زمستان سال ۹۸ بود که رخنه ویروسی مرگبار به نام کرونا در سراسر جهان فاجعه ای عظیم و بیبدیل را رقم زد و زندگی انسان را در ابعاد مختلف تحتتأثیر قرار داد.در پی گسترش کرونا مراکز فرهنگی و هنری به تعطیلی کشیده شد و سبکهای جدیدی در شیوه گذران اوقات فراغت و مصرف فرهنگی جامعه شکل گرفت.
این بیماری منحوس چراغ صنعت را سینما خاموش کرد به گونهای که سینماگران و سینما دوستان با تعطیلی سالنهای نمایش روبه رو شدند.سینماها در شهرهای مختلف کشور از جمله شیراز همچنان با چالشهای بسیاری در سایه همهگیری ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنند و هنوز هم گیشههای سینما نتوانستند به آمار فروش قبل از آغاز همهگیری برسند.
با این حال نوید بازگشایی سینماها و مجموعههای فرهنگی سینمایی نقطه عطفی برای آغاز فعالیت دوباره سینماگران است.
گشایش مجموعه فرهنگی سینمایی «هنر شهر آفتاب»
در شهر شیراز مجموعه فرهنگی سینمایی «هنرشهرآفتاب» پس از ۲۰ ماه تعطیلی از سهشنبه ۲۷ مهرماه همزمان با آغاز هفته وحدت و میلاد پیامبر اکرم (ص) به روی علاقمندان سینما گشایش مییابد.
روابط عمومی هنرشهرآفتاب به همشهریان شیرازی این نوید را داده است که برنامههای ویژهای تا پایان سال تدارک دیده شده و این مجموعه تا دوم آبان ماه سالروز میلاد پیامبر (ص) به صورت نیمبها در تمامی سانسها میزبان شیرازیهای فرهنگدوست است.
معاون امور هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: مؤسسه «هنر شهر آفتاب» پس از بیست ماه تعطیلی قرار است که فعالیتهای خود را با تماشاچی و با نمایش فیلم های رسمی آغاز کند.
بهروز مرامی افزود: کرونا موجب شد که سینماهای شیراز از جمله سینما «هنر شهر آفتاب» به دلیل مقرون به صرفه نبودن فعالیتهایشان از نظر اقتصادی در این دوران، به تعطیلی کشیده شوند.
فعالیت سینماهای ایران، سعدی و شیراز در دوران کرونا
وی ادامه داد: در دوران کرونا در مواقعی که شرایط این بیماری بهتر میشد سینماهای حوزه هنری برخلاف تمام مشکلاتی که وجود داشت کم و بیش فعال بودند.
این مقام مسئول یادآور شد:سینماهای ایران، سعدی و شیراز در طول این دوران فعالیت داشته اند اما بازگشایی این سینماها به دلیل نگرانی مردم از حضور در سینماها و فیلمهای خوبی که این سینماها در اختیار نداشتند آن طور که باید مورد استقبال عموم مردم قرار نگرفته است.
وی اضافه کرد: زمانی که سینماداران میخواهند با چشمپوشی از ضررو زیانهای مالی فعالیتهای خود را آغاز و فیلمی را اکران کند، نیاز به این دارد که تهیه کنندهها فیلمهای خود را در اختیار آنها قرار بدهند. بسیاری از سرمایهگذاران و تهیه کنندهها، فیلمهایی را که با مبالغ گزاف ساخته شدهاند به راحتی در اختیار سینما قرار نمیدهند.
وی عنوان کرد: آنها میخواهند مطمئن شوند فیلم در زنجیرههای سینمایی قرار بگیرد و بتوانند با نمایش فیلم درآمد و سود موردنظر را دریافت کنند. البته این مختص به سینمای ایران نیست و تمام سینماها در کشورهای مختلف جهان با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.
مرامی ادامه داد: در حال حاضر مقرر شده که تهیه کنندگان فیلمهای خود را در اختیار سینماهای کشور قرار بدهند تا سینماهایی که می خواهند فعالیتهای خود را از سر بگیرند بتوانند با فیلمهای خوب و مخاطب پسند فعالیت کنند. مردم هم مطمئن باشند که تمامی سینماها با رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی و حفظ فاصله گذاری اجتماعی فعالیت میکنند.
وی اضافه کرد: خوشبختانه سرانه سینما در شهر شیراز در شرایط مطلوبی قرار دارد و پروژههای خوبی در دست احداث است اما در دیگر شهرستانها، متقاضی کمتری برای راهاندازی سینما داریم.
مرامی گفت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس قطعا برای راهاندازی سینما در سایر شهرستانهای استان فارس مجوز صادر میکند اما برای تحقق این امر نیاز به یک سرمایهگذار در این شهرستانها داریم.
معاون امور هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، ابراز کرد: سینمای فرهنگ واقع در کتابخانه اسناد ملی و پردیس سینمای گلستان در محله معالیآباد شیراز نیز فعالیتهای خود را آغاز میکنند تا بتوانیم سینماها را در هر چهار نقطه شهر شیراز فعال کنیم.
اتخاذ تدابیر لازم برای بازگشایی سایر سینماها در شیراز
مدیر امور سینمایی حوزه هنری فارس نیز در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: هم اکنون سینماهای ایران، سعدی و شیراز فعال هستند. البته سینماهای ایران و سعدی به صورت جسته گریخته و با توجه به محدودیتهای ستاد کرونا در طول این مدت فعالیت داشتند.
مهدیا علیزاده ادامه داد:در حقیقت از بهمن سال ۹۹ اقدام به بازگشایی سینما ایران کردیم و از نوروز ۱۴۰۰ سینما سعدی نیز فعالیتهای خود را آغاز کرد. از ۲۱ شهریور ماه در روز سینما هم شاهد بازگشایی سینما شیراز بودیم.
وی بیان داشت:در حال حاضر این سه سینما در حال فعالیت هستند تا با بهتر شدن شرایط کرونا و چشم انداز جدیدی که برای توسعه امور سینمایی در شهر شیراز داریم اقدامات لازم برای بازگشایی سایر سینماها نیز انجام شود.
علیزاده اضافه کرد: سینما با مخاطبان خود زنده است و نبود مخاطب در سینما بزرگترین ضربه ای بود که از شیوع کرونا به بدنه سینما وارد شد.
وی عنوان داشت:متأسفانه شاهد مدیریت نادرستی در زمینه اعمال محدودیتهای کرونایی بودیم. چراکه در دوران کرونا بسیاری از مراکز خرید، آرایشگاهها و باشگاههای ورزشی با وجود اینکه از فضاهای محدودتری در مقایسه با سینما بهره میبردند و حتی از تهویه مناسبی برخوردار نبودند در گروه مشاغلی قرار داشتند که میتوانستند در وضعیت نارنجی نیز بهصورت مستمر فعالیت کنند. این درحالی بود که سینماها با وجود برخورداری از ظرفیت مناسب برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی، سقف بلند و بزرگ بودن فضای عمومی سالن در گروه مشاغل پرخطر قرار داشتند.
علیزاده یادآوری کرد: به عنوان مثال سینما ایران با ۹۰۰صندلی، سینما سعدی با ۸۰۰ صندلی و سینما شیراز با ۷۰۰ صندلی از فضای مناسبی برای ایجاد فاصله گذاری اجتماعی برخوردار بودند و حتی ما درصدد بودیم که سینماها در دوران کرونا برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی با یک سوم ظرفیت فعالیت کنند و از این طریق اتصال مخاطب با سینما را حفظ کنیم، اما عدم مدیریت صحیح در این زمینه موجب شد مردم از حضور در سینما امتناع کنند و این اتفاق ناخوشایند باعث حذف سینما از سبد فرهنگی خانوار شد و اقتصاد سینما را به شدت تحتتأثیر قرار داد.
مدیر امور سینمایی حوزه هنری فارس، بیان کرد:همچنین کرونا موجب تعدیل نیروی بی سابقه در مؤسسه بهمن سبز شد و ۱۵۰۰نفر از پرسنل سینمایی کشور که زیر نظر این مؤسسه مشغول به کار بودند تعدیل شدند که سهم استان فارس از این تعداد ۱۶ نفر بود.
وی ابراز کرد: با این حال تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا فضای سینما حفظ شود و امیدواریم در سال جدید شاهد اتفاقات خوبی برای سینماهای استان فارس هم باشیم.
گزارش از : فرزانه قنبر دزفولی