به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری ان اچ کی ژاپن، این توافق که از سوی هایاشی یوشیماسا وزیر امور خارجه و حامادا یاسوکازو وزیر دفاع ژاپن در دیدار با همتایان متبوع خود پنی وونگ و ریچارد مارلز در توکیو صورت گرفته است، می کوشد رشد فزاینده حضور نظامی ارتش چین در منطقه آسیا اقیانوسیه را به چالش بکشد.
این توافق در حالی میان توکیو و کانبرا صورت گرفته است که پیشتر آمریکا و استرالیا توافق کردند تا گام های بیشتری را برای همکاری با ژاپن در زمینه نظامی از جمله دعوت از این کشور برای شرکت در عملیات مشترک دریایی بردارند.
درپی مذاکرات وزرای امورخارجه و دفاع دو کشور استرالیا و آمریکا، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا می گوید حضور نظامی چرخشی آمریکا در استرالیا افزایش خواهد داد که این مساله شامل حضور نیروهای بمب افکن و جت های جنگنده خواهد بود.
وی همچنین با تاکید بر چالش ها در منطقه هند-اقیانوسیه مدعی شد چین به انجام اقدامات خطرناک در اطراف تایوان و دریاهای چین جنوبی و چین شرقی می پردازد و افزود: «ما متعهدیم تا گام های واقعی و ملموس برای تقویت همکاری هم در زمینه دیپلماسی و هم در زمینه دفاعی برداریم.»
وزیر دفاع آمریکا گفت که ۳ کشور آمریکا، استرالیا و ژاپن برای تقویت همکاری دفاعی مشترک سه جانبه توافق کردند و آمریکا و استرالیا از ژاپن دعوت می کنند تا در عملیات ابتکاری نیروهای دو کشور که در استرالیا انجام می شود شرکت کند.
انتقاد چین
این در حالیست که چین از طرح آمریکا برای افزایش حضور نظامی در استرالیا و دعوت از ژاپن برای پیوستن به این کشور انتقاد می کند و می گوید این اقدامات صلح منطقهای را تضعیف میکند.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری "آناتولی"، مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به طرحهای جدید واشنگتن برای منطقه آسیا و اقیانوسیه می گوید: همکاری بین کشورهای مربوطه باید به صلح و ثبات منطقهای کمک کند.
با گفته مائو؛ آمریکا به ایجاد حلقههای کوچک با برخی از متحدان خود ادامه میدهد. چنین اقداماتی تنها صلح و ثبات در منطقه را تضعیف میکند. این اقدامات نه مورد استقبال و نه حمایت قرار میگیرد.
همزمان آمریکا و استرالیا به تقویت همکاری دفاعی از جمله شراکت امنیتی سه جانبه با انگلیس در منطقه هند-اقیانوسیه پرداختهاند. بدین ترتیب پیمان آکوس سال گذشته برای کمک به کانبرا در بدست آوردن زیردریاییهای هستهای بود راهاندازی شد.
علاوه براین پس ازجنگ اوکراین، آمریکا و استرالیا با محکوم کردن این اقدام روسیه از کرملین درخواست کردند تا نیروهایش را از اوکراین خارج کند و اعلام کردند تهدیدهای هستهای مسکو میتواند تهدیدی علیه امنیت، ثبات و صلح کل جهان باشد.
در اقدامی دیگر دو کشور پس از انجام آزمایشهای متعدد موشکی کره شمالی تعهد کردند تا به روند تحقق خلع سلاح کامل هستهای کره شمالی کمک کنند.