعه سیاسی و حقوقی در این باره راه حل هست اما شورای نگهبان از قانون خارج نخواهد شد.
وی گفت: بعضی موضوعات کیفی قابل تشکیک است ممکن است فردی مدیر باتجربه باشد و شخصی نیز مدیر باشد اما سابقه نداشته باشد در این طیف می توان حداقل مدیریت برای منصب را قبول کرد اما فرض کنید اصلا مدیریت وجود نداشته باشد و حداقل نیز وجود نداشته باشد دیگر این اتفاق خارج از قانون است.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان اظهار کرد: در قانون اساسی در بند ۹ اصل ۱۱۰ اشاره شده داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، احراز صلاحیت آنان قبل از انتخابات باید به تایید شورای نگهبان برسد. در سایر انتخابات عده ای را تایید و عده ای را رد صلاحیت می کنیم و همه را اعلام می کنیم در انتخابات ریاست جمهوری بررسی صلاحیت ها و قانون انتخابات ریاست جمهوری، باید ببینیم چه کسی شرایط احراز صلاحیت را دارد و ما فقط کسانی را که شرایط شورای نگهبان را داشتند اعلام کردیم و درباره بقیه اظهار نظری نکردیم. مهلتی برای اعتراض وجود ندارد و در قانون اعتراضی پیش بینی نشده است.
ره پیک درباره تبلیغات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری توضیح داد: در تبلیغات برای نامزدها موارد گوناگونی مورد اشاره قرار گرفته است. قواعد و شرایط مشخص است از جمله تهمت نزدن و علیه دیگران صحبت نکردن. امکان دارد فردی به دلیل اظهارنظرها از فهرست انتخابات حذف شود و اگر بعد از احراز صلاحیت، شرایطی را به وجود بیاورد که نافی صلاحیتش باشد شورای نگهبان می تواند ورود کند. خیلی از قواعد در فضای حقیقی درباره تبلیغات وجود دارد در فضای مجازی نیز حاکم است و با نهادهای نظارتی برای کنترل هماهنگی هایی انجام شده است.
وی یادآور شد: انتخابات میان دوره خبرگان و مجلس شورای اسلامی در مرحله بررسی اعتراضات است و فکر می کنم تا جمعه اظهار نظر نهایی صورت می گیرد و درباره خبرگان نیز اواسط هفته دیگر نتایج قطعی اعلام می شود. در انتخابات میان دوره ای مجلس ۴۰۰ مورد اعتراض داشتیم.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان درباره مهلت انصراف نامزدها توضیح داد: در قانون اصل انصراف پیش بینی شده و باید نامزدها کتبا به وزارت کشور این مهم را اعلام کنند و تا قبل از زمان رای گیری امکان انصراف وجود دارد.
ره پیک درباره تاثیر قطع برق در انتخابات ادامه داد: امیدواریم برق نرود اما اگر برق برود سیستم به صورت دستی انجام می شود امروز سیستم احراز هویت در انتخابات داریم و سپس تعرفه ها را دریافت می کنند. اگر به دلیلی امکان انجام فرایند الکترونیکی نباشد به حالت دستی کار انجام می شود.
وی گفت: شمارش ارا مربوط به قسمتی است که پس از تمام زمان، صندوق ها باز می شود و شمارش اتفاق می افتد و این بخش تغییری نداشته است. پس از صورتجلسه اینکه نتایج هر صندوق چگونه تجمیع می شود دو فرایند موازی را در نظر گرفتیم که همه شعب اطلاعات را وارد کنند و صورتجلسه دستی نیز در سیستم دیگری وارد شود و در نهایت دو عدد بایکدیگر مقایسه شود.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان یادآور شد: شورای نگهبان برای نمایندگان اصلی نامزدها تسهیلاتی ایجاد کرده تا در شورای نگهبان مستقر شوند و اتفاقات را رصد کنند. شعب و صندوق ها اضافه شده و بیش از ۷۰ هزار صندوق برای انتخابات پیش بینی شده است که نسبت به دوره های گذشته شاهد افزایش بیش از ۱۰ هزار صندوق هستیم. پروتکل های بهداشتی برای ناظران و مجریان و مراجعه کنندگان پروتکل هایی پیش بینی شده است. ستاد ملی کرونا نیز ضوابطی را پیش بینی کرده اند.
وی گفت: لازم می دانم در فرایند بررسی از دستگاه های مختلف تشکر کنم و از داوطلبانی که حضور یافتند و باعث آغاز این فرایند شدند و از شرکت کنندگانی که انصراف دادند تقدیر می کنم و از همه کسانی که حضور یافتند و جزو احراز صلاحیت شده ها نبودند و بیانیه دادند باید تشکر کرد. کسانی که شرکت کردند افراد موثر و مفیدی هستند و باید از همه تشکر کنیم.
شورای نگهبان امروز سه شنبه فهرست هفت نفره داوطلبان احراز صلاحیت شده برای رقابت در انتخابات ریاست جمهوری شامل سعید جلیلی، محسن رضایی، سیدابراهیم رییسی، علیرضا زاکانی، سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی، محسن مهرعلی زاده و عبدالناصر همتی را اعلام کرد.
در این فهرست، اسامی افرادی نظیر «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری، «علی لاریجانی» رییس دوره های هشتم، نهم و دهم مجلس شورای اسلامی، «محمود احمدی نژاد» رییس دولتهای نهم و دهم و ۵۸۲ تن دیگر از داوطلبان این انتخابات به چشم نمی خورد و به این ترتیب، آنها در عرصه رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری حضور نخواهند داشت.
شماری از چهره های شاخص انتخابات نیز با صدور بیانیه هایی، با بیان اینکه قصد آنها از داوطلبی، ادای تکلیف بوده است، پایان فعالیت های انتخاباتی خود را اعلام کرده اند.