همزمان با پشت سر گذاشتن نیمه مرداد ماه و با وجود استمرار سایه سنگین موج پنجم کرونا در کشور از یک سو، و از سویی دیگر قرار گرفتن در آستانه ماه محرم ۱۴۰۰ خورشیدی، در کنار حرکت آرام گروههای نمایشی در تولید، اجرای عمومی آثار و میزبانی از مخاطبان، تنور هنرمندان نمایشهای آیینی و مذهبی به ویژه هنرمندان تعزیه کشور برای استقبال و میزبانی از ماه محرم و به ویژه دهه نخست این ماه برای اجرای نمایشهای مرتبط با تعزیت سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) رو به گرمی گذاشته است.
در کنار این خبر که بار دیگر جنب و جوش را میان بخشی از اهالی هنر نمایش کشور ایجاد کرده است، مدیران و متولیان هنر تئاتر در آستانه تغییر دولت، شروع به مرور و دفاع از کارنامه مدیریتشان کردهاند که در این میان نشست قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با محوریت شفافسازی در حوزه بودجه و حمایت از هنرمندان تئاتر به ویژه آن دسته ازهنرمندانی که به سبب کرونا متضرر شدهاند بیش از پیش محوریت اخبار حوزه هنرهای نمایشی کشور را متاثر خود ساخته است.
با وجود تمام این رویدادهای چون کلاف به هم پیچیده، برای مدیران و دستاندرکاران عرصه تئاتر کشور، دیگر بخشها و شاخههای این هنر طی روزهای گذشته خالی از رویداد و اتفاق نبوده است.
از مهمترین رویدادهای هفته جاری از ۱۵ تا ۱۹ مرداد میتوان به نخستین تعهد، پرداخت بدهی ۱۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومانی سالهای قبل بود، با وجود افزایش چند برابری باز هم بودجه تئاتر کم است، رایزنی با سازمان مالیاتی و دیوان محاسبات برای حذف مالیات از بودجه حمایتی تئاتر، اجرای ۲۱۵ مجلس تعزیهخوانی در بوستانها و فرهنگسراها، اجرای مجالس تعزیه خوانی را قبل و بعد از اذان مغرب، اجرای ۱۰ مجلس تعزیه در برج آزادی در دهه نخست ماه محرم، نمایش رایگان فیلمتئاتر «طفل و تیر و تشنگی» در ایام محرم، ترجمه نمایشنامه «آشویتس زنان» به اکراینی، آیدین الفت در قطعه هنرمندان آرام گرفت و برگزاری مجمع عمومی و انتخابات انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر اشاره کرد.
نخستین تعهد، پرداخت بدهی ۱۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومانی سالهای قبل بود
نشست رسانهای قادر آشنا مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۶ مرداد ماه) با حضور تعداد محدودی از خبرنگاران حوزه تئاتر (شش خبرنگار) در اتاق جلسات معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این نشست علاوه بر آشنا، رضا بصیرت مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی، مهدی حاجیان مدیر امور جشنوارههای ادارهکل هنرهای نمایشی و اتابک نادری مسئول کمیته تعیین خسارت کرونا و بازیگر تئاتر حضور داشتند.
آشنا تصریح کرد: در کنار این مسئله باید بودجه کم تئاتر، مشکلات معیشتی خانواده شریف و نجیب هنر تئاتر را نیز در نظر گرفت. با این وجود با تعطیل شدن سالنهای نمایشی شاهد افزایش مشکلات معیشتی و اقتصادی هنرمندان نیز بودیم و من بهعنوان مدیر باید پاسخگوی هنرمندان در دو حوزه حیات و معیشت آنها میشدم. باید گفت که تجمیع این دو حوزه کاری بسیار سخت و طاقتفرسا بود.
در نخستین گام با بدهی ۱۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان که مربوط به دورههای مدیریت قبلی و نهتنها مدیر پیشاز من (شهرام کرمی) بود را پیش روی خود میدیدم که به پرداخت آنها تعهد کرده بودم.
با وجود افزایش چند برابری باز هم بودجه تئاتر کم است
آشنا با اشاره به بودجه تئاتر هم خاطرنشان کرد: سال ۹۸ مبلغ حمایتی به استانها ۱۳۰ میلیون تومان بود. اما برای سال ۹۹ بالغ بر ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بودجه برای استانها در نظر گرفتیم که حدود ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان آن پرداخت شد. همچنین برای سال ۱۴۰۰ هم مبلغ حمایت را به ۸ میلیارد تومان ارتقا دادیم.
کف بودجه تئاتر در سال ۹۹، حدود ۱۸ میلیارد بود و الان آن را به ۳۲ میلیارد تومان رساندهایم. تلاش میکنیم در این مدت باقی مانده هم آن را برای سال بعد ارتقا دهیم. چون باور داریم بودجه تئاتر کشور بسیار کم است.
رایزنی با سازمان مالیاتی و دیوان محاسبات برای حذف مالیات از بودجه حمایتی تئاتر
مدیر کل اداره هنرهای نمایشی همچنین با اشاره به پرداخت بدهیهایی که در هنگام حضور او بهعنوان مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این ادارهکل باقیمانده بود گفت: کلیه بدهیهای معوقه (۱۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان) را طی سال گذشته پرداخت کردیم.
در حوزه مباحث مالیاتی نیز با سازمان مالیاتی و دیوان عدالت درحال رایزنی هستیم چراکه اعتقاد داریم بودجه ادارهکل هنرهای نمایشی بودجهای حمایتی برای هنر تئاتر در کشور است و بههیچوجه جنبه درآمدزایی در آن مطرح نیست که مشمول بحث مالیات شود. خوشبختانه در این مسیر نیز گامهای مثبتی برداشتهشده و امیدواریم که در آینده نزدیک شاهد برطرفشدن مالیاتهای انباشتهشده بر ادارهکل هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی سراسر کشور باشیم.
اجرای ۲۱۵ مجلس تعزیهخوانی در بوستانها و فرهنگسراها
۲۱۵ مجلس تعزیهخوانی با عنوان «تعزیت خورشید» در بوستانها و فضاهای باز فرهنگسراهای پایتخت به همت بنیاد رودکی و سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برپا میشود.
مرضیه خسرویبروجنی دبیر اجرایی برنامه تعزیت خورشید با اعلام این خبر ولزوم توجه به احیای سنتها و آئینهای اصیل سوگواری بر شهدای کربلا اشاره و اظهار کرد: با همکاری مدیریت فرهنگی هنری مناطق و فرهنگسراهای تهران، ۲۱۵ مجلس تعزیه خوانی با حضور هنرمندان و پیشکسوتان هنرهای آئینی، در ۲۵ بوستان، امامزاده، مقبره الشهدا و فضاهای باز فرهنگسراهای پایتخت، در سه دهه محرم سال جاری (۱۴۰۰)، برگزار میشود.
اجرای مجالس تعزیه خوانی را قبل و بعد از اذان مغرب
وی زمان اجرای مجالس تعزیه خوانی را قبل و بعد از اذان مغرب اعلام کرد که با تمهیداتی که مدیران فرهنگی و هنری مناطق اندیشیده اند برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا با رعایت کامل فاصله گذاری اجتماعی و شیوه نامههای بهداشتی اجرا میشود.
خسرویبروجنی، مجالس تعزیه امام حسین(ع)، مسلم بن عقیل(ع)، شهادت طفلان مسلم(ع)، شهادت حر بن یزید ریاحی، طفلان حضرت زینب(س)، شهادت حضرت علی اکبر(ع)، شهادت حضرت ابوالفضل العباس(ع)، و شهادت سید و سالار شهیدان حضرت حسین(ع)، از جمله عناوین مجالس تعزیه دهه اول محرم اعلام کرد که توسط گروههای تعزیه خوانی به اجرا در میآید.
هر روز در طول ماه محرم، یک مجلس تعزیه خوانی به صورت زنده (live) نیز از طریق فضای مجازی پخش میشود.
