با پا گذاشتن به دهه سوم تیرماه ۱۴۰۰ در کنار تب و تاب تعطیلی چند باره تالارها و تماشاخانههای کشور به سبب شیوع و شیب افزایشی موج پنجم ویروس کرونا که از ۱۱ تیرماه آغاز شد و تا لحظه تنظیم این گزارش ادامه دارد، بار دیگر اما و اگرهای شرایط ادامه حیات تئاتر در ایران و معیشت اقتصادی هنرمندان این عرصه را همسو با جولان گونهها و موجهای جدید کرونا بر سر زبانها انداخت.
در این میان در حوزه فرهنگ و هنر و شاخه هنرهای نمایشی نیز شاهد تکاپوی مسئولان در دو جبهه متفاوت هستیم. نخست تلاش برای افزایش حمایت و کمک به خانواده تئاتر در این روزها که کرونا اقتصاد و معیشت اهالی این خانواده را هدف قرار داده و دو دیگر تلاش برای برگزاری جشنوارهها و رویدادهای تئاتری که با رسیدن به ماه آخر تابستان و ورود به نیمه دوم سال شاهد برگزاری آنها به شکل مستمر و پی در پی خواهیم بود.
در کنار تمامی این روزهای پرمشغله برای مدیران و دستاندرکاران عرصه تئاتر کشور، دیگر بخشها و شاخههای این هنر نیز طی هفته جاری خالی از رویداد و اتفاق نبوده است. از مهمترین رویدادهای هفته جاری از تاریخ ۱۹ تا ۲۴ تیرماه می توان به اختصاص ۵۰ درصد اعتبارات اداره کل هنرهای نمایشی به اجراهای استانی، آغاز نهضت نمایشنامه نویسی در کشور، برگزاری مجازی دومین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی، انتشار فراخوان مجله «کتاب تئاتر» برای دریافت مقاله پژوهشی،انتشار چاپ دوم «جوادیه»، «نظام آباد» و «سوگواری قبل از مصیبت» در بازار کتاب، برگزاری نخستین جشنواره نمایشنامهنویسی آماره با پاسداشت خسرو حکیم رابط، انتشار نمایشنامه «زنی به نام راکل» اولین اثر نورا گلیکمن و رونمایی از نمایشنامه «دست هایت کو مم حسن» همزمان با عرضه در تلویزیون تئاتر ایران اشاره کرد.
اختصاص ۵۰ درصد اعتبارات اداره کل هنرهای نمایشی به اجراهای استانی
قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد با بیان اینکه هنرهای نمایشی به عنوان یک هنر ماندگار و تاثیرگذار نقش بیبدیلی در بالندگی و روحیه امید ونشاط در جامعه دارد گفت: فرهنگ و هویت بزرگی داریم و تئاتر به عنوان یک هنر فاخر، زبانی موثر برای انتقال اندیشه و از شاخصهای توسعه یافتگی است.
وی خاطرنشان کرد: تئاتر در جهان یک هنر فاخر و مبنایی است. در کشور ما نیز حضور مسئولان در استانهای مختلف در جمع هنرمندان نشان از توجه به فرهنگ وهنر وشکوفایی استعدادهای هنری دارد.
ما در حوزه نمایش از جمله کشورهای درجه یک جهان هستیم و در کشورهای اسلامی و خاورمیانه بیبدیل هستیم.
مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه آنچه ضرورت دارد برای حمایت باید راه و مسیرهای حمایت را بشناسیم تاکید کرد: شاخصهایی که در تئاتر استانها داریم باید حمایت و تقویت شود.
آغاز نهضت نمایشنامه نویسی در کشور
آشنا با اشاره به اینکه ۹۰۰ گروه نمایشی در سطح کشور فعال هستند که با احتساب تعزیه و نمایشهای خیابانی بیش از ۱۰۰۰ گروه نمایشی داریم، گفت: نهضت نمایشنامه نویسی را در کشور راه اندازی کردیم و برای اخذ آثار هنرمندان هیچ گونه محدودیتی نداریم و هر طرحی که ارسال شود با دقت بررسی می شود تا آثار فاخری برای اجرا تولید شوند.
وی با بیان آنکه از تولیدات عرصه هنر نمایش در حوزه مقاومت و دفاع مقدس حمایت جدی خواهیم کرد تصریح کرد: از همه نمایشنامه های استان که قابلیت تبدیل شدن به تولید اثر نمایشی داشته باشند حتما حمایت خواهیم کرد.
برگزاری مجازی دومین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی
دومین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی مجازی فراخوان خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی برای برگزاری در مهر و آبان ماه ۱۴۰۰ منتشر کرد.
