به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)، بر پایه تبصره ۹ «قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی» مصوب ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی مصوب ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ هیاتوزیران؛ همه دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسههای آموزش عالی، پژوهشی و فناوری دولتی و غیردولتی، باید تماممتن پایاننامهها و رسالههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی خود را که طبقهبندی ندارند در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) همانندجویی و تماممتن پیشنهادهها (پروپوزالها)، پایاننامهها و رسالههای (پارساهای) خود را ثبت کنند.
بر اساس آخرین اطلاعات، همانندجویی پارسا، پیشنهاده و مقاله در سامانه همانندجو با پشتوانه روزافزون تماممتن نزدیک به ۴۶۹ هزار عنوان پارسا، بیش از ۱۷۴ هزار عنوان پیشنهاده و ۳۵۰ هزار عنوان مقاله و روی هم با بیش از ۹۴ میلیون برگ در نشانی TIK.IRANDOC.AC.IR انجام میشود.
سامانه «همانندجو» با کاوش خودکار در این آثار، نوشتههای همانند را بازیابی و اندازه همانندی و منبع اطلاعات همانند را نمایش میدهد.
براساس آمارها، در سال تحصیلی۱۴۰۱-۱۴۰۰، بیش از ۴۲ هزار استاد و نزدیک به ۳۴۰ هزار دانشجوی عضو سامانۀ همانندجو از ۶۹۷ مؤسسه، نزدیک به ۲۵۳ هزار درخواست همانندجویی کرده اند.
به گزارش ایرنا، «پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» (ایرانداک) سال ۱۳۴۷ پایهگذاری شد و پیش از نام کنونی، با نام «مرکز مدارک علمی ایران» در سال ۱۳۵۰، «مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران» در سال ۱۳۷۰ و «پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران» در سال ۱۳۸۴ خوانده شد. این پژوهشگاه دارای سه پژوهشکده به نامهای فناوری اطلاعات، علوم اطلاعات و جامعه و اطلاعات است.
مأموریت بنیادین ایرانداک بر پایه اساسنامه و برنامه راهبردی پژوهش، مدیریت اطلاعات علم و فناوری، آموزش، همکاریهای پژوهشی و اطلاعرسانی و پشتیبانی از سیاستگذاری علم و فناوری است. این پژوهشگاه وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و زیر نظر هیئت امنا اداره میشود.
این پژوهشگاه ۲۸ عضو هیاتعلمی دارد و خدمات مختلفی؛ از جمله همانندجویی رسالهها، پایاننامهها و پیشنهادهها، پرسشنامهساز، پیشینه پژوهش و تحقیقات مفصل در زمینه سیاستگذاری علم و فناوری را ارائه میدهد. سامانه همانندجو، تقریبا پرمراجعهترین سامانه این پژوهشگاه است؛ زیرا دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری باید پس از انجام مراحل پایاننامه خود و قبل از آغاز مراحل دفاع آن را در این سامانه از جهت مستند بودن، درستی ارجاعات و میزان استفاده از متنهای دیگر همانندجویی کنند. نسخه تازهای از سامانه همانندجو، اخیرا (۲۶ مهر) با حضور معاون پژوهشی وزیر علوم و معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم رونمایی شد.