محسن پاک آیین با شناختی که از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دارد بر ضرورت ایجاد تحولات اساسی در بدنه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تاکید کرد و به خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از متولیان دیپلماسی عمومی در کشور است که بر اساس مفاد مندرج در اساسنامه، در واقع یک وزارت خارجه فرهنگی محسوب میشود که باید کاملاً در مسیر اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران البته با رویکرد فرهنگی حرکت کرده و برای معرفی انقلاب اسلامی و تبیین گفتمانهای انقلاب، امام و رهبری در خارج از کشور نقش اول را ایفا کند.
وی اضافه کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مسیر تحولخواهی با دو مشکل مهم رو به رو بوده و باید برای حل مشکلات پیش رو، چابکسازی و با نشاط شدن سازمان تدابیر اساسی اندیشیده شود.
تاکید بر جوان گرایی در نیروی انسانی سازمان
معاون سابق بینالملل دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای، افزود: اعمال تحول در نیروی انسانی اصلیترین مساله است؛ در حال حاضر تعداد زیادی از نیروهای خوب سازمان بازنشسته شده یا در آستانه بازنشستگی قرار دارند و باید نیروهای جدیدی جایگزین شود. در عین حال تعداد نیروهای فعلی برای تحقق رسالتهای بزرگ سازمان در خارج از کشور کافی نبوده و لازم است مجوز استخدام نیروهای جدید، تحصیل کرده و فرهیخته انقلابی از سازمان استخدام کشوری گرفته شده و سازمان را در جهت تحولگرایی پیش ببرد.
وی توجه به مقوله جوانگرایی در بحث نیروی انسانی را بسیار مهم دانست و گفت: جوانگرایی به معنی استخدام افراد کم سن و سال و کمتجربه نیست بلکه منظور جوانان باتجربهای است که هنوز شور و نشاط جوانی را برای انجام یک کار انقلابی داشته باشند؛ جوانان انقلابی، پایبند و معتقد به اصول انقلاب اسلامی که اصل ولایت فقیه و قانون اساسی را باور داشته باشند و روحیه ایجاد ابتکار و خلق فرصتهای مناسب برای رایزنیهای فرهنگی با کشورهای جهان و قدرت تاثیر گذاری فرهنگی در تحولات بینالمللی را داشته باشد.
ضرورت صیانت از میراث های مشترک فرهنگی
پاک آیین ادامه داد: نیروهایی روی کار آیند که به فرموده مقام معظم رهبری، انقلابی و در عین حال عقلایی بوده و با ترکیب هر دو روحیه انقلابی و عقلایی، نسبت به شناخت فضا و فرصتهای مختلف در جهان برای انجام کار فرهنگی اقدام کنند. همچنین با اطلاع از تهدیدهایی که علیه اسلام و نظام اسلامی وجود دارد، بتواند تدابیر لازم را اتخاذ کرده و در حوزه اسلامی و ایرانی با معرفی تمدن ایرانی، ارتباط نزدیکی با ایرانیان خارج از کشور ایجاد کرده و با صیانت از میراثهای مشترک فرهنگی و حضور در مجامع بینالمللی بتواند تحول موثری را ایجاد کند.
وی اضافه کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با مشکل کمبود بودجه برای مدیریت رایزنیهای فرهنگی در خارج از کشور مواجه بوده و متاسفانه در مقاطع مختلف زمانی که کشور با مشکلات مالی رو برو بوده، بودجه سازمان را کاهش داده و به حداقل رساندهاند، به طوری که در حال حاضر برخی از کارهای رایزنیهای فرهنگی فقط با یک نفر اداره میشود و طبیعی است که نباید انتظار داشت این رایزنیها بتوانند اهداف بلند سیاست گذاری خارجی کشور را در حوزه فرهنگی محقق سازند.
تاکید بر تحول در بودجه و نیروی انسانی سازمان
معاون فرهنگی سابق سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: بسیار ضرورت دارد که سازمان برنامه و بودجه، کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی و صحن مجلس نسبت به افزایش بودجه سازمان توجه کرده و اگر دو امر مهم یعنی تحول در نیروی انسانی و تحول در بودجه در سازمان رخ ندهد، نمیتوان انتظار داشت که سازمان فوق بتواند منویات رهبر معظم انقلاب و نظرات مسئولان ارشد نظام را تامین کند.
وی اضافه کرد: رییس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی لازم است توجه به حل دو مساله اساسی نیروی انسانی و بودجه را در مذاکرات و دیدارهایی که با مقامات ارشد نظام دارند در دستور کار قرار داده و از همان ابتدا در این زمینه رایزنی کنند.
تحقق اهداف فرهنگی سازمان با استفاده از همه ظرفیت ها
به گفته معاون فرهنگی سابق سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این سازمان نهادی است که میتواند در مسیر بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور حرکت کرده و بر اساس رسیدن به اهداف اصلی تاسیس این سازمان، یعنی تجمیع تمام فعالیتهای فرهنگی خارج از کشور گام بردارد؛ اگرچه این مهم هنوز محقق نشده اما فرصتی است که این سازمان بتواند در تعامل با دیگر نهادهای فعال در خارج از کشور همچون جامعه المصطفی، مجمع جهانی اهل بیت (ع) و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و نیز با همراهی وزارت امور خارجه بتواند اهداف ذاتی را محقق کرده و صدای فرهنگی واحدی را به خصوص در برابر اقدامات اسلام هراسانه به جهانیان منعکس کند.
وی با اشاره به اساسنامه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این سازمان متولی دیپلماسی عمومی است و باید ازتمام ظرفیتها یعنی رسانهها، فرهیختگان، نخبگان، علما، اندیشمندان اسلامی، نهادهای دولتی و ظرفیتهای دیگر برای تحقق اهداف فرهنگی سازمان در خارج از کشور استفاده کند.
به گزارش ایرنا، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چهاردهم آبان در جلسه شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به مراحل انتخاب رئیس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، گفت: پس از انتخاب آیتالله رئیسی به عنوان رییسجمهوری، وی ماموریتهایی را در حوزههای مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تعریف کرد که در این راستا مسئولیت بخش فرهنگی و تهیه گزارش از وضع موجود و فعالیت همه دستگاههای فرهنگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپرده شد.
وی در این جلسه، مهمترین ویژگی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را تحولخواهی دانست و افزود: البته این بدان معنا نیست که کارهای قبلی در جهت تحول و گسترش نبوده، بلکه فضای تغییر همیشه دنبال ایجاد فضایی برای تحول است.
رئیس شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اضافه کرد: معیار دوم ما برای ریاست سازمان، داشتن بینش دینی و معارفی عمیق بود، زیرا یکی از وظایف این سازمان کار تبلیغات دینی است. انتظار ما این است کسی که به این حوزه میآید قدرت ارتباطگیری بالا داشته و حداقل به یک زبان خارجی مسلط باشد.
وی داشتن روحیه انقلابی و امیدآفرینی را معیار سوم برای انتخاب ریاست سازمان دانست و گفت: ما در معرض قضاوت مردم هستیم و رهبر معظم انقلاب نگاهشان تحولخواهانه است. ایشان همواره بر روی تحول، امیدآفرینی و استفاده از نیروهای جوان تأکید دارند.