سیل راه خود را گرفت و رفت و همانند برخی افراد به هشدارهای هواشناسی و پیش بینی ها توجه نکرد و زندگی مردم را به آب بست تا زحمت به جای رحمت در گوشه ذهن مردمان جنوب فارس و به ویژه بیرمBeyram لارستان بماند و بنویسیم که کبوترهای فرهاد را خونین بال کرد؛ گونی های سبوس و کاه انباشت شده در طویله ملا فیاض خیس آب شد.
آب لرزه که نامش را سیل نهادیم، در بیرم لارستان و خیابان امام سجاد(ع) خانه ملا احمد را زیر رو کرد و کُل اسباب زندگی اش غرق در آب که نه در گل و لای شد.
پیرزن غمگین را می بینم ناله کنان چمدان ها و شاید وسایل شخصی و زندگی اش که سالها با آنها خو گرفته در میان خانه ویرانه اش آن سو و این سو می برد.
در این حال دختر جوان با نگاهی معصومانه اما نه به قیمت شکستن غرورش که با آه درونش و به پشتوانه ایمانش ما را قسم می دهد که از مسئولان بخواهید یاریمان دهند؛ سرپناه می خواهیم ،بابا و مامانم را از این جهنم و وضعیت بغرنج نجات دهند.
صحنه های دلخراش و مصیبت های جانکاه
غمگین ترین، دردناک ترین و غمبارترین صحنه از ویرانی های سیل بیرم آن خانواده ای بود که دسته جمعی بر ویرانه های سیلاب اشک ماتم می ریزند، آه می کشیدند و ناله سر می دادند.
کارگر ساده و سیل زده ای را دیدیم که می گفت همه عمر و جوانی اش را به کار و سختی و رنج و فقر گذرانده و با وجود چندسال کار و تلاش و تحمل گرمای سوزان عسلویه یکباره و در چشم بهم زدنی تمام زندگی اش غرق در غم شده است.
آری سیلاب زِسر گذشت اما آه و حسرت و غم جانکاهش برای آن کشاورز بیچاره و یا آن دامدار غم دیده از سیلی است که هنوز هم طنین نابسامان فریاها و ضجه های رقت بارش از محضر وزیر کشور که دل سنگ را هم آب می کرد، روح را می خراشد و دل هر انسان شرافتمند و دلسوزی را سخت می رنجاند.
از روستای آبکَنه و حیدر قهرمان دِه چه خبر؟
سراغ حیدر رفتیم که در سفر اخیر احمد وحیدی وزیر کشور به منطقه بیرم لارستان سخنانی خوب برای رفع گرفتاری ها بیان کرد.
حیدر چوپان روستای آبکنه در نزدیکی بیرم است؛ در روز سیل گوسفندان را به دل صحرای خشک برده بود؛ او هرگز در اندیشه اش و در مخیله اش وقوع چنین بحرانی را نگنجانده بود.
شب حادثه، گوسفندان را وارد طویله کرد ، کاه آمیخته با جو در آغلشان ربخت،سیل بنیان کن در بامداد ۱۳ دیماه آمد و همه گوسفندان حیدر با آغلشان را با خود برد؛ حیدر البته در آن لحظات کاری بس عاقلانه تر و پرمعناتر انجام داد، او پدر و مادر پیرش را از مرگ حتمی و غرق شدن در سیل بی رحم آن شب نجات داد.
خسارات سیل ویرانگر و البته شوکه کننده در روستاهای آبکنه و بالاده هم بسیار وخیم همچون شهر بیرم گزارش شده است.
جاده دسترسی این روستاها هم اینک به دلیل وقوع سیلاب و تخریب پل ها و ابنیه ها در ورودی روستا قطع شده است که جاده ای میان بُر و خاکی نیز در کنار این پل تخریبی و تا زمان ترمیم و بهسازی نیز احداث شده است.
سیل به بسیاری از تاسیسات و زمین های کشاورزی این روستاها خسارت سنگین زده است و گزارش مبسوط تر آن در سفر اخیر وزیر کشور به بیرم لارستان که گفته شده افزون بر هفت هزار میلیارد ریال است نیز احصا و به دولت هم گزارش شده است.
سوزش سرما و دشورای های سیل
سوزش سرمای زمستان در این شب ها اما دشورای ها و نگرانی های سیل زدگان بیرمی را افزون تر ساخته است؛ مردم اینجا در منطقه سیل زده بیرم هنوز سخت ترین و دردناکانه ترین لحظات از عمرشان را در حال سپری کردن هستند.
