به گزارش ایرنا، دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از پیشگامان تاسیس بانک شیر در کشور است که در راستای تامین شیر نوزادان نارس و نیازمند در بیمارستانهای زیر پوشش خود، از مرداد ۱۳۹۸ نخستین بانک شیر استان را در بیمارستان امالبنین مشهد راهاندازی کرد که این مرکز به عنوان چهارمین بانک شیر در ایران فعالیت خود را آغاز کرد.
اهدای شیر نیز همچون خون، کاری انساندوستانه و متکی به مشارکت و همراهی مادران ایثارگر است که با عطوفت و مهری مادرانه، بخشی از شیره جان خود را به کودکی غیر از فرزند خود، هدیه می کنند که عمدتا یا نارس زاده شده است و یا به علت ناتوانی مادر در تغذیه وی، نیازمند این همراهی دلسوزانه است.
اهدای بیش از هزار لیتر شیر از آغاز فعالیت این مرکز تا کنون
رییس بیمارستان ام البنین (س) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: قبل از تاسیس و راه اندازی بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیاز تغذیه ای نوزادان با شیر خشک تامین می شد که از زمان آغاز فعالیت این مرکز، تاکنون ۲۰۳ مادر در این امر مشارکت جسته و هزار و ۱۹۶ لیتر شیر خود را به این مرکز اهدا کرده اند.
دکتر فریده اخلاقی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: همچنین تا کنون ۹۲۷ نوزاد از شیرهای بانک شیر این مرکز تغذیه شدهاند.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ نیز ۳۶۷ لیتر شیر به مصرف ۱۸۲ نوزاد رسیده بود و در این سال ۵۵ مادر ۳۸۰ لیتر شیر به این مرکز اهدا کرده بودند که این رقم در سال ۹۹ به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش یافت.
افزایش ۱۰ درصدی نوزادان نارس
رییس بیمارستان ام البنین مشهد گفت: میزان تولد نوزادان نارس در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد طی سالهای اخیر از هفت به ۱۰ درصد افزایش یافته است
دکتر اخلاقی افزود: پنج تا هشت درصد از کل نوزادان متولد شده در بخشهای بیمارستانها بستری میشوند که همگی نیازمند شیر هستند.
وی ادامه داد: بر اساس آمار هفت درصد از زایمان های کشور در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد روی می دهد.
افزایش حدود ۳۰۰ درصدی شیر اهدایی به بانک شیر علوم پزشکی مشهد
رییس بیمارستان ام البنین (س) مشهد گفت: میزان شیری که اکنون توسط مادران اهدا میشود پاسخگوی نیاز نوزادان نیازمند شیر نیست، چرا که شمار دریافت کنندگان بسیار بیشتر از اهدا کنندگان است، لذا شیر اهدایی مادران در بانک شیر نگهداری شده و در صورت نیاز نوزادان به تغذیه در مناطق زیر پوشش علوم پزشکی مشهد، از آن استفاده می شود.
وی با اشاره به استقبال مادران خراسانی از طرح اهدای شیر، افزود: میزان شیر اهدایی به بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یکی ۲ سال اخیر حدود ۲۸۷ درصد افزایش یافته است.
دکتر اخلاقی ادامه داد: سال ۱۳۹۹ میزان شیر اهدایی به بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۲۱۵ لیتر بوده است که این رقم در سال ۱۴۰۰ با افزایش ۲۸۷ درصدی به ۸۳۳ لیتر رسیده است.
وی بیان کرد: همچنین در سال ۱۳۹۹ حدود ۸۱ مادر اهداکننده، ۲۱۵ لیتر شیر به بانک شیر اهدا کردند و ۲۰۶ لیتر شیر پاستوریزه نیز به مصرف ۳۶۵ نوزاد نیازمند تغذیه رسید.
این مسوول اظهار کرد: سال ۱۴۰۰ نیز ۵۰ مادر اهداکننده ۸۳۳ لیتر شیر به این بانک اهدا کردند که حجمی معادل ۷۸۸.۵ لیتر شیر پاستوریزه به مصرف ۳۹۷ نوزاد رسید.
بهره مندی ۱۶۵ نوزاد از بانک شیر مادر دانشگاه علوم پزشکی مشهد
کارشناس بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: از ابتدای امسال نیز ۱۶۵ نوزاد از بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تغذیه شدهاند و در این مدت نیز ۱۷ مادر، ۱۴۸ لیتر شیر به بانک شیر اهدا کردهاند.
دکتر اخلاقی بیان کرد: جمعآوری شیر مادرانی که شیری مازاد بر نیاز شیرخوار خود دارند، پاستوریزاسیون شیرهای اهدایی و در نهایت آنرا به مصرف نوزادان نارس و محروم از شیر مادر رساندن، از جمله خدمات این بانک شیر است.
وی با بیان اینکه بعد از معرفی مادران اهداکننده به این بانک، آموزشهای لازم در خصوص نحوه اندوختن شیر به آنان داده میشود، افزود: در بانک شیر مشهد آزمایشهای سلامت مادر به صورت رایگان و با هزینه خیران انجام میشود و اگر نیاز به پمپ شیردوش باشد به صورت امانت به مادران تحویل داده میشود تا با کمک آن بتوانند راحتتر شیر خود را جمعآوری کنند.
رییس بیمارستان ام البنین (س) مشهد ادامه داد: مادر در منزل شیر مازاد بر شیرخوار خود را میدوشد و توسط رابط به بانک شیر ارسال میکند و اگر نیاز مجدد به ظرف داشته باشد به وی ظرفهایی که توسط خیران نیکاندیش حوزه سلامت تهیه شده، داده میشود.
وی با تأکید بر اینکه شیر اهدا شده از سوی مادران، به بانک شیر منتقل شده و پس از گذراندن فرآیند پاستوریزاسیون برای استفاده در اختیار بخشهای نوزادان و مراقبتهای ویژه نوزادان نارس قرار میگیرد، گفت: شیر وقتی وارد بانک شیر میشود از نظر صحت و سلامت مورد آزمایش قرار میگیرد، در این بانک شیر چند مادر با هم ترکیب شده و در دستگاه پاستوریزاسیون پاستوریزه میشود و در فریزرهای صنعتی ذخیره شده و در نهایت به صورت رایگان در اختیار نوزادان نارس و محروم از شیر مادر قرار میگیرد.
دکتر اخلاقی افزود: مدت ماندگاری شیر پاستوریزه در دمای منهای ۲۰ درجه فریزرهای صنعتی این مرکز، ۶ ماه است.
وی ادامه داد: علاقه مادر به شیردهی، و داشتن تعداد دفعات شیر دادن به شیرخوار و همچنین نداشتن استرس و تغذیه مناسب مادر، از جمله راههای افزایش شیر وی است.
این مسوول در خصوص اقدامات انجام شده برای اطلاع رسانی و آشنایی مادران شیرده با خدمات بانک شیر گفت: اطلاعرسانی از طریق ارسال پیامک به مادرانی که تازه زایمان کردهاند، برگزاری جلسات متعدد در مراکز بهداشتی با مشاورین شیر مراکز، اطلاع رسانی در سایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مراجعات و جلسات حضوری با بیمارستانهای دارای زایشگاه سطح شهر، نصب پمفلت و پوستر در مراکز بهداشتی و درمانی، از جمله اقداماتی است که برای اطلاع رسانی و آشنایی مادران شیرده با بانک شیر مشهد انجام شده است.
وی اضافه کرد: برگزاری جلسه در استانداری با حضور برخی ارگانها مانند آموزش و پرورش، آستان قدس ، روزنامهها و غیره با حضور رییس امور بانوان استانداری، حضور در مهدیه مشهد در روز شهادت حضرت علی اصغر، اقدام در جهت راهاندازی سامانه بانک شیر کشوری، برگزاری وبینارهای مختلف، اطلاع رسانی در جشن روز ماما، از دیگر اقدامات در حوزه اطلاع رسانی است.
دکتر اخلاقی ادامه داد: اطلاع رسانی از طریق ثبت در خلاصه پرونده و فرم رضایتمندی مادران تازه زایمان کرده، از طریق سامانه اطلاع رسانی بیمارستان و تمامی پرسنل، تبلیغات از طریق اهداکنندگان و دریافتکنندگان در هر شغلی، حضور در جشن هفته جهانی شیر در بیمارستانها و مراکز درمانی، اطلاع رسانی از طریق فضای مجازی با مادران و مشاوران شیر مشهد و غیره، از دیگر اقدامات انجام شده دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای اطلاع رسانی به مادران است.
نقش موثر بانک شیر مادر در حفظ سلامت نوزادان نارس
سرپرست مدیریت امور بیمارستانی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: شیری که توسط مادران داوطلب اهدا می شود به دلیل داشتن ماده ایمنی، برای زنده ماندن نوزادان نارس بسیار موثر است و اثراتش به مراتب از شیر خشک، که فاقد این ماده است، بیشتر است و جلو مرگ و میر بسیاری از نوزادان نارس را میگیرد که خوشبختانه اکنون شمار مرگ های ناشی از عفونت نوزادان در بیمارستان ام البنین(س) به صفر رسیده است.
دکتر رضا وثوقی مقدم با اشاره به اینکه بانک شیر مشهد به لحاظ عملکردی جزو سه بانک برتر در میان ۱۰ بانک شیر کشور است، افزود: این بانک، موسسهای عامالمنفعه و خیرخواهانه بدون سودرسانی مالی است که تنها با هدف تأمین شیر برای نوزادان نارس و محروم از شیر مادر خدمترسانی میکند.
این مسوول خاطرنشان کرد: در طول سه سال اخیر، این مرکز شیر مورد نیاز نوزادان سرپایی و بستری در بخشهای نوزدان و NICU بیمارستانهای حضرت امالبنین(س)، اکبر، قائم(عج)، امام رضا(ع)، سینا، شهید هاشمینژاد، ۱۷ شهریور، امام زمان(عج)، ۲۲ بهمن و موسی بن جعفر (ع) را تامین کرده است.
دکتر وثوقی مقدم با اشاره به استقرار بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بیمارستان ام البنین، افزود: مادران می توانند همه روزه در ساعات ۷ تا ۱۴ برای اهدای شیر و مشارکت در این امر خیر به این مرکز مراجعه کنند.
وی ادامه داد: همچنین شهروندان می توانند برای برقراری ارتباط با بانک شیر مشهد همهروزه، به جز روزهای تعطیل، در همین ساعات با شماره تلفن ۰۵۱۳۲۲۳۱۰۶۲ داخلی ۱۷۱ و یا شماره همراه ۰۹۰۵۳۶۵۲۰۹۷ تماس گرفته و با کارشناسان بانک شیر صحبت کنند.