به گزارش ایرنا، در قالب این تفاهمنامه، طرف صربستانی متعهد به انتقال مواد ژنتیکی پیشرفته در ارقام محصولات راهبردی به داخل ایران، تولید بذور در محصولات راهبردی و علوفهای، تحقیقات و معرفی ارقام جدید گندم و جو و همکاری در اصلاح الگوی کشت منطقه مغان و ایران شد.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در آیین امضای این سند همکاری، توسعه باغات با انتقال ارقام جدید باغی و نهال، آموزش موضوعات بهزراعی و باغی در راستای تبدیل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به قطب تولید بذر محصولات و مشاوره و ارائه خدمات کارشناسی در راستای افزایش عملکرد محصولات زراعی را از دیگر مفاد این تفاهمنامه ذکر کرد.
قاسم محمدی افزود: تولید بذر گندم و سایر محصولات به صورت سنتی تاریخچه وسیعی دارد و تاکید طرف ایرانی در این سند همکاری با طرف صرب بر تولید بذر در اراضی شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان متمرکز شده است.
وی بیان کرد: شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان مصمم به تولید بذر برای همه کشاورزان و روستائیان ایران و منطقه است و در این مسیر بر اساس ویژگیهای اقلیمی استان اردبیل هدفگذاری کرده است.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با تاکید بر ضرورت ورود فناوری و دانش فنی صنعت تولید بذر جهت دستیابی به ارقام پرتولید در مزرعه و روی زمین اظهار کرد: مدیریت اقتصاد بذر و برای شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به عنوان یک بنگاه اقتصادی و مادر در کشور خیلی حیاتی است.
وی بیان کرد: شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان برای شروع همکاری با طرف صربستانی ۵۰ هکتار در اختیار طرف خارجی قرار می دهد تا آنها تولید بذور مختلف را آغاز کنند و در صورت تایید و گواهی ارقام به دست آمده، میزان کشت افزایش خواهد یافت.
کوبیسکی نماینده شرکتهای صربستانی نیز در این آیین، شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان را یکی از بهترین مجتمعهای کشاورزی ایران خواند و گفت: مدیریت شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به دنبال انتقال ژنتیک محصولات کشاورزی و فناوری کشاورزی مدرن به این مجموعه است و یقین دارم که با وجود کارشناسان زبده، شرایط آب و هوایی مناسب و همکاری متقابل می توان به تولید استاندارد، اقتصادی و باکیفیت در این شرکت رسید.
وی افزود: در سال اول همکاری می توانیم ارقام زیادتری را به عنوان الگو کشت کنیم و به کشت ارقامی از محصولات بپردازیم تاریخ کشت متفاوتی دارند و یا ارقامی را که سرمای ۲۰ درجه زیر صفر را در مدت طولانی تحمل میکنند، کشت کنیم.
وی اضافه کرد: شرکتهای تولید بذر صرب در چند سال گذشته بیش از ۳۰ رقم جدید محصول کشاورزی را در سطح اروپا به ثبت رساندهاند که با توجه به حجم وسیع و متفاوت نیاز در ایران و شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان، میتوانیم بر اساس سیاستهای این شرکت ارقام مناسب را انتخاب کرده و منتقل کنیم و در کنار انتقال بذر، دانش فنی و فناوری تولید آن را نیز به طرف ایرانی ارائه کنیم.
نماینده شرکتهای صربستانی همچنین گفت: بسیاری از شرکتهای بینالمللی کشاورزی تنها به فروش بذر اقدام میکنند ولی ما در کنار ارائه ارقام، به انتقال دانش و فناوری آن نیز راغب هستیم.
به گزارش ایرنا، این تفاهمنامه و سند همکاری دوجانبه که در ۱۲ بند به امضا رسید، از سال زراعی جاری قابلیت اجرا دارد.
شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان که چند سال پیش به بخش خصوصی واگذار شده و پس از کشمکشهای زیاد واگذاری آن ابطال شد، طی دو سال اخیر با اقدامات انجام شده مدیریت جدید، در مسیر احیا، حفظ اشتغال و سودآوری قرار گرفته است.
مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان که هماکنون به عنوان زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی محسوب میشود، در زمینه تولید محصولات کشاورزی، دامی و صنایع وابسته با ۲ هزار و ۷۰۰ نفر نیروی انسانی شاغل فعالیت میکند و به عنوان پیشانی تولید بخش کشاورزی استان در حال فعالیت و تولید است.
این مجموعه بزرگ اقتصادی به عنوان بزرگترین شرکت کشت و صنعت کشور با داشتن اراضی وسیع زراعی به مساحت بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین زراعی، ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار باغات میوه، مجتمع بزرگ دامپروری، کارخانههای قند، لبنیات، فرآوری میوه و چند واحد تولید غذای دام و سایر نیازهای حوزه کشاورزی از شرکتهای منحصر بفرد کشور محسوب میشود.
وسعت اولیه کشت و صنعت مغان به عنوان بنگاه عظیم اقتصادی در شمال استان اردبیل ۶۰ هزار هکتار بود ولی به علت واگذاری به کارکنان، عشایر ساکن در محدوده و نیز فروش بخشی از اراضی، هماکنون تنها ۲۷ هزار هکتار در دست کشت و صنعت مغان قرار دارد که ۲۳ هزار هکتار آن قابل کشت است.
ینا به اعلام مدیران فعلی، امکان افزایش تولیدات شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به یک میلیون تن وجود دارد به طوری که میزان تولیدات این شرکت در سال گذشته ۶۰۰ هزار تن بود و امسال به ۷۰۰ هزار تن میرسد و تا سه سال آینده هم به ظرفیت تولید یک میلیون تن محصول خواهد رسید.