آنها تحمل و باورشان از وقوع چنین بحرانی سخت و دردناک بوده است، خانواده ای که کل زندگی شان را از دست داده اما با وجود ایجاد اردوگاه اسکان اضطراری حتی در همان شب نخست و سخت سیل هم در ویرانه اش ماند، چون دل کندن از خانه ای که سالیان متمادی خاطرات شیرین و حتی تلخ از آن دارند بسیار ثقیل به نظر می رسد.
جلوه های روشن امید در بیرم لارستان
آن سوی سکه ماجرای تلخ سیل بیرم لارستان، سیل مهربانی ها و امیدها و سایه روشن های امید به زندگی دوباره در این دیار کهن اما مصیبت زده است.
گاه در تلخ ترین ،سیاه ترین ،غمگین ترین وهراس انگیزترین مصیبت ها و گیر و دارها باز هم می توان رگه هایی از امید و آرامش و جلوه ها و مایه های روشن و شیرین زندگی را یافت و در پیوندی عمیق، شورانگیزترین و امیدبخش ترین لحظات را در فراز ونشیب ها و دشواری ها رقم زد که مصداق عینی اش اینک در سیل بیرم هویداست.
حضور استاندار فارس در میان سیل زدگان بیرم
سفر استاندار به جنوب فارس و حضور ملموس در میان سیل زدگان را شاید بتوان نقطه امید و نخستین گام و محرک اصلی از حرکت های امیدبخش بعدی از حضور مقامات کشوری تا گسیل دادن نیروها و ایجاد حساسیت و تعهد بییشتر میان دستگاه های خدمات رسان و امدادی از استان فارس و حتی کشور قلمداد کرد.
استاندار فارس در همان شامگاه دوشنبه ۱۳ دیماه در جمع مردم منطقه سیلزده بیرم لارستان حضور یافت و ضمن بررسی روند رسیدگی به مشکلات سیل زدگان، دستورهای لازم برای شتاب بخشی به حل مشکلات آنها را صادر کرد.
محمد هادی ایمانیه در این دیدار دستور داد که تیم های ارزیاب از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای ارزیابی و برآورد میزان خسارات سیل در بیرم و حتی سایر مناطق سیل زده مستقر شوند، او تاکید کرد که اردوگاه اسکان اضطراری در منطقه سیل زده شهر بیرم برپا شود و همچنین از نیروهای امدادی هلال احمر و سایر دستگاه های خدمات رسان خواست تخلیه آب از منازل و خانوارهایی که دچار آبگرفتگی شدید شده اند با فوریت انجام شود.
او دستور داد که نیروهای راهداری ادارات کل راه و شهرسازی استان فارس و لارستان نیز باید از همان شب وقوع سیل در مناطق سیل زده و با تمام توان و تجهیزات و ماشین آلات حضور یابند.
وی از فرماندار ویژه لارستان خواست که عملکرد دستگاه های خدمات رسان و اعزامی به مناطق سیل زده را به طور دقیق رصد و ارزیابی کند و گزارش کار این دستگاه ها به استانداری نیز اعلام شود و همچنین بسته های غذایی و معیشتی در نخستین گام بین همه مردم شهر توزیع شود.
البته همه این دستورات و فعالیت های امیدبخش در فردای آن روز به شکلی منسجم، هدفمند و امیدبخش اجرایی شد؛ کارها از همان روز نخست روی ریل افتاد و پس از آن بیرم با همکاری و نفوذ و تلاش رسانه ها ملی و محلی بیش از پیش در کانون توجهات قرار گرفت و از آن پس تاکنون ۱۵ مسئول و مقام کشوری در سطح ملی از این منطقه سیل زده بازدید کرده اند.
۲۰۰ میلیارد ریال به سیلزدگان لارستان فارس اختصاص یافت
معاون سیاسی و امنیتی استاندار فارس گفت: رقمی افزون بر ۲۰۰ میلیارد ریال با رایزنی محمد هادی ایمانیه استاندار فارس از طریق بنیاد مستضعفان برای کمک به سیل زدگان این شهرستان اختصاص یافت.
اسماعیل محبی پور ماموریت یافت که به عنوان جانشین استاندار فارس و به مدت چهار شبانه روز تا آرام شدن نسبی فضای مناطق سیل زده در شهرهای جنوبی فارس ماندگار باشد و از همه مناطق درگیر سیل نیز بازدید کند.