اجرای ۱۰ مجلس تعزیه در برج آزادی در دهه نخست ماه محرم
مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی از ۱۹ تا ۲۸ مرداد همزمان با دهه اول محرم و شهادت سید و سالار شهیدان (ع) میزبان مجلس تعزیه امام حسین (ع) خواهد بود.
گروه تعزیه سیدالشهدا(ع) به سرپرستی هنرمند پیشکسوت موسیقی و تعزیه و عضو موسسه هنرمندان پیشکسوت استاد احمد عزیز و با اجرای ۱۵ شبیهخوان از روز سهشنبه ۱۹ مرداد ماه به مدت ۱۰ شب در فضای باز میدان آزادی و با رعایت دقیق دستورالعمل های بهداشتی و به ویژه رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک روی صحنه میرود.
برگزاری این آیین هنری و مذهبی با حمایت و همکاری مشترک بنیاد فرهنگی هنری رودکی، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی انجام می شود.
در مدت اجرای هر مجلس تعزیه، دستورالعمل و پروتکلهای بهداشتی به صورت جدی رعایت خواهد شد.
زمان اجرای این تعزیهها از ۱۹ تا ۲۸ مرداد به مدت ۱۰ شب از ساعت ۱۸ تا ۲۰ به مدت ۱۲۰ دقیقه و حضور در این برنامه برای تمامی علاقهمندان آزاد است.
نمایش رایگان فیلمتئاتر «طفل و تیر و تشنگی» در ایام محرم
فیلمتئاتر طفل و تیر و تشنگی به کارگردانی حجتالله ناظری همزمان با ماه محرم به عنوان نذر فرهنگی رایگان در سایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
این نمایش که به شیوه زنده-عروسکی اجرا میشود، درباره یکی از وقایع روز عاشوراست. تیر سه شعبه باید تصمیم بزرگی بگیرد. باید برود یا نرود. او مقصر است یا باید تقدیر را رقم بزند؟ باد و آسمان و آفتاب او را راهنمایی میکنند. حضرت علیاصغر(ع) روی دستان امام حسین(ع) است و...
نمایش طفل و تیر و تشنگی کاری از گروه نمایشی مکتب و به تهیهکنندگی مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که نویسندگی آن را مهدی پوررضائیان بر عهده داشته است.
این نمایش که در سال ۱۳۸۵ به روی صحنه رفته، روایتی شاعرانه از شهادت مظلومانه حضرت علیاصغر (ع) است که از روز ۲۵ تا ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ در پایگاه مجازی کانون به نشانی th.kpf.ir به صورت رایگان در دسترس علاقهمندان قرارخواهد گرفت.
در این نمایش هنرمندانی همچون زهرا مریدی، مرجان امیرارجمند، سارا بنیصدر، مریم کیاهاشمی، رکسانا تاجالدینی، الهه زادهمحمدی، سمیرا شرافتی، دنیا قاسمی، سمیه نادری بهعنوان بازیگر و عروسکگردان حضور دارند.
نمایشنامه «آشویتس زنان» به اکراینی ترجمه شد
نمایشنامه «آشویتس زنان» به نویسندگی علی صفری همزمان با انتشار چاپ دوم به دلیل اجرای عمومی در کشور اکراین به زبان اکراینی ترجمه شد.
نمایشنامه آشویتس زنان به نویسندگی علی صفری در چاپ دوم به بهانه حضور این نمایش در کشور اکراین و در جهت تبادل فرهنگی و معرفی آثار ایرانی به دو زبان فارسی و اکراینی چاپ میشود.
چاپ اول این نمایشنامه در نمایشگاه بین المللی کتاب سال ۹۸ رونمایی شد. این کتاب با حضور نمایش آشویتس زنان در دو جشنواره جهانی در مدت کوتاهی به چاپ دوم رسید و همزمان با ترجمه اکراینی وارد بازار کتاب بینالملل هم خواهد شد.
انتشارات آماره به عنوان ناشر این اثر اعلام کرده با ترجمه نمایشنامه آشویتس زنان به زبان اکراینی و پخش آن در کشور اکراین تصمیم به معرفی آثار ایرانی در حوزه بینالملل دارد.
