نیویورک - ایرنا- جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا که در اسپانیا به سر می‌برد، از توافق فنلاند، سوئد و ترکیه استقبال کرد و آن را گام مهمی دانست.

رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه افزود: به سوئد، فنلاند و ترکیه برای امضای یادداشت تفاهم سه جانبه تبریک می‌ گویم.

بایدن اضافه کرد: این یک گام بسیار مهم به سوی دعوت ناتو از فنلاند و سوئد است که اتحاد ما را قوی تر و امنیت جمعی ما را تقویت خواهد کرد. این توافق یک روش عالی برای آغاز  نشست ناتو است

یک مقام ارشد آمریکایی نیز روز سه‌شنبه گفت که بایدن از توافقی که منجر به عضویت  فنلاند و سوئد در ناتو می شود،  حمایت  می کند و نقشی پشت پرده در مذاکرات کشورهای شمال اروپا با ترکیه ایفا کرده است.

ترکیه مخالفت خود را با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو همزمان با برگزاری نشست سالانه این ائتلاف در مادرید کنار گذاشت.

این مقام که خواست نامش فاش نشود، با بیان اینکه بایدن اوایل روز سه‌شنبه با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه درباره ناتو گفتگو کرد، گفت که این توافق امکان گسترش ائتلاف ۳۰ عضوی ناتو را فراهم می کند و نشانگر "تغییر چشمگیر در موقعیت امنیتی" آن است.

وی ادامه داد که  ترکیه بر خواسته هایش مبنی بر دریافت جنگنده های پیشرفته از آمریکا اصرار نکرده است.

انتظار می رود بایدن و اردوغان روز چهارشنبه در حاشیه نشست ناتو در مادرید با یکدیگر دیدار کنند.

به گزارش ایرنا از آسوشیتدپرس، ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی روز سه شنبه تایید کرد که ترکیه مخالفت خود را با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو پس گرفته است.

آسوشیتدپرس نوشت، در بحبوحه جنگ  اوکراین و فشارهای فزاینده غرب بر روسیه، موافقت ترکیه با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو را می توان بزرگ ترین پیشرفت اجلاس سران ناتو که این هفته در مادرید برگزار می شود، دانست.

در این نشست، وزرای خارجه ترکیه، سوئد و فنلاند، در مادرید اسپانیا تفاهم نامه ای امضا کردند که بر مبنای آن ترکیه با عضویت فنلاند و سوئد در ائتلاف دفاعی ناتو موافقت می کند.

استولتنبرگ پس از به نتیجه رسیدن این مذاکرات گفت: «ما اکنون به توافقی رسیده ایم که راه را برای پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو هموار می‌کند».

بنا به گزارش آسوشیتدپرس، جنگ در اوکراین سوئد و فنلاند را بر آن داشته است که وضعیت طولانی مدت غیر متعهد خود را کنار بگذارند و برای پیوستن به ناتو درخواست دهند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به دلیل حمایت کشورهای شمال اروپا از گروه های جدایی طلب کرد که ترکیه آنها را تروریست می داند، تا مدت ها مخالف و مانع از این اقدام این دو کشور بود.

رئیس جمهور فنلاند، ساولی نینیستو، تایید کرد که رهبران سه کشور پس از مذاکرات روز سه شنبه توافقنامه مشترکی را امضا کردند.

ترکیه هم اعلام کرد که "به آنچه می خواست" از جمله "همکاری کامل در مبارزه با گروه های شورشی" رسیده است.

برچسب‌ها