کمیته امداد فارس نوید بازسازی منازل سیلزده مددجویان بیرم لارستان را داد
مدیرکل کمیته امداد امام ره استان فارس گفت: منازل مسکونی تخریب شده ناشی از وقوع سیل در بخش بیرم لارستان در کمترین زمان ممکن ساخته و بازسازی خواهد شد.
محمد بذرافشان افزود: با دستور و تاکید استاندار فارس، کار توزیع بسته های معیشتی اعم از برنج، روغن، قند و سایر اقلام و مایحتاج ضروری و خوراکی بین سیل زدگان منطقه بیرم توزیع شد.
وی اضافه کرد: برخی وسایل برقی خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد در این منطقه دچار خسارت شده و از بین رفته که در اسرع وقت نسبت به تامین این وسایل اقدام خواهد شد.
بذرافشان گفت: همچنین بر اساس برآورد اولیه حدود ۶۰ منزل مسکونی مددجویان منطقه بیرم لارستان دچار تخریب ۱۰۰ درصدی و برخی منازل نیز بین ۴۰ تا ۶۰ درصد تخریب شده که در کمترین زمان ممکن برای احداث و بازسازی این منازل اقدام خواهیم کرد.
مدیرکل کمیته امداد فارس اضافه کرد: منازلی که به صورت ۱۰۰درصد تخریب شده و قابل سکونت نیست بر اساس براورد و ارزیابی کارشناسان و معرفی آنها به کمیته امداد با قید فوریت مسکن جدید ساخته خواهد شد و خانه هایی که دچار آسیب شده نیز کار بازسازی و مرمت آنها نیز در دستور کار این نهاد قرار خواهد گرفت.
حضور ۳۸ گروه جهادی در بیرم
فرمانده سپاه ناحیه لارستان فارس هم گفت: هم اینک ۳۸ گروه جهادی و نیروهای امدادی از بسیج این شهرستان در شهر بیرم مستقر و مشغول خدمت رسانی به مردم سیل زده هستند.
سرهنگ عیسی افسری اظهار داشت: این گروه های جهادی و نیروهای بسیجی از همان زمان وقوع سیل و با هماهنگی مجموعه ستاد مدیریت بحران استان و شهرستان در شهر سیل زده حضور یافتند و اقدام به انجام عملیات پاکسازی شهر، تخلیه آب از منازل، توزیع بسته های معیتی و خدمات به سیل زدگان شدند.
وزیر کشور: دولت با تمام توان پشتیبان سیل زدگان بیرم فارس است
وزیرکشور ۱۷دی ماه ۱۴۰۰ از مناطق و روستاها و شهر سیل زده بیرم لارستان فارس بازدید کرد و به مردم و کشاورزان و دامداران نگران این منطقه اطمینان داد که دولت و شخص رییس جمهوری با تمام توان پشتیبان آنهاست.
احمد وحیدی در دیدار با مردم بیرم لارستان اضافه کرد: امروز در بازدید از مناطق سیل زده بیرم با وزرای راه و شهرسازی ، کشاورزی و نیرو به صورت تلفنی صحبت و مشکلات و دردها و عمیق بودن خسارات ناشی از سیل را به آنها گوشزد کردم.
وحیدی با رصد و بررسی و بازدید میدانی از مناطق سیل زده به ویژه در روستاهای بالاده ، آبکنه و محمد قاسمی و کمال آباد و همچنین شهر بیرم از نزدیک با مشکلات و بحران به وجود آمده ناشی از سیل روزهای ۱۲ و ۱۳ دیما سال جاری در این مناطق آشنا شد.
او از روستای آبکنه و سد خاکی این روستا که سیل بخش عظمیی از آن را نابود کرده و با سرریز آب این سد زمین های کشاورزی و خانه های پایین دست نیز دچار آسیب های جدی شده بود، بازدید کرد و دستور داد که از هفته آینده کار بازسازی و اصلاح و استحکام بخشی این سد آغاز شود.
وحیدی از معاون سیاسی و امنیتی استانداری فارس خواست که دستگاه های متولی و خدمات رسان را برای کمک به مردم این روستا و دیگر مناطق و روستاهای سیل زده بیرم بسیج کند.