جشنواره تئاتر عروسکی که سال گذشته (۱۳۹۹) در پی همه گیری ویرووس کرونا کار خود را آغاز کرده است، امسال با رویکردی بینالمللی، پذیرای آثار تمام نمایشگران عروسکی از سرتاسر جهان بی هیچ محدودیتی خواهد بود تا ثابت کند هنرمندان همانند تمام اقشار دیگر جامعه و چه بسا بیشتر از آنان می توانند خود را با تغییر شرایط وفق دهند و بستری برای ارائه آثار خود پیدا کنند.
دومین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی در سه بخش بزرگسال، کودک و نوجوان و طراحی و ساخت عروسک با موضوع اساطیر کهن و شخصیت های داستانی کلاسیک ایران و جهان، برگزار می شود.
حداکثر زمان اجراها، امسال ۱۵ دقیقه است و دبیرخانه جشنواره در نظر دارد بعد از پایان جشنواره و فروکش کردن همه گیری کرونا و باز شدن سالن های تئاتر، با موافقت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اداره کل ارشاد تهران، آثار نهایی جشنواره را در سالن های تحت پوشش این سه نهاد، به اجرای عموم برساند.
بر اساس اعلام روابط عمومی این رویداد، فراخوان جشنواره در صفحه مجازی به آدرس@iospf منتشر شده است و هنرمندان تا ۳۱ شهریور، برای ارسال اثر خلاقانه خود فرصت دارند. آثار نهایی جشنواره بعد از بازبینی اولیه از ۲۴ تا ۳۰ مهر در یکی از پلتفرمهای مجازی نمایش داده خواهند شد و در پایان با داوری نهایی اساتید عروسکی در هر بخش ۳ اثر برگزیده خواهد شد.
همچنین در این دوره، با صلاحدید و معرفی داوران جشنواره در بخش های مختلف، بازیدهی، طراحی صحنه و نور، متن و ... نفرات برگزیده خواهد داشت. اختتامیه جشنواره در دوم آبان ماه ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد.
جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی به دبیری بهرام بهبهانی به صورت مستقل و با مجوز اداره کل هنرهای نمایشی برگزار می شود.
انتشار فراخوان مجله «کتاب تئاتر» برای دریافت مقاله پژوهشی
مجله تخصصی کتاب تئاتر از پژوهشگران، هنرمندان، دانشجویان، هنرجویان و علاقهمندان کار پژوهشی در حوزه هنرهای نمایشی دعوت کرد مقالههای تئاتری خود را برای انتشار در کتاب تئاتر ارسال کنند.
در فراخوان گردآوری مقاله برای مجله کتاب تئاتر آمده است: کتاب تئاتر مجلهای تخصصی در حوزه تئاتر است و تنها مقالههای پژوهشی در زمینه هنر نمایشگری و با نگاه کاربردی قابلیت چاپ دارند اما محدودیتی در انتشار مقالههای گرایشهای گوناگون تئاتری وجود ندارد. پژوهشهای کاربردی و همچنین مقالههای برگرفته از پایاننامه دانشجویان تئاتر در اولویت چاپ قرار دارند.
«کتاب تئاتر» از زمستان ۱۴۰۰ با مدیریت دکتر حسن پورگل محمدی که مدیر و موسس مجموعه آکادمی هنر دراما و صاحب امتیاز این نشریه است با سردبیری بهزاد خاکینژاد منتشر و وارد بازار نشر میشود.
در بخش راهنمای نویسندگان مقاله آمده: کتاب تئاتر، مجلهای تخصصی در حوزه تئاتر است و تنها مقالههای پژوهشی در زمینه هنر نمایشگری و با نگاه کاربردی قابلیت چاپ دارند اما محدودیتی در انتشار مقالههای گرایشهای گوناگون تئاتری وجود ندارد.
مقالهها باید برآیند کار پژوهشی نویسنده یا نویسندگان و یا برگردان پژوهشی تازه و کاربردی باشند. ترجمهپژوهشهای کاربردی و جدید قابلیت چاپ در مجله را دارند، مشروط بر اینکه اصل مقاله هم پیوست شود. مقالهها نباید پیشتر در هیچ نشریه یا همایش و سمیناری، چاپ و ارایه شده باشند.
هر مقاله باید دارای بخشهای چکیده، مقدمه، مبانی نظری، روش تحقیق، یافتههای پژوهش، نتیجه و فهرست منابع باشد؛ این بخشها رعایت شود اما نیازی به املای همین واژگان و عبارتها در عنوان بخشها نیست.
نگارندگان جهت همکاری در شماره زمستان کتاب تئاتر تا ۱۵ آبان ۱۴۰۰ برای ارسال مقاله نهایی خود به نشانی نشانی الکترونیکی کتاب تئاتر tiatr.mag@gmail.com فرصت دارند.
انتشار چاپ دوم «جوادیه»، «نظام آباد» و «سوگواری قبل از مصیبت» در بازار کتاب
نمایشنامههای جوادیه، نظام آباد و سوگواری قبل از مصیبت به قلم کهبد تاراج نمایشنامهنویس و کارگردان شناخته شده تئاتر که شش سال پیش در نشر پایتخت چاپ شده بودند، این بار توسط نشر نیو به چاپ دوم می رسند.
جوادیه در دهه ۹۰ بارها توسط کهبد تاراج، رضا بهرامی و چند کارگردان دیگر روی صحنه رفته بود، توسط نشر نیو به همراه دو نمایشنامه دیگر به چاپ می رسند. هر سه نمایشنامه این مجموعه پیش از این به صحنه رفته اند.
جوادیه آخرین بار در سال ۱۳۹۹ و در اوج فراگیری کرونا توسط رضا بهرامی در سالن قشقایی تئاتر شهر و در سیونهمین جشنواره تئاتر فجر به صحنه رفت.
نظام آباد هم در فروردین سال ۹۷ توسط عرفان پورمحمدی در اداره تئاتر اجرا شد. سوگواری قبل از مصیبت نیز توسط تاراج در مجموعه تئاتر محراب و رضا بهرامی در سال ۹۶ در حوزه هنری به صحنه رفته است.
پیش از این و در سال گذشته از کهبد تاراج در نشر نیو نمایشنامه های مشتبا داداش صیغه ای حسین آدیداس، یاماها و مرکب خوانی چند جوان دم بخت در یک جلد چاپ و به بازار آمده بود.
برگزاری نخستین جشنواره نمایشنامهنویسی آماره با پاسداشت خسرو حکیم رابط
محسن عظیمی، دبیر نخستین جشنواره نمایشنامهنویسی آماره با اعلام برگزاری این رویداد نمایشی اعلام کرده است: طبق تصمیمگیری شورای سیاستگذاری نخستین جشنواره نمایشنامهنویسی نشر آماره، نخستین دوره این جشنواره به پاسداشت زندهنام خسرو حکیم رابط نمایشنامهنوس شهیر کشورمان برگزار خواهد شد.
وی ضمن اعلام این خبر افزود: این جشنواره به همت بخش ادبیات داستانی و نمایشی انتشارات هرساله به پاسداشت یکی از نمایشنامهنویسان برجسته کشور برگزار شود، نخستین دوره خود را به پاسداشت خسرو حکیم رابط و خدمات ارزنده ایشان در عرصه ادبیات نمایشی کشور برگزار خواهد کرد.
جزئیات و فراخوان کامل برگزاری نخستین دوره این جشنواره به زودی توسط شورای سیاستگذاری انتشارات آماره اعلام خواهد شد.
انتشار نمایشنامه «زنی به نام راکل» اولین اثر نورا گلیکمن
زنی به نام راکل به قلم نورا گلیکمن نمایشنامهای بر اساس واقعیت است. زندگی و ماجراهای زنی شجاع، به نام راکل لیبرمن که تلاش میکند با چالشها و سختیهای جهان مردسالار مواجه شود و از شرافت و حیثیت خویش در جهانی نامتعادل و نابرابر دفاع کند.
نورا گلیکمن با شخصیتپردازیهای درست و بهرهمندی از یک ساختار روایی موشکافانه، نمایشنامهای جذاب و در خور تأمل را برای مخاطبان تئاتر خلق کرده است.
او نویسنده، مترجم و منتقدی است که در کالج کوئینز در نیویورک ادبیات آمریکای لاتین را درس میدهد و صدای زنانی است که از هرگونه خفت و تحقیر بیزارند و در تلاش هستند با اراده خویش از هویتی مستقل برخوردار باشند. زنی به نام راکل اولین اثریست که از نورا گلیکمن در ایران ترجمه و چاپ میشود.
علاقهمندان میتوانند این نمایشنامه را به قیمت ۳۰ هزار تومان، بهطور مستقیم از صفحه پیام چارسو یا از سایت ایرانکتاب تهیه کنند.
رونمایی از نمایشنامه «دست هایت کو مم حسن» همزمان با عرضه در تلویزیون تئاتر ایران
کتاب نمایشنامخه دست هایت کو مم حسن نوشته رضا گشتاسب با موضوع دفاع مقدس که به سفارش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد توسط انتشارات نودا به چاپ رسیده است با حضور قادر آشنا مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.
قصه این نمایشنامه روایت کننده داستان چند نوجوان روستایی است که فقر گریبانگیر آنهاست و تصمیم میگیرند به جبهه بروند. همه آنها شهید میشوند و داستان آنها از واخواهی مادرانشان تا دیگر اتفاقات، از زاویه دنیای زیرین واکاوی میشود.
همزمان با رونماییی از این نمایشنامه فیلمتئاتر دست هایم کو مم حسن در تلویزیون تئاتر ایران عرضه شده و در دسترس علاقمندان ومخاطبان تئاتر قرار گرفته است.