به گزارش ایرنا، این آیین روز چهارشنبه همزمان با گرامیداشت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و دهه مبارک فجر با حضور امیرحسین سمیعی معاون هنری، علی عطایی مدیر هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، سعید اسدی مدرس دانشگاه، نمایشنامهنویس و پژوهشگر تئاتر و مدیر دفتر انتشارات و پژوهش اداره کل هنرهای نمایشی، شهرام کرمی نویسنده و کارگردان تئاتر، مدیر فرهنگی هنری منطقه۵ و نماینده داوران مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها»، شیوا مقدم رئیس فرهنگسرای خانواده و جمعی از مدیران، شخصیتهای فرهنگی و هنری برگزار شد.
مجموعه ۱۱قسمتی «گزارش واقعه» با موضوع نحوه شکلگیری و وضعیت امروز و فردای تئاتر دفاع مقدس به همت مدیریت هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران تهیه و تولید شده است و در آن نویسندگان و کارگردانان شاخص حوزه تئاتر جنگ درباره علل شکلگیری این گونه تئاتری گفتهاند.
این مجموعه در قالب ویدئوکست و به شیوه مستندنگاری به کارگردانی و تدوین احمد عربسعیدی و تهیهکنندگی علی عطایی پژوهشی دیداری درباره چیستی و چگونگی تئاتر دفاع مقدس است و سعید اسدی، ایوب آقاخانی، فارس باقری، امیرحسین شفیعی، سیدحسین فدای حسین، لیلی عاج، شهرام کرمی، کیومرث مرادی، رحیم نوروزی، حمید نیلی و سیروس همتی در این مستند درباره حضور و آثار خود در حوزه تئاتر مقاومت و وضعیت فعلی و گذشته آن میگویند.
همچنین کتاب «بدرود سردار و ۶نمایشنامه همراه» شامل آثار برگزیده نخستین مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها» است، نخستین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها» به مناسبت بزرگداشت یاد و نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در حوزه عمومی مقاومت و نقش سردار در پیروزیهای آن یا زندگی و رشادتهای سردار دلها دی ماه ۱۳۹۹ برگزار شد.
امیر حسین سمیعی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در این آیین ضمن تبریک دهه مبارک فجر اظهارداشت: این مناسبت رویداد هنری ویژهای، وسیعتر از چیزی است که ما تصور میکنیم، زندگی شهدا در مواردی بعد از شهادتشان آغاز میشود، بسترهای فرهنگی و هنری و رسانهای تازه فعال میشود و آن بخشی که در زندگی طبیعی این بزرگواران دیده نمیشد، آشکار میشود.
وی گفت: نمایشنامه و داستانهای روایتگونه بار سنگین تبیین، پالایش و رصد بخش مهمی از اتفاقات مهم جامعه را برعهده دارد، هنرهای نمایشی آماده است تا جریانی که در ادبیات داستانی و به نوعی نمایشنامه است را به عرصه کاربردی و اجرایی برساند.
معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با بیان اینکه در قهرمان ملی ساختن هم باید رویکرد مستمر و پرقدرتی داشته باشیم افزود: در دنیای کنونی، قهرمانان پوشالی ساخته می شوند و ما با وجود داشتن بزرگان و قهرمانان حقیقی در ارائه تصویر از آنان کمکاری کردیم وگاهی به این نتیجه میرسیم که در آثار هنری خود نمیتوانیم بخشی از بزرگی قهرمانان خود را نشان دهیم. سینماگران بزرگ در این حوزه ورود میکنند که این اقدام، جای تقدیر و ستایش دارد اما گاهی اوقات در قالب یک هنر خاص نمیتوانیم تمامی ابعاد قهرمان و اسطوره را بیان کنیم.
معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بیان کرد: در ارائه تصویر از قهرمانان، هنرهای نمایشی وظیفه بسیار مهمی دارد و بار سنگینی را به دوش میکشد و با این وجود حمایتهای کمی شامل حال این بخش میشود از اینرو تلاش داریم که از تمام امکانات سازمان فرهنگی هنری شهرداری در راستای این هدف مقدس و متعالی بهره ببریم و «گزارش واقعه» بخشی از آغاز این جریان است.
سمیعی اظهارداشت: «گزارش واقعه» آغازی در راستای تمدنسازی در نیم قرن دوم انقلاب اسلامی و بیانیه گام دوم انقلاب است که امیدواریم یک حرکت مستحکم در هنرهای نمایشی باشد.
مدیر دفتر انتشارات و پژوهش اداره کل هنرهای نمایشی نیز در این آیین با اشاره به اهمیت مستند «گزارش واقعه» گفت: رخداد تئاتر میتواند حاوی مفهوم ومعنای عمیق گزارش کردن باشدو «گزارش واقعه» می تواند گزارشی از یک واقعه بااهمیت دفاع مقدس به تاریخ ارائه هد.
اسدی افزود: دفاع مقدس به هیچ وجه نمیتواند از زندگی ما خارج شود؛همه چیزهای موجود، از مجراهای تاریخی میگذرند و تاثیرات خود را میگذارند و اغلب مردم جامعه ما تجربهای از فضای جنگ داشتند.
وی بیان کرد: دفاع مقدس، واقعه پراهمیتی است و تئاتر جنگ و تئاتری که به این حوزه مرتبط است، زمانی موسوم به تئاتر دفاع مقدس بود و بعد به عنوان تئاتر مقاومت نامیده شد و معتقدم به طور کلی میتوان از عنوان تئاتر جنگ برای این نوع نمایش ها استفاده کرد.
این مدرس دانشگاه و پژوهشگر تئاتر اظهارداشت: جهان هنر این امکان را به ما میدهد که وسیع و متنوعتر به یک موضوع نگاه کنیم، جنگ برای ما یک وضعیت هستیشناختی بود و فقط یک وضعیت ایدئولوژی نبود. بنابراین اگر با رویکرد جدیدی به تئاتر دفاع مقدس به عنوان یک وضعیت هستیشناختی نگاه کنیم این تئاتر احیا و از معضل بازتولید کردن یک نوع شکل و فرم و زیباییشناسی رها میشود.
وی افزود: معتقدم با فقر تاریخنگاری در همه حوزهها مواجهایم و تاریخ نوین و تاریخ بعد از انقلاب ما نوشته نشده است. تاریخ قبل از انقلاب هم جست و گریخته نوشته شده و اینها منابع و مراجع بسیار مهمی برای تاریخ نگاری است. اگر یک تصویر تاریخی قابل مراجعه از تاریخ تئاتر ایران بعد از انقلاب شکل بگیرد قطعا یک بخشی از آن تاریخ مربوط با تئاتر جنگ خواهد بود.
مدیر فرهنگی هنری منطقه۵ و نماینده داوران مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها» نیز ضمن تبریک دهه مبارک فجر اظهارداشت: متاسفانه شب گذشته سعید تشکری یکی از بهترین درامنویسان هنر انقلاب اسلامی را از دست دادیم، مردی که عمر خود را صرف هنر دینی کرد و به خصوص در هنر جنگ آثار ارزشمندی داشت.
کرمی با اشاره به رونمایی از کتاب «بدرود سردار و ۶ نمایشنامه همراه» آثار برگزیده نخستین مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها» گفت: سردار سلیمانی شخصیتی مردمی بود، خصلتهای رفتاری ممتازی داشت که بسیار قابل احترام برای مردم و جامعه هنری است.
وی افزود: گردآوری آثار برگزیده مسابقه نمایشنامهنویسی «سردار دلها» در قالب کتاب و رونمایی از آن، اقدامی پسندیده است و امیدوارم این حرکت تداوم داشته باشد که میتواند باعث یک اتفاق مهم هنری شود.
پخش بخشهای از «گزارش واقعه» مستند تاریخ شفاهی تئاتر دفاع مقدس، اجرای نمایش «کله دم سبز شمرونی» کاری از گروه تئاتر بدون مرز به نویسندگی و کارگردانی مارال ایزدبخش، بازیگری سیدپویا امامی و آهنگسازی علی خاتمی از دیگر بخشهای این برنامه بود.