به گزارش تارنمای هیل، سناتورهای آمریکایی در نشست عصر چهارشنبه خود به وقت محلی، با ۹۵ رای موافق در برابر تنها یک رای مخالف عضویت سوئد و فنلاند در ناتو را تصویب کردند.
همه اعضای دموکرات و اکثر جمهوریخواهان درحمایت از این طرح رای دادند. در واقع بیش از دو سوم سناتورهای آمریکایی در حالی با این طرح موافقت کردند که مهمترین گسترش این ائتلاف ۳۰ عضوی از دهه ۱۹۹۰ است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی موافقت سنا با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو، آن را نشانگر حمایت واشنگتن از شرکای دیرینه خود خواند و گفت که پیوستن این دو کشور به ناتو، همکاریهای دفاعی ما را تقویت کرده و به نفع همه اعضای این ائتلاف خواهد بود.
طرح پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو به تایید دیگر کشورهای عضو این ائتلاف نیز نیاز دارد و ممکن است چندین ماه طول بکشد. پیش از اینکه سوئد و فنلاند بتوانند از حمایت کامل ماده ۵ منشور ناتو در ارتباط با محافظت در مقابل حمله برخوردار شوند، تمامی ۳۰ کشور عضو ناتو باید عضویت آنها را به طور رسمی تصویب کنند.
فنلاند و سوئد در پی جنگ اوکراین، درخواست پیوستن به ناتو را دادند و رهبران ناتو هشتم تیر پس از پایان مخالفت رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با عضویت فنلاند و سوئد در ناتو، به طور رسمی از دو کشور حوزه اسکاندیناوی برای پیوستن به این ائتلاف دعوت کردند.
ترکیه با متهم کردن سوئد و فنلاند به حمایت از حزب کارگران کردستان (پکک) و متحدان این حزب که آنکارا آنها را سازمانهای تروریستی میداند، تهدید کرده بود روند عضویت این دو کشور در ناتو را متوقف خواهد کرد.
الحاق فنلاند و سوئد به ناتو در پی جنگ اوکراین در حالی صورت می گیرد که روسیه در خصوص گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هشدار داده است.تحلیلگران و کارشناسان بینالمللی بر این باورند که این عضویت میتواند شرایط را در مرزهای شرقی اروپا با توجه به حساسیت روسیه نسبت به گسترش ناتو به مراتب پیچیدهتر سازد.
از زمان جنگ اوکراین تقریبا ۶ ماه میگذرد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. در ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.