تهران- ایرنا- محققان می گویند، اگر می خواهید کودکان پیش دبستانی راحت بخوابند، دور نگه داشتن آنها  یک ساعت قبل از خواب از صفحه‌ نمایش و سایر منابع نور بسیار مهم است.

به گزارش روز جمعه گروه علم و آموزش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، محققان دانشگاه «کلرادو بولدر» می گویند: قرار گرفتن در معرض نور حتی به مدت اندک می‌تواند باعث افت شدید ترشح هورمون خواب‌ به نام «ملاتونین» شود.

لورن هارتشتاین، فوق دکترا در آزمایشگاه خواب دانشگاه «کلرادو بولدر» و نویسنده اول این مطالعه گفت: تحقیق قبلی نشان داد که یک نور روشن با شدت نسبتاً زیاد قبل از خواب، سطح هورمون ملاتونین را در کودکان خردسال تا حدود ۹۰ درصد کاهش می دهد.

وی در یک بیانیه خبری این دانشگاه اظهار داشت: در این مطالعه از اینکه متوجه شدیم تمام شدت های نور حتی نور کم، ترشح هورمون ملاتونین را سرکوب می کند، بسیار شگفت زده شدیم.

برای این مطالعه، هارتشتاین و همکارانش ۳۶ کودک سالم سه تا پنج ساله را مورد بررسی قرار دادند و خواب آنها و قرار گرفتن در معرض نور را به مدت ۹ روز ردیابی کردند.

در هفت روز اول، والدین کودکان را در یک برنامه خواب ثابت نگه داشتند تا ساعت بدن آنها عادی شود. در روز هشتم، محققان پلاستیک سیاه رنگی را روی پنجره‌ها قرار دادند و چراغ‌ها را در خانه‌های کودکان کم‌نور نگه داشتند تا محیطی با حداقل نور ایجاد کنند.

در آخرین روز مطالعه، از کودکان خواسته شد تا یک ساعت قبل از خواب روی یک میز نورانی بازی کنند. شدت نور این میز در بین این کودکان از ۵ لوکس تا ۵۰۰۰ لوکس متغیر بود. (یک لوکس یکای شدت نور است و به شدت نور ناشی از شمعی که حدود ۳ فوت معادل ۹۱ سانتی متر فاصله دارد، گفته می شود).

نویسندگان این مطالعه گفتند که نمونه‌های بزاق نشان داد میزان هورمون ملاتونین در شبی که کودکان در معرض نور میز قرار می‌گرفتند، ۷۰ تا ۹۹ درصد کمتر از شب‌های قبل بود که کودکان در معرض حداقل نور قرار گرفته بود.

بر اساس مطالعه‌ای که اخیراً در مجله Pineal Research منتشر شده است، هیچ ارتباطی بین میزان روشنایی نور در شب گذشته و کاهش سطح ملاتونین وجود نداشت.

اما یافته های این مطالعه نشان داد که سطح ترشح ملاتونین در واکنش به نور ۵ تا ۴۰ لوکس که بسیار کمتر از نور معمولی اتاق است، به طور متوسط ​​۷۸ درصد کاهش می یابد. حتی ۵۰ دقیقه پس از خاموش شدن این نور، سطح ملاتونین در بیشتر بچه ها افزایش نیافت.

محققان خاطرنشان کردند از آنجایی که چشم‌های کودکان نسبت به بزرگسالان مردمک‌های بزرگ‌تر و عدسی‌های شفاف‌تری دارند، نور آزادانه‌تر به داخل آن‌ جریان می‌یابد.

این محققان افزودند: این حساسیت شدید کودکان نسبت به نور ممکن است آنها را بیشتر مستعد ابتلا به اختلال در خواب و سیستم شبانه روزی کند.