نمایشنامه آشویتس زنان تاکنون در چهار استان ایران به صحنه رفته و همچنین تجربه حضور در سیوپنجمین جشنواره تئاتر فجر (۱۳۹۵) را نیز پشت سر گذاشته است. شروع چاپ دوم این نمایشنامه همزمان با آغاز تور جهانی این اثر خواهد بود و این امکان وجود دارد که کتاب به زبان های دیگر نیز ترجمه شود.
آشویتس زنان روایتگر زندگی سه زن در لحظات پایانی عمرشان است؛ زنانی که تحت تاثیر هیولای جنگ تمام آنچه را که داشته اند، از دست می دهند.
آیدین الفت در قطعه هنرمندان آرام گرفت
پیکر آیدین الفت، ظهر یکشنبه ۱۷ مرداد ماه در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
آیدین الفت، مهندس و طراح صدا روز پنجشنبه ۱۴ مرداد ماه بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. با برگزاری مراسم بدرقه ،این هنرمند در قطعه هنرمندان بهشت زهرا و در کنار مزار رضا رحیمی، نوازنده پیشکسوت کمانچه آرام گرفت.
آیدین الفت مهندس الکترونیک و دانشجوی مقطع دکتری پژوهش هنر بود و مدرک کارشناسی ارشد مهندسی صدا را از کالج Ex’pression آمریکا را دریافت کرده و فارغالتحصیل دوره صدابرداری و صداگذاری دیجیتال از کالج ITD کانادا بود.
او با راهاندازی مجموعه شهر صدای پارسیان تلاش کرد در زمینه آموزش و نیز ارتقای مهندسی صدا به شکل متمرکزتری فعالیت کند.
مرحوم آیدین الفت سوم تیر ماه سال ۱۳۵۲ به دنیا آمد، وی طی سالهای اخیر از جمله هنرمندان فعال حوزه صدا در بخشهای موسیقی، تئاتر، و سینما بود که در قالب مدیر یا مشاور پروژه با گروهها و هنرمندان متعدد و شناختهشدهای همکاری داشته است.
مرحوم الفت که در زمینه آهنگسازی و خوانندگی هم فعالیت داشت تیر ماه سال جاری تک آهنگ «سیراب شدم» با شعر، ملودی و خوانندگی خود را در دسترس مخاطبان قرار داد.
برگزاری مجمع عمومی و انتخابات انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر
انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر، روز ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ در بیستمین سالگرد تاسیس و مقارن با روز خبرنگار، مجمع عمومی و انتخابات دوره جدیدش را برگزار کرد.
این انجمن که زین پس، تحت عنوان انجمن صنفی ـ سراسری منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر ادامه فعالیت میدهد، با حضور نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بازرس خانه تئاتر و حضور اکثریت اعضای انجمن، اساسنامه جدید را به اتفاق آراء تائید و روزنامه کار و کارگر را به منظور انتشار آگهیهای صنفی انتخاب کردند.
در ادامه، انتخابات نخستین هیأت مدیره انجمن صنفی ـ سراسری منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران تئاتر، برگزار و بر اساس آرای اعضا، از میان نامزدها، به ترتیب: محمدرسول صادقی با ۴۵ رأی، ساسان پیروز با ۴۳ رأی، سیدمحسن حسنزاده با ۳۳ رأی، جواد اعرابی و عباس غفاری با ۲۱ رأی به عنوان اعضای اصلی هیأت مدیره، حمیدرضا قنبری با ۱۷ رأی و آزاده سهرابی با ۱۶ رأی اعضای علیالبدل هیأت مدیره، افشین خورشید باختری با ۲۲ رأی بازرس اصلی و محمدرضا حسینزاده با ۱۰ رأی بازرس علیالبدل انتخاب شدند.
این مجمع عمومی که با رعایت پروتکل و فاصلهگذاریهای اجتماعی برگزار شد، با ثبت صورت جلسههای رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با تائید نهایی نماینده وزارت مذکور و همچنین بازرس خانه تئاتر پایان یافت.