به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، «علیمراد اکبری» روز سه شنبه در مراسم افتتاح پروژههای آبرسانی با همکاری بنیاد برکت، وزارت جهاد کشاورزی و نیرو، اظهارداشت: ایران خاستگاه قنات است و قنوات مهمترین سازههای آبی کشور محسوب میشوند.
وی افزود: ۱۳ قنات ایران در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است و این قنوات آب شرب و کشاورزی بخشهایی از کشور را تامین میکنند.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به این که ۴۱ هزار رشته قنات به طول ۴۰ هزار کیلومتر در کشور وجود دارد، اذعان کرد: قناتها شرایط خوبی ندارند و منابع اعتباری اندکی برای احیای آن اختصاص مییابد که پس از ۸ سال از ۸ میلیارد تومان به ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
وی با اشاره به این که برای احیای قنوات به ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، ابراز امیدواری کرد: این تفاهم نامه بتواند مشکلات آب در پایاب قنوات را برطرف کند.
اکبری با بیان این که قنات سازه مردمی است و توسط مردم بهرهبرداری میشود، عنوان کرد: سالانه حدود ۵ تا ۸ میلیارد متر مکعب آب از قنوات برداشت میشود و ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور در پایاب قنوات کشور قرار دارد که این موارد از مصادیق بارز بهرهبرداری مردمی از قنوات است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات این بخش، نبود اعتبار و ردیف ملی برای انتقال آب از قنات به اراضی است و با وجود مشکلات زیاد در استانها، اعتباری به این بخش داده نمیشود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت ذخیره سازی آب قنات پیشنهاد داد: لازم است بر روی ذخیره سازی و انتقال آب قنوات کار کنیم و در قالب یک تفاهم نامه این مطالبه مردمی را به سرانجام برسانیم.
وی افزود: پیشنهاد دیگر ما این است که روش اجرایی جدیدی برای مباحث قنوات از آبخیز تا جالیز تعریف کنیم.
اکبری ادامه داد: قسمتی از سازه قنات وابسته به آبخیز بالا دست است و میتوانیم با همکاری سازمان جنگلها و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) با عملیات آبخیزداری شرایط را برای برداشت مناسب و بهینه از قنوات فراهم کنیم.
لزوم اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی
محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در ادامه این مراسم؛ اظهار کرد: پراکندگی در کشورمان فوقالعاده زیاد است و نبود آب مشکل اساسی در ایران محسوب میشود.
رئیس ستاد اجرایی فرمان امام با بیان اینکه تمدنها در کنار آب به وجود میآیند، تاکید کرد: طبق یک گزارش بینالمللی از هر ۴ شغل، ۳ شغل مربوط به آب است اما کمتر توانسته ایم در بخش اجرا و سیاستگذاری از نعمتهای آبی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در شرایطی که هم در شمال و هم در جنوب دریا داریم، معنا ندارد که تا این حد با کمبود آب مواجه شویم.
مخبر با بیان این که ما میتوانیم الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی را تغییر دهیم، تصریح کرد: امروز شاهد آن هستیم که کشورهای همسایه توانستهاند حتی بیابانها را سبز کنند و ما هم باید بتوانیم از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم و این یکی از برجستهترین ویژگیهای کار در ستاد اجرایی فرمان امام است.
وی با اشاره به این که سیاست ما آبرسانی در بخش شرب و کشاورزی به مناطق جنوبی است، خاطرنشان کرد: در گذشته توانستیم طرح آبرسانی به ۱۲۰۰ روستا را به اجرا برسانیم، در سال گذشته آبرسانی به ۵۰۰ روستا آغاز شد که از این میزان، تا به امروز ۴۰۰ روستا آبرسانی شدند و امروز هم طی تفاهمنامهای کار آبرسانی به ۵۰۰ روستا را آغاز میکنیم.
مخبر افزود: با احتساب آبرسانی به یک هزار دهستان، در مجموع ۳۲۰۰ روستا و دهستان آبرسانی میشوند که این آبرسانی زندگی و اشتغال ۲ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
آبرسانی به ۵۰۰ روستا با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام(ره)
«حمیدرضا جانباز» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور (آبفا)، با اشاره به پروژه آبرسانی به ۵۰۰ روستا که سال گذشته عملیات آن آغاز شد، گفت: ستاد اجرایی فرمان امام به عنوان اهرمی برای سرعت بخشی به این پروژهها بود و اگر این همکاری بین وزارت نیرو و ستاد اجرایی فرمان امام وجود نداشت، با اتکا به قواعد اداری دولت نمیتوانست این پروژهها اجرایی شوند.
وی افزود: ۴۰۰ پروژه آبرسانی از ۵۰۰ پروژه تعریف شده به سرانجام رسیدهاند و مراحل اجرایی آنها به انتها رسید، ۱۰۰ پروژه دیگر هم در دست اقدام و اجرا است، همچنین در برنامه عقد تفاهمنامه امروز با ستاد اجرایی فرمان امام، آبرسانی به ۵۰۰ روستای دیگر را هدفگذاری کردهایم.