بجنورد- ایرنا- معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی گفت: صنعتگران استان پارسال با وجود مشکلات مختلف نظیر شیوع ویروس کرونا و تحریم، ۸۰۰ هزار دلار محصولات تولیدی خود را به ۹ کشور هدف صادر کردند.

محمدرضا قهرمانیان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سال گذشته انواع دستبافته‌های داری، زیورآلات، مصنوعات چرمی دست‌ساز، البسه محلی، معرق، منبت چوب، رودوزی‌های سنتی و سوزن‌دوزی به کشورهای آلمان، ترکیه، لهستان، روسیه، استرالیا، امارات، عمان، کانادا و چین صادر شد.

وی افزود: میزان تولید انواع صنایع‌دستی در رشته‌های گلیم و سفره کردی، نساجی سنتی، سراجی سنتی، معرق مشبک و خراطی چوب، نمدمالی، مس گری، سفال و سرامیک کاشی سنتی در استان ۱۲۰ تن در سال است و علاوه بر مصرف داخلی، به‌واسطه فروش در فروشگاه‌های داخلی از طریق تبلیغ در سایت‌های فروش و فضای مجازی به سراسر کشور نیز ارسال می‌شود.

قهرمانیان همچنین به برگزاری ۱۰ دوره آموزشی در سال۹۹ اشاره کرد و افزود: این دوره ها در زمینه تجاری‌سازی، بسته‌بندی، طراحی محصول، بازاریابی و صادرات بود که با اعتبار یک میلیارد و ۳۲۰ میلیون ریال و با مشارکت ۱۴۵ نفر از شاغلان بخش صنایع‌دستی استان برگزار شد.

معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصدی بازارچه صنایع‌دستی بجنورد، عنوان کرد: این پروژه در زمینی به مساحت ۱۵۰ مترمربع احداث شده و شامل ۶ غرفه است و تا کنون هفت میلیارد و ۳۰ میلیون ریال اعتبار به آن تخصیص یافته است.

قهرمانیان گفت: پارسال همچنین هفت میلیارد ریال تسهیلات به فعالان صنایع‌دستی خراسان شمالی پرداخت شد.

 معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی اظهار داشت: این میزان اعتبار از طریق ابلاغ سهم استان در تسهیلات ویژه مشاغل خانگی به ۷۰ نفر از فعالان این حوزه پرداخت شد.

وی افزود: اغلب دریافت‌کنندگان تسهیلات در رشته‌های گلیم‌بافی، نساجی سنتی، مصنوعات چوبی، کلاه بافی سنتی، رودوزی‌های سنتی فعالیت می کنند و با پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی برای ۹۰ نفر اشتغال حاصل شد.

وی از صدور ۵۲۲ مجوز تولید انفرادی، صنعتگری و کارگاهی و مشاغل خانگی در رشته‌های گلیم‌بافی، نساجی سنتی، مصنوعات چوبی، کلاه بافی سنتی و رودوزی‌های سنتی نیز خبر داد و افزود: پارسال از این طریق برای ۶۱۲ نفر شغل ایجاد شد.

صدور و تمدید ۲۳۶ پروانه تولید

معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با اشاره به صدور و تمدید ۲۳۶ مورد مجوز تولید انفرادی صنایع‌دستی در سال ۹۹ اظهار داشت: ۱۳۰ مورد کارت شناسایی صنعتگری و ۱۳۶ مورد مجوز مشاغل خانگی نیز صادر و تمدید شد.

قهرمانیان در باره صدور و تمدید بیمه صنعتگران صنایع‌دستی استان نیز گفت: تخصیص نیافتن بیمه تامین اجتماعی در سال گذشته به دلیل تامین نشدن سهم دولت در یارانه بیمه صنعتگران موجب شد تا برخی از صنعتگران نتوانند از بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند اما  ۲هزار و ۲۰۰ نفر از صنعتگران استان  به‌منظور استفاده از مزیت بیمه روستایی و عشایری به صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایری معرفی شدند.

 معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی گفت: پس از پالایش فهرست ارسالی، ۷۵۰ نفر مشمول شناسایی و بیمه روستایی و عشایری صادر شده است.

قهرمانیان از احیای ۲ رشته صنایع دستی در سال گذشته نیز خبر داد و افزود:  رشته عروسک بافی سنتی و چولی بافی در حوزه باززنده سازی صنایع دستی معرفی شد که پس از برگزاری جلسات کارشناسی در سطح وزاتخانه،  رشته چولی بافی(بافت سبدهای چوبی با ترکه درختان ارغوان و بید) مصوب شد. هر ۲ رشته هم‌اکنون در شهرهای بجنورد و درق شهرستان گرمه دارای صنعتگرانی است که در حال فعالیت هستند.

وی عنوان کرد: در سال ۹۹  رشته پوشاک اقوام ترک خراسان شمالی و فنون و مهارت ابریشم‌کشی و ابریشم‌تابی نیز در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.

هم اکنون ۱۶ هزار هنرمند و صنعتگر در بخش صنایع دستی خراسان شمالی در قالب مشاغل خانگی و کارگاه‌های تولید انفرادی و گروهی مشغول به فعالیت هستند.

سالانه ۱۵۰ هزار مترمربع گلیم‌سفره ‌کردی در خراسان شمالی بافته می‌شود که بر این اساس و با توجه به تجمع بافندگان آن در بجنورد، این شهر به عنوان شهر ملی گلیم‌سفره‌کردی ثبت شده است.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور دارای اقوام کرد، کرمانج، ترک، ترکمن، تات و بلوچ است که صنایع دستی هر یک از آنها ویژگی های منحصر به فردی دارد.