به گزارش ایرنا، مسکن یکی از نیازهای پایه و اساسی همه افراد و خانوارهاست که مطلوبیت آن نقش مستقیمی در کیفیت زندگی دارد، از این رو همه جوامع به نوعی با مشکل مسکن مواجه هستند.
در حال حاضر مشکل تامین مسکن به ویژه برای اقشار کم درآمد، یکی از چالش های اساسی کشورها محسوب می شود و دولت ها با برنامه های گوناگون اقتصادی و اجتماعی برای حل کردن مسائل مربوط به مسکن اقدام می کنند.
در کشور ما نیز با توجه به مشکلات و کمبودهای حوزه مسکن، دولت سیزدهم در ماه های آغازین فعالیت خود، ساخت سالانه یک میلیون واحد را هدفگذاری کرد و مقدمات گسترده اجرای این طرح عظیم را فراهم نمود که از جمله این مقدمات، تامین زمین بود.
در استان زنجان، سهم نهضت ملی مسکن ۲۶ هزار و ۶۶۸ واحد بوده که عملیات اجرایی آنها آغاز شده و هم اکنون از شتاب و پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار است.
هر چند متقاضیان مسکن در استان از طولانی مدت بودن ساخت واحدها گله مند هستند اما مسوولان استانی معتقدند وضعیت استان در این حوزه در مقایسه با استان های دیگر مناسب است و تلاش می شود برخی از این فازها هرچه سریعتر تکمیل شده و به گروه های هدف واگذار شود.
آغاز عملیات اجرایی ۱۷ هزار و ۷۱۹ واحد مسکونی در استان
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان با بیان اینکه هم اکنون عملیات اجرایی ۱۷ هزار و ۷۱۹ واحد مسکونی در حوزه نهضت مسکن ملی استان آغاز شده است، اضافه کرد: این طرح، قرارداد سه جانبه واگذاری گروهی و زمین های ۹۹ ساله را در بر می گیرد که برای خود مالکی نیز سه هزار و ۶۲۶ واحد تعریف شده است.
اصغر اسماعیلی با بیان اینکه پروژه های مسکن در ۲ بخش غرب و شرق زنجان تعریف شده است، اضافه کرد: پروژه های شرق زنجان با پیشرفت فیزیکی مناسب در حال ساخت است به طوری که از سال آینده یک جهش در پیشرفت فیزیکی آنها رخ خواهد داد.
مدیر کل راه و شهرسازی استان زنجان با بیان اینکه اسکلت و دیوارکشی بخشی اعظمی از این پروژه ها به زودی به اتمام می رسد و وارد بخش تاسیسات خواهند شد، گفت:البته برخی پروژه ها از نظر تاسیسات پیشرفت خوبی دارد و به زودی با تکمیل شدن به مرحله بهره برداری می رسد.
وی با بیان اینکه در بخش غرب زنجان نیز حدود ۶ هزار واحد در حال ساخت بوده و میانگین پیشرفت فیزیکی پروژه ها در حدود ۴۲ درصد است، اظهار داشت: عملیات اجرایی این پروژه ها در ابتدای سال آغاز شده به همین دلیل پیشرفت فیزیکی پایینی دارند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان خاطر نشان کرد: برای بخش بزرگی از تعداد متقاضیان مسکن ملی به تخصیص زمