به گزارش خبرنگار ایرنا، قشموندان ساکن در مناطق زلزلهزده غرب جزیره بعد از وقوع سه زمین لرزه ۵.۷، ۵.۸ و ۴ ریشتری در خلیج فارس و حوالی بندر خمیر، بندر لافت و کنگ استان هرمزگان و جزیره قشم برای جلوگیری از ریزش احتمالی ساختمانها قبل از وقوع پس لرزههای بعدی، حتما پایین ترین بخش ساختمان های مسکونی خود شامل سطوح، زیرزمین، پارکینگ و دیوارها را به دقت مورد بازبینی قرار دهند.
مردم غرب جزیره حتما بلندترین سطح ساختمان های خود شامل دیوارها، سقف ها، مناره های بلند مساجد و بادگیرهای قدیمی و نظایر آن را به دقت مورد بازدید قرار دهند و اگر شکاف و ترک غیر معمولی را مشاهده کردند که قبل از وقوع زلزله وجود نداشت از آن شکاف و ترک ها دوری کنند.
قشموندان به این نکته توجه داشته باشند که قشم پهنه برخورد ساختاری بسیار مهمی است و این جزیره ظرفیت لرزهخیزی بسیار بالایی دارد.
جزیره قشم با ۱۱۰ کیلومتر طول، ۱۰ تا ۳۵ کیلومتر پهنا و امتداد شرق شمال شرق در شمال غرب تنگه هرمز در حاشیه جنوبی منطقه برخورد قاره ای زاگرس واقع شده است و بزرگترین جزیره در خلیج فارس است.
سازوکار زلزله هایی که گسلش آنها روند شمال شرقی - جنوب غربی دارد، معمولا از نوع فشاری امتداد لغز چپ گرد است. در نزدیکی گنبد نمکی ها، مانند گنبد نمکی قشم و گنبد نمکی گچین زلزله های شدید (با بزرگای حدود ۶) با لرزاندن منطقهای وسیع، سریعا کاهنده شده و اگر کانون زلزله در منطقهای پرجمعیت نباشد خسارات چندانی به بار نمی آورد.
با اینحال زلزله ۲۰ شهریور ۱۳۸۷ قشم با بزرگای ۶.۰ به جان باختن هفت نفر از هموطنان و مجروح شدن حدود ۴۶ نفر منجر شد.
منطقه تنگه هرمز، قشم و بندرعباس در ۱۶ اسفند ۱۳۵۳ زلزله سرخون، اول فروردین ۱۳۵۶ زلزله خورگو، آذر ۱۳۸۴ دو زلزله با بزرگای بیش از ۶ و شهریور ۱۳۸۷ در جزیره قشم زلزلهای با بزرگای ۶ را تجربه کرده است.
بنابراین زلزلههای شدید در این منطقه قابل انتظار است و باید زیرساختها متناسب با این شرایط تقویت شود.
این زیرساختهای اساسی شامل بیمارستانها، نیروگاهها، پالایشگاهها و بندرگاههای موجود در جزیره قشم است که باید بازسازی، مقاوم سازی و نوسازی شده و تابآوریشان در برابر زلزله های شدید افزایش یابد.
زلزله کشنده ترین سانحه طبیعی است که تقریبا همه ایرانیان لرزش آن را زیر پای خود حس کرده اند، اما به راستی این سانحه ناگهانی چیست که انسان را در زمان ها و مکان های مختلف غافلگیر کرده و خسارات جانی و مالی فراوانی را برای آن بر جای گذاشته است.
زلزله حادثه ای طبیعی است که بر اثر لرزش زمین به وجود می آید و به طور معمول در گسل های پوسته سخت زمین و در زیر خاک سطحی رخ می دهد.
زلزله های ایران بیشتر در ژرفای بین ۲ تا ۲۵ کیلومتر با شکستگی های برشی به صورت کششی یا فشاری، یا افقی (امتداد لغز) ثبت می شوند. از انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید می آید، زلزله به وجود می آید.
قدیمیترین زمینلرزه در ایران که در اسناد به آنها اشاره شده، مربوط به سده ششم پیش از میلاد است. "زیبرگ" (۱۹۳۲) به رویداد زمینلرزههای سده ششم پیش از میلاد در شوش اشاره کرده است. ولی "آمبرسیز" و "ملویل" (۱۹۸۱) در مطالعات خود نتوانستند به دلایل و مدارک اثباتکننده رویدادهای فوق دست یابند.
نخستین زمینلرزه در ایران که در تاریخ ثبت شده است، زمینلرزه سده چهارم پیش از میلاد است که منطقه ری را ویران کرد. در این زمینلرزه شهرهای متعدد و ۲ هزار روستا ویران شد. این زمینلرزه بزرگ پس از عبور اسکندر از ری (راگا) در ۳۳۰ سال پیش از میلاد رویداده باشد و بهاحتمال زیاد؛ همانند زمینلرزه بعدی که در این منطقه رخداده است، به عنوان نمونه زمینلرزههای ۷۴۳ و ۸۵۵ میلادی همراه با چندین رویداد لرزهای بوده است.
ایران در حالی ۶ درصد تلفات بلایای طبیعی جهان را به خود اختصاص داده است که فقط یک درصد جعیت جهان را دارد و بر اساس مطالعات جهانی، خطر خسارات و زیان های اقتصادی ناشی از حوادث و بلایا در ایران سالانه به طور متوسط پنج میلیارد دلار است و با توجه به امکان وقوع ۵۳ مخاطره جزو ۱۰ کشور حادثه خیز جهان و چهارمین در آسیا است.
٥٣ مخاطره یا حادثه طبق سند راهبرد ملی مدیریت بحران ایران شناسایی شده اند که ۱۴ مخاطره اولویتدار از آنها، آتش سوزی (جنگل ها و مراتع - صنعتی و ساختمانی)، آفات نباتی و بیماری های دام، طیور و آبزیان، آلودگی هوا، ازدحام جمعیت، بیابانزایی، بیماریهای فراگیر انسانی، حرکات دامنه ای، حوادث حمل ونقل جاده ای، خشکسالی، زلزله، سیل، فرونشست زمین، گردوغبار و توفان گردوخاک و موج سرما هدفگذاری شده اند که بسته به نیاز و با مخاطرات نوظهور احتمالی، قابلیت بهروزرسانی دارد.
قشم بزرگترین جزیره خلیجفارس و بزرگترین جزیره غیر مستقل دنیاست که در موقعیت سوق الجیشی قرار دارد.
این جزیره زیبا با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر داز توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.