تهران - ایرنا - پایگاه خبری اوراسیا ریویو در گزارشی تاکید کرد که آمریکا بعد از ۲۰ سال با هزینه بیش از ۲ تریلیون دلار در جنگ افغانستان شکست خورد و با خفتی بدتر از شکست در جنگ ویتنام ناچار به ترک افغانستان شد.

به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری اوراسیا ریویو ، آمریکا در یک جنگ دیگر شکست خورد و یک بار دیگر انکار می‌کند. آمریکا در واقع جنگ علیه مردم افغانستان را در زمان ریاست جمهوری جیمی کارتر شروع کرد ؛ کارتری که از توصیه‌های مدیر امنیت ملی لهستانی و ضدروسی خود یعنی زبیگنیو بریینسکی دنباله روی کرد.

در این تحلیل نوشته "دیو لیندورف" روزنامه‌نگار مقیم فیلادلفیا آمده است: برژینسکی در اواسط دهه ۱۹۹۰ کارتر ساده لوح را متقاعد کرد که "عملیات سیکلون" را شروع کند که عملیاتی ۱۰ ساله با هزینه ۲۰ میلیارد دلار برای تامین اعتبار و آموزش مجاهدین اسلامی بود که اغلب جنگجویان پشتون در کشور پاکستان بودند و هدف از این کار مخدوش کردن دولت کمونیست مورد حمایت شوروی در افغانستان بود.

این جنگجویان مورد حمایت سازمان سیا در ضربه  زدن به دولت کمونیستی کابل موفق بودند و همانطور که "زبیگ"‌ امیدوار بود  و پیش‌بینی کرده بود ، موجب شد که شوروی با هدف جلوگیری از فروپاشی دولت ، افغانستان را اشغال نماید.

بنا به گزارش‌ها ، اشغال افغانستان (توسط شوروی) هدف برژینسکی بود و بعدها گفت که عملیات سیکلون با این هدف شروع شد که شوروی را به یک "ویتنام خاص آن کشور" بکشاند.

هزینه این سیاست خونبار ایجاد هرج و مرج در افغانستان و ظهور طالبان به عنوان یک گروه متعصب اسلامی با جنگجویان مستقر در پاکستان بود که تحت کنترل سیا نبود و در یک دهه بعدی موفق شد بخش زیادی از افغانستان از جمله کابل را تحت کنترل درآورد. طالبان همچنین به گروه القاعده هم پناه داد و بقیه ماجرا هم می‌دانیم که بعد از حملات ۱۱ سپتامبر جنگ آمریکا در افغانستان آغاز شد.

"زبیگ" به ایجاد باتلاق برای شوروی دست یافت اما آمریکا نیز در باتلاقی بدتر در افغانستان گرفتار شد؛ مناقشه‌ای طولانی‌تر از جنگ آمریکا در ویتنام ، لائوس و کامبوج . اما هزینه جانی بیشتر از سوی افغان‌ها پرداخت شد. در دو دهه بعد از شروع جنگ با وجود سلاح‌های پیشرفته و پهپادها و خشونت نیروهای آمریکایی ، طالبان هیچگاه شکست نخورد. در پایان ، آمریکا هفته گذشته اکثر نیروهای باقی مانده خود را از پایگاه بگرام خارج کرد و حتی به ارتش افغانستان نیز اطلاع نداد. خروج نظامیان از آمریکا حتی بی‌نظم‌تر و بزدلانه‌تر از تخلیه سریع سفارت آمریکا در "سایگون" با بالگردها پیش از ورود نیروهای پیروز ویتنامی بود.

در سالهای بعد از جنگ ویتنام دولت‌ها در آمریکا تلاش کردند که تاریخ این شکست آمریکا را بازنویسی کنند و بهانه‌هایی جور کنند از جمله اینکه این جنگ را تلاشی برای دفاع از آزادی توصیف کردند و مدعی شدند که ارتش آمریکا در استفاده از تمام نیروی خود ملاحظاتی داشته است (گویی که کشتن سه میلیون تن از شهروندان و میهن دوستان ویتنام کافی نبوده است.)

اما جو بایدن رئیس جمهور آمریکا حتی برای تغییر روایت‌ها صبر نکرده و از هم اکنون مدعی شده است که آمریکا به هدف‌های خود در افغانستان دست یافته است.  اگر ادعای بایدن درست باشد در این صورت خروج نیروها باید در اواخر سال ۲۰۰۱ انجام می‌شد نه اینکه یک نسل بعد در اواسط سال ۲۰۲۱ انجام شود.

آمریکا بعد از شروع جنگ در عراق هدف خود در افغانستان را هم بر نابود کردن طالبان قرار داد و در ۲۰ سال بعدی نیروهای آمریکایی با خشونت‌های خود موجب کشته شدن ۸۷۵ هزار غیرنظامی شدند و همچنین ۲۴۰۰ سرباز آمریکایی کشته شد و هزینه جنگ نیز تا کنون بیش از ۲.۲۶ تریلیون دلار بوده است. و این درحالی است که آمریکا هنوز هم واقعا افغانستان را ترک نمی‌کند و چنانکه بایدن گفته است بمباران‌ها و حملات "از فراز افق" بر ضد طالبان ادامه خواهد یافت.