تهران - ایرنا - دبیر ستاد بزرگداشت هفته ازدواج و مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان از راه‌اندازی سامانه ملی آموزش و مشاوره ازدواج با محوریت آموزش پیش از ازدواج و مشاوره‌های تخصصی ازدواج و خانواده خبر داد. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی متقی‌فر روز سه‌شنبه در نشست خبری افزود: در هفته ازدواج (١٠ تا ١۶ تیرماه) برنامه‌های متعددی به همت وزارت ورزش و جوانان و ادارات کل تابعه برنامه‌ریزی شده است. 

وی ادامه داد: برنامه ملی جشن وصال و شماری برنامه رسانه‌ای در حوزه ازدواج از جمله این طرح‌ها و برنامه‌ها به‌شمار می‌رود. 

متقی‌فر اضافه کرد: شعار امسال نیز «ازدواج آسان و آسمانی با هدف حذف تشریفات عروسی و فرهنگ‌سازی» در این رابطه است همچنین نصب بیلبورد در این زمینه با همکاری سازمان زیباسازی شهرداری تهران از دیگر طرح‌های مهم این هفته است. 

رشد نرخ ازدواج در سال ١۴٠٠ برای دومین بار 
دبیر ستاد بزرگداشت هفته ازدواج یادآور شد: در سال ١۴٠٠ برای دومین بار جامعه با افزایش ازدواج روبه‌رو شده و مطابق با بررسی‌های انجام گرفته، حذف مراسم‌ها و هزینه‌های اضافه زوجین از علل اصلی این مسأله بود.

به گفته وی، نرخ ازدواج در سال ٩٩، ۵۵۶ هزار و ٧٢٨ مورد و در سال ١۴٠٠ برابر با ۵۶٨ هزار و ٩٣٠ مورد بوده است. 

متقی‌فر ادامه داد: در راستای برنامه‌های ازدواج، پویشی نیز به منظور انتقال تجارب ازدواج آسان همراه با اهدای جوایز متعدد و اعطای جهیزیه، افتتاح مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده، مشاوره رایگان و آموزش و تعلیم در این حوزه در دستور کار قرار گرفته است.

دبیر ستاد بزرگداشت هفته ازدواج در پاسخ به پرسشی مبنی بر حمایت از ازدواج جوانان دهه ۶۰ نیز اظهار داشت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شامل همه جوانان (غیر از مساله فرزندآوری) بوده و معاونت امور زنان و خانواده هم یک مصوبه در این راستا جهت اهدای وام به زنان روستایی درنظر گرفته است. آمارها در این زمینه باید شفاف‌سازی و مشاوره‌های مربوطه نیز از نظر کیفی ارتقا یابد. صدا و سیما هم در این حوزه برای ارائه آموزش‌های مهارت زندگی، انتخاب همسر و تربیت فرزند باید همکاری داشته باشد.

متقی‌فر تاکید کرد: در موضوع واسطه‌گری، وزارت ورزش و جوانان با  همکاری و تأیید سازمان تبلیغات اسلامی باید برای مراکز همسریابی مجوز صادر کند.

پرداخت ۲۱۰ هزار وام ازدواج از ابتدای سال
وی درباره وام ازدواج توضیح داد: اقدامات مؤثری در زمینه وام‌های ازدواج انجام شده و این مساله نیازمند جریان‌سازی است. این وام، در سه ماهه اول سال ١۴٠١ نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته و از ابتدای سال تا ششم تیر ٢١٠ هزار وام به ارزش ٢٨۵ هزار و ٧٣١ میلیارد ریال پرداخت شده است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان خاطرنشان کرد: در سال گذشته ١٧۵ هزار فقره وام به ارزش ١۴٩ هزار میلیارد ریال (رشد ٧١ درصدی) پرداخت شده بود.

متقی‌فر در مورد اقداماتی در راستای کاهش هزینه‌های ازدواج گفت: اکنون مجمع خیرین کشور با ارائه‌دهندگان خدمات عروسی ارتباط برقرار کرده و در برخی استان‌ها با انعقاد تفاهم‌نامه سعی در کاهش قیمت و هزینه‌های خدمات این حوزه و استفاده از تخفیف برای زوجین داشته است. فرهنگ‌سازی در این زمینه صرفا مربوط به مردم نبوده و دست‌اندرکاران این حوزه نیز باید همکاری داشته باشند.

متقی‌فر درباره چگونگی کاهش معضل طلاق یادآور شد: برای پیشگیری از طلاق، انتخاب آگاهانه ضروری است. در این راستا وزارت ورزش و جوانان با ۵۰۰ مرکز مشاوره در زمینه مشاوره‌های پیش از ازدواج، همکاری و جوانان نیز باید از این ظرفیت‌ها استفاده کنند.

وی با اشاره به مشاوره‌های رایگان این سازمان خاطرنشان کرد: وزارت‌ ورزش و جوانان مکلف به برگزاری دوره‌های آموزشی در حیطه مشاوره‌های قبل از ازدواج بوده و در این راستا سالانه پنج هزار کارگاه برگزار می‌شود.

متقی‌فر ضمانت وام ازدواج را یکی دیگر از مشکلات جوانان در راستای دریافت این وام و ازدواج عنوان کرد و افزود: بانک مرکزی باید برای این مسأله تدبیری بیندیشد، اعمال سلیقه برخی از بانک‌ها در این رابطه همچنین مشخص نبودن سقف زمانی وام ازدواج هم از دیگر معضلات این حوزه است، که باید برطرف شود. زمان پرداخت این وام‌ها به درستی مشخص نیست و گاه از یک روز تا شش ماه به طول می‌انجامد و این موضوع می‌تواند باعث تخریب یک رابطه و گاه برهم‌خوردگی زندگی مشترک شود.

استفاده از مشاوره‌های رایگان در هفته ازدواج
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان اظهار داشت: ارائه مشاوره‌های رایگان در هفته ازدواج از دیگر برنامه‌های این هفته است و متقاضیان با مراجعه به ادارات کل در هر استان و شهرستان می‌توانند از خدمات مشاوره‌ای هفته ازدواج استفاده کنند.

وی یادآور شد: به‌منظور فرهنگ‌سازی در حوزه ازدواج آسان، در ماه مبارک رمضان در پنج ایستگاه مترو، میز تخصصی مشاوره مستقر شده و ١٢ هزار مراجعه ثبت شد.

به گزارش ایرنا، ١٠ تا ١۶ تیر، هفته ازدواج با شعار «ازدواج آسان و آسمانی» و با هدف فرهنگ‌سازی درباره حذف تشریفات عروسی نام‌گذاری شده است.

جمعه، دهم تیرماه، ازدواج بهنگام، آگاهانه، آسان و پایدار، شنبه یازدهم تیر: مشاوره پیش از ازدواج/زندگی پایدار، یکشنبه دوازدهم تیر: خیران/ترویج و تسهیل ازدواج، دوشنبه سیزدهم تیر: آموزش مهارت‌های زندگی/جامعه سالم، سه‌شنبه چهاردهم تیر: ازدواج/ترویج فرزندآوری/ جامعه پویا و بالنده، چهارشنبه پانزدهم تیر: فضای مجازی/سواد رسانه‌ای آگاهی‌بخشی به جوانان و پنجشنبه شانزدهم تیر: سبک زندگی ایرانی، اسلامی/خانواده بانشاط نام‌گذاری شده است.