به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری فرانسه، آرتیس پابریکس وزیر دفاع لتونی از احیای خدمت سربازی اجباری برای مردان در کشورش از سال ۲۰۲۳ خبر داد و اعلام کرد: سیستم نظامی فعلی لتونی محدودیتهایی دارد. در عین حال دلیلی نداریم که فکر کنیم روسیه رفتار خود را تغییر می دهد.
وزیر دفاع لتونی در حالی این اظهارات را در گفتوگو با رسانهها مطرح کرده که هفت هزار و ۵۰۰ سرباز فعال، عضو گارد ملی این کشور هستند.
لتونی پس از پیوستن به «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) خدمت اجباری سربازی را حذف کرد. از سال ۲۰۰۷ میلادی ارتش این کشور در حوزه دریای بالتیک و عضو اتحادیه اروپا خدمت سربازی داوطلبانه و حرفهای در گارد ملی را اجرا می کند.
این کشور با ۲ میلیون نفر جمعیت و همسایه با روسیه و بلاروس، تنها هفت هزا رو ۵۰۰ نیرو دارد و با یک هزار و ۵۰۰ سرباز ناتو پشتیبانی میشود.
گاتیس پریید عضو گارد ملی لتونی با استقبال از این تصمیم آن را «بهترین خبر» خواند و گفت: این تصمیم باید از سال ۲۰۱۴ و الحالق منطقه کریمه به روسیه اتخاذ می شد.
وی به خبرگزاری فرانسه گفت: این کار درستی است که باید انجام داد: آموزش نیروهای ذخیره بیشتر برای ارتش ما و برای ناتو که هنوز در منطقه شمال اروپا و بالتیک به شدت کمبود دارد.
وزیر دفاع لتونی همچنین در اظهارات خود از تاسیس پایگاه نظامی تازهای در جنوب شرق این کشور (Jekabpils) خبر داد که بیش از مرکز فعلی به روسیه نزدیک است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد. جنگ اوکراین با همه تبعات گسترده سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی اش پنجمین ماه خود را می گذراند.