وزیر کشور با حضور در شهر بیرم سیل زده و گشت زنی از نقاط مختلف آن گفت که عمق خسارات در این شهر عمیق و بالا است و به طور حتم در هیات دولت و با وزرای مربوط عمق مشکلات و نارسایی های مردم و خساراتی که در بخش های مختلف بر منطقه تحمیل شده است را گزارش خواهد کرد.
وحیدی گفت: دولت تا زمان تصویب و اختصاص بودجه در جلسه هیات دولت ، مبلغی را نیز به صورت تنخواه و اعتباراتی را بر اساس مواد و ظرفیت های قانونی از جمله ماده ۱۰ و ۱۲ قانون مدیریت بحران برای مناطق سیل زده پیش بینی کرده و دستگاه ها و به ویژه استانداران باید راه های قانونی برای هزینه کرد و تلاش برای جذب این اعتبارات را در دستور کار قرار دهند.
بسته معیشتی برای کشاورزان سیل زده پیش بینی شده است
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی که به همراه وزیر کشور به بیرم آمده بود به کشاورزان و دامداران خسارات دیده اطمینان داد که دولت و وزارتخانه مربوطه با تمام توان از آنها حمایت خواهد کرد و بسته های معیشتی نیز برایشان پیش بینی شده است.
محمد مهدی برومندی این را هم گفت که ارزیابی خسارات دقیق در حوزه بخش کشورزی این استان انجام ده و تاکنون رقمی افزون بر هفت هزار میلیارد ریال خسارات ناشی از سیل به این بخش در جنوب فارس بوده است.
گزارش خسارات استانهای درگیر سیل تقدیم رئیس جمهور میشود
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در نشست شورای اداری بیرم با حضور برخی مقامات کشوری و استانی گفت: گزارش نهایی میزان خسارات ناشی از سیل و بارش های سیل آسای اخیر پس از بررسی و پایش نهایی در کمیسیون تخصصی عمران از طریق رئیس قوه مقننه تقدیم رئیس جمهور و هیات دولت خواهد شد.
محمدرضا رضایی کوچی اظهار داشت: همچنینی در جلسه کمیسیون تخصصی عمران مجلس از وزرای مربوطه از جمله راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، نیرو و همچنین رئیس سازمان بنیاد مسکن انقلاب سلامی و برخی نهادهای و سازمان های عضو ستاد مدیریت بحران دعوت خواهیم کرد و بر ضرورت توجهشان به منطقه سیل زده بیرم تاکید خواهیم کرد.
تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال به راه و شهرسازی لارستان
معاون وزیر راه و شهرسازی و رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور نیز وعده تخصیص افزون بر ۳۰۰ میلیارد ریال به صورت تنخواه و از محل اعتبارات داخلی به اداره کل راه و شهرسازی لارستان برای ترمیم و کمک به بهسازی برخی راه های دسترسی به خصوص در شهر بیرم و روستاهای اطراف داد.
داریوش امانی بیان کرد: برآورد لازم از میزن خسارات حوزه راه ها و ابنیه ها در لارستان و بیرم را احصا کرده ایم که بر اساس برآورد اولیه افزون بر هشت هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال میزان خسارت به جاده های اصلی، فرعی و روستایی این استان است.
معاون وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: این میزان خسارات به ٦٩٣ کیلومتر راه های اصلی و روستایی و در قالب ٨٣٣ دستگاه ابنیه فنی بوده است.
امانی گفت:تا زمان تصویب و تخصیص اعتبارات از سوی دولت برای مناطق سیل زده، وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری به صورت امانی و با بسیج امکانات و ماشین آلات و حتی کمک گرفتن از بخش خصوصی و پیمانکاران حوزه راه و شهرسازی اقدام به بازگشایی، ترمیم خرابی ها و رفع مشکل تردد در این جاده های خسارت دیده کرده است.
وی افزود: همچنین با توجه به عمق فاجعه و خسارات سیل در حوزه راه ها و ابنیه ها و پل ها و بخش راهداری قرار شد که وزارت راه وشهرسازی تا زمان تصویب و تخصیص اعتبار از سوی دولت مبلغی را از پیش در اختیار اداره های کل راه و شهرسازی این مناطق قرار دهد.
نوید بازسازی زود هنگام خانه های سیل زده
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیادمسکن انقلاب اسلامی ۱۹ دی ۱۴۰۰ گفت: کار بازسازی ، احداث و تعمیر منازل مسکونی خسارت دیده ناشی از سیل اخیر در شهرهای جنوبی فارس به ویژه شهر بیرم از اواخر هفته جاری آغاز خواهد شد.
مجید جودی در بازدید ازمناطق سیل زده بیرم فارس اظهار داشت: هم اینک ستاد بازسازی واحدهای خسارت دیده در شهر بیرم لارستان راه اندازی شده و خسارت دیدگان میتوانند با مراجعه به این ستاد تمام فرآیندهای لازم در خصوص نام نویسی و تشکیل پرونده را در این ستاد به صورت یکپارچه انجام دهند.
وی بیان کرد: همچنین با توجه به پیشنهاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان فارس مسئولان شهرستان لامرد یک ستاد دیگر بازسازی نیز از همین هفته در این شهرستان راه اندازی خواهند کرد.
او گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی منتظر تصویب اعتبارات و تخصیص از سوی دولت نمی ماند و از هفته جاری از محل اعتبارات داخلی خود کار آواربرداری و بازسازی واحدها را به طور رسمی آغاز خواهد کرد.
هشت تُن سیمان رایگان برای هر واحد مسکونی
معاون بنیاد مسکن کشور عنوان کرد که از سوی بنیاد مستضعفان برای هر واحد مسکونی حدود هشت تن سیمان رایگان تعلق گرفته که تمهیدات و مجوزهای لازم برای تحویل این مصالح انجام شده است.همچنین تمام امور مربوط به صدور پروانه و سایر استعلام ها و پیش نیازهای لازم برای ساخت واحدهای مسکونی به صورت رایگان انجام خواهد شد.
جودی اضافه کرد: بر اساس براورد رقمی افزون بر ۲۵۰ میلیون تومان اعم از تسهیلات، کمک بلاعوض و استعلامات و مجوزها برای هر واحد مسکونی پیش بینی می شود.
بنیاد برکت: تسهیلات کم بهره به سیلزدگان فارس اعطا میشود
مدیرعامل بنیاد برکت که برای بررسی آمار خسارات به سیل زدگان در لارستان فارس حضور یافته بود نوید داد که این بنیاد تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال برای متقاضیان و خسارت دیدگان از سیل، وام کم بهره میدهد.
محمد ترکمانه در نشست بررسی مسائل سیل در بیرم لارستان بیان کرد:بنیاد برکت رقمی افزون بر ۵۰۰ میلیارد ریال در قالب هزار طرح اشتغالزایی اجتماع محور و خُرد برای بازاریان و متقاضیان این طرح ها در جنوب فارس در نظر گرفته و از همین هفته جاری افراد می توانند البته با تنظیم صورت جلسه و تایید فرمانداران، ائمه جمعه و نمایندگان مردم در مجلس اقدام به تشکیل پرونده کنند.
وی گفت: در وهله نخست ۵۰۰ میلیارد ریال برای منطق جنوب فارس پیش بینی و تخصیص یافته که با آمار برداری دقیق این رقم به دو برابر قابل افزایش است.
ترکمانه افزود:در حوزه دام هایی هم که آسیب دیده اند و در سیل اخیر تلف شده اند همه را بنیاد برکت جبران می کند که یا دام جایگزین می دهیم و یا تسهیلات و کمک های بلاعوض به دامداران سیل زده و دچار خسارت تعلق خواهد گرفت.
وی گفت: تاکنون تلفات حدود ۸۰۰ راس دام سبک و سنگین در مناطق سیل زده جنوب و شرق این استان گزارش شده که البته باید آمار دقیق ارایه شود.
مدیرعامل بنیاد برکت بیان کرد: در خصوص مدارس و فضاهای آموزشی خسارت دیده هم تصمیم گیری لازم انجام شده و هم در زمینه تعمیرات و همچنین احداث فضاهای آموزشی بنیاد آمادگی کامل دارد.
وی گفت:سقف مشخصی در این زمینه پیش بینی نشده و هر میزان که اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس استان فارس گزارش و تایید کند که در سیل اخیر دچار خسارت و زیان شده است آمادگی تعمیر و بازسازی خواهیم داشت.
ترکمانه افزود: در خصوص لوازم خانگی آسیب دیده از سیل هم بنیاد برکت تمام این اسباب و اثاثیه را به طور رایگان ولی به شرط آمار دقیق و تایید نهایی از سوی کارشناسان وارزیابان و فرمانداری ها تامین خواهد کرد.
جهیزیه عروس و دامادها نیز از جمله دغدغه سیل زدگان و برخی خانواده ها به خصوص در شهرهای جنوبی فارس و شهر بیرم بود که مدیرعامل بنیاد برکت در این زمینه قول داد: تمام جهیزیه های نوعروسان را تامین خواهد کرد.
مشارکت بنیاد برکت برای اجرای طرح های آبخیز داری و مشارکت لجستیکی و ماشین آلات و تامین مصالح مورد نیاز در این حوزه نیز مورد تاکید مدیرعامل بنیاد برکت بود که به دلیل نداشتن آمار دقیق از جزئیات آن سخن نگفت اما بیان کرد: چون این طرح ها از ضروریات اساسی برای جلوگیری از تخریب ناشی از مخاطرات طبیعی و سیل محسوب می شود، با قوت و جدیت پای کار خواهیم بود.
رفع مشکل آب شهر سیلزده بیرم در کوتاه مدت
معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: وزارت نیرو تمام هزینه های مربوط به طرح کوتاه مدت تامین آب شرب سالم و بهداشتی شهر سیل زده بیرم لارستان فارس را تامین خواهد کرد.
حمیدرضا جانباز افزود: برای تامین اعتبار لازم اجرای طرح کوتاه مدت و رفع مشکل کمبود منابع آب بیرم نیازی به مصوبه جدیدی در هیچ جای دیگری نیست.
او یادآور شد که با ابلاغ مصوبه همین جلسه از سوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی متعهد به تامین اعتبار لازم هستیم.
وی این طرح کوتاه مدت را شامل نصب چهار دستگاه آب شیرین کن با تولید بیش ازسه هزار متر مکعب آب در شبانه روز ،حفر چهار حلقه چاه جدید و همچنین بازسازی بخشی از شبکه های توزیع و خطوط انتقال عنوان کرد.
جانباز اضافه کرد: کل هزینه این طرح که کمتر از یک هزار میلیارد ریال برآورد می شود وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب از محل منابع داخلی خود این اعتبار را تامین می کند.
او البته یکی از شرایط لازم برای تامین هزینه های این طرح کوتاه مدت را منوط به وجود و تامین آب لب شور دانست و گفت: مطالعات اولیه طرح انجام شده و پیش بینی می شود ظرف مدت کمتر از یک سال عملیات اجرایی این طرح به اتمام برسد.
آبِ لبشور آبی است که میزان نمک در آن از آبِ شیرین بیشتر و از آب دریا کمتر باشد. آب لبشور آبی است که کل مواد جامد آن بین ۱۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیگرم در لیتر باشد و به طور معمول در اثر مخلوط شدن آب دریا و آب رودخانههایی که به دریا میریزد پیدا میشود.
جانباز گفت: البته دو گزینه دیگر شامل انتقال آب از دریا (جنوب به شمال) و همچنین اجرای طرح آبرسانی از فاز یک سد سلمان فارسی به این مناطق و شهرهای جنوبی استان فارس همچنان در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد و جلسات و بررسی های عمیق و مطالعاتی در این راستا انجام شده است.
شهرداری بیرم و اقدامات برای سیل زدگان
شهردار بیرم گفت: مدیریت شهری شهر بیرم لارستان یکی از دستگاه های خدمات رسان و از جمله نهادهای درگیر و در متن کار از همان آغاز بارندگی های سیل آسای روزهای ۱۲ و ۱۳ دیماه جاری تا وقوع سیلاب و پس از آن در جریان اقدام ها و خدمات رسانی های امدادی به شهروندان بوده است.
علی اکبر زارع در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: شهرداری بیرم توانست طی همان مدت و ظرف ۴۸ ساعت اولیه بیش از ۷۰ عملیات موفق امدادی و خدماتی را انجام دهد و مانع از غرق شدن صدها تن از شهروندان بیرمی در سیلات وحشتناک بامداد ۱۳ دیماه شود.
وی با بیان اینکه وقوع سیل با این حجم و خرابی ها در شهر بیرم لارستان با توجه به بررسی های انجام شده در ۳۰ و حتی ۵۰ سال گذشته بی سابقه بوده است، گفت: این شهر هم اینک و به شدت با کمبود امکانات و تجهیزات و ماشین آلات لجستیکی برای مهار و جلوگیری از وقوع بحران های طبیعی مواجه است.
زارع اضافه کرد: در این سیل ثابت شد که امکانات موجود شهری و ماشین آلات شهرداری بیرم به هیچ وجه جوابگوی چنین بحران های سنگین نیست.
وی با تشریح جزئیات وقوع سیل در بیرم لارستان گفت: با توجه به هشدارهای اولیه شهرداری بیرم همگام با سایر دستگاه های خدمات رسان قبل از بارش ها اقدام به لایروبی رودخانه ها وپاک سازی جداول و حتی ترمیم برخی شکستی ها در بندهای خاکی اطراف شهر کرده بود.
زارع بیان کرد: اما حجم بارش های سیل آسا که به مدت سه ساعت و از حدود بعد از ساعت ۲۱ شب روز ۱۲ دیماه آغاز شد تا حدود ساعت ۳۰ دقیقه بامداد روز ۱۳ دیماه ادامه یافت.
وی با بیان اینکه شهر بیرم در حقیقت محاصره در سه رودخانه فصلی در روستاهای بالادست آبکنه و بالاده است، گفت: حدود ساعت ۲ بامداد روز ۱۳ دیماه بود که پل جاده دسترسی به روستای آبکنه که خود نقش یک سد برای جلوگیری از وقوع سیل را داشت، تخریب و آب بیکباره به داخل شهر سرازیر شد.
شهردار بیرم گفت: همچنین ساعتی بعد از آن نیز بند خاکی در روستای آبکنه سرریز شد و با پیوند آب این رودخانه ها و ریزش قسمتی از بندخاکی شهر بیرم زیر آب رفت و تبدیل به دریاچه ای شد و بسیاری از منازل مسکونی دچار آبگرفتگی شد که خسارت های سنگین نیز به شهر وارد کرده است.
وی بیان کرد: در این هنگام البته بیم و وحشت شهر را فرا گرفت و بسیاری از شهروندان که عمده آنها نیز کهنسالان و بچه بودند با کمک مردم وجوانان و نیروهای شهرداری از غرق شدن در سیلاب نجات می دادیم.
او گفت: در همین حین از مناطق مختلف استان و ستاد مدیریت بحران درخواست کمک کردیم ونیروهای شهرداری را با همه امکانات بسیج کردیم که اولویت نخست نجات مردم از سیل و تخلیه منازل مسکونی از آب و سیلاب بود.
وی بیان کرد: حتی مجبور شدیم که برای تخلیه آب و انتقال شهروندن به مکان های امن از برخی ماشین آلات سنگین همچون بولدزر و گریدر شهرداری استفاده کنیم چون خودروهای آتش نشانی در این مواقع جوابگو نبود.
زارع گفت: هم اینک نیز با همکاری نیروهای جهادی و بسیج و نهادهای خدماتی و مدیریت های شهری از جمله مدیریت بحران شهرداری شیراز، پالایشگاه پارسیان و نیروهای خدمات رسان بسیج و قرارگاه خاتم الانبیا مشغول پاک سازی شهر و میادین و همچنین آواربرداری و تخلیه کامل منازل مسکونی از سیلاب هستیم.
وی بیان کرد: بر اساس پیش بینی ها ظرف ۶ روز آینده می توان ادعا کنیم که آرامش نسبی به شهر بازگشته است و رعب و وحشت مردم تا حدودی فروکش کرده است.
بخش بیرم لارستان با جمعیتی افزون بر ۱۵ هزار نفر در فاصله حدود ۱۶۰ کیلومتری از لارستان قرار دارد.
سیل جنوب و شرق فارس توام بود با مصیبت های غمبار و رنج آمیز که غمبارترینش جان سپردن و قربانی شدن پنج تن در شهرهای بیرم و لار و زرین دشت و داراب و مُهر و لامرد بود.
سیل روزهای ۱۲ و ۱۳ دیماه جاری افزون بر هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به زیرساخت ها و بخش های مختلف امور زیربنایی از جمله در حوزه راه و کشاورزی در شهرهای جنوبی و شرقی فارس خسارت زد.
بارش های سیل آسای دیماه امسال همچنین به یک هزار و ۵۴۴ واحد مسکونی در مناطق شهری و روستایی شهرستان لارستان و بخش بیرم این شهرستان خسارت وارد کرد که ۳۰۶ مورد این واحدها به طور کامل تخریب شده و نیازمند بازسازی است.
شهرستان لارستان با جمعیتی حدود ۲۳۰ هزار نفر، پنج بخش ،هشت شهر و ۱۷۹ روستای دارای سکنه در فاصله ۳۷۸ کیلومتری شیراز واقع است.