اردبیل - ایرنا - در آستانه چهارم مرداد ماه سالروز استقرار سلسله صفویه در ایران که در تقویم رسمی کشور به روز شیخ صفی‌الدین اردبیلی نامگذاری شده‌است، صحن و سرای این عارف شهیر، همزمان با شب عید غدیر شاهد هنرنمایی و شاعران و هنرمندان ملی و محلی بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ آئین خطایی گئجه سی (شب خطایی) شامگاه یکشنبه با حضور جمع کثیری از مردم و مسئولان اردبیل تا بامداد دوشنبه در صحن و سرای مجموعه تاریخی جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی برگزار شد و توحید دلاور قوام دبیر روز اردبیل در این آئین گفت: برنامه های تدارک دیده شده که در این مکان مقدس و مقابل جنت سرای شیخ صفی برگزار می شود، حاصل ماه ها تلاش هنرمندان و دستگاه های مختلف است.

وی زمین مقابل جنت سرای شیخ صفی و محل حضور مردم و تماشاگران را محل سماع عرفا و فضلای صفویه و همچنین مدفن شخصیت های تاثیرگذار آن دوره دانست و افزود: امشب در آستانه استقرار حکومت شیعی صفویه در ایران و همچنین به مناسبت عید غدیر، گرد آمده ایم تا با اجرای برنامه های فرهنگی، هنری و ادبی به تبیین ارزش و اهمیت صفویان در ایجاد وحدت ملی و حکومت شیعی در ایران بپردازیم.

امیر رجبی مدیر حوزه هنری اردبیل نیز در این آئین، ایجاد وحدت جغرافیایی و مذهبی در ایران را کار مهم و ماندگار صفویان دانست و گفت: سلسله صفویان در دوران خود، ایران نامنسجم و ملوک‌الطوایفی را به وحدتی یکپارچه و منسجم رساندند و برای نخستین بار، با تشکیل حکومت ملی شیعی، کشور را از گزند دشمنان پاس‌داشتند.

سعید بیابانکی شاعر ملی متولد خمینی شهر اصفهان نیز در این آئین با اشاره به سابقه سلسله صفویان در اصفهان و اوج شکوفایی این شهر در آن دوره، اظهار کرد: شباهت های زیادی بین بقاع و بناهای صفوی اصفهان با مجموعه تاریخی شیخ صفی الدین اردبیلی وجود دارد و امشب احساس می کنم در پاره ای از اصفهان حضور یافته ام و شعر می خوانم.

در آئین خطایی گئجه سی موسیقی "قزلباشلار" در وصف حال لشگر قزلباش‌ها که طوایفی از ایلات مغان و اطراف بودند و به عنوان سربازان صفویان و شاه اسماعیل صفوی در مقابل هجوم عثمانی به کشور ایستادگی کرده بودند، رونمایی و اجرا شد.

آهنگساز این اثر وفا ابریشمی، خواننده آن مهدی حمزه‌زاده و شاعر این اثر کاظم نظری بقا بود و اجرا و رونمایی آن همراه با پخش صحنه‌های نبرد قزلباش ها با مهاجمان عثمانی، شور و حال خاصی به صحن شیخ صفی‌الدین اردبیلی بخشید.

قرائت شعر ترکی در وصف مولا علی (ع) از دیوان شاه اسماعیل صفوی متخلص به "خطایی" ، پخش موسیقی شاه اسماعیل ساخته و با صدای ودود موذن زاده اردبیلی، اجرای موسیقی سنتی و محلی با خوانندگی مهدی حمزه زاده و دف نوازی گروه موسیقی سراج از دیگر بخش های قابل ذکر این برنامه بود.

همچنین شاعرانی همچون سعید بیابانکی، شاهی اردبیلی، دلاور قوام، شهریار نعمتی، نظری بقا و نیکفال در وصف مولا علی (ع) و موضوعات آزاد به شعرخوانی پرداختند.

صفی الدین ابوالفتح اسحاق اردبیلی، صوفی و عابد شهیر در سال ۶۵۰ هجری قمری در روستای کلخوران اردبیل چشم به جهان گشوده و از عنفوان جوانی پا در مسیر روشن پارسایی نهاده و از برکات و ثمرات پاکیزگی جسمانی و ریاضت روحانی بهره‌ها جسته بود.

در هشتصد و بیست و پنجمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور، روز چهارم مرداد سالروز استقرار سلسله صفویه، در تقویم رسمی کشور به نام روز بزرگداشت شیخ صفی الدین اردبیل نام گذاری شد و اکنون چند سال است که به بهانه همین مناسبت مهم، روز و هفته اردبیل با اجرای برنامه‌های مختلف فرهنگی، هنری و ادبی گرامی داشته می‌شود و نخبگان و نوابغ علمی، و ادبی استان معرفی و تجلیل می‌شوند.

استان اردبیل با یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت در ۱۲ شهرستان در شمال ایران و مرز جمهوری آذربایجان واقع شده است.

برچسب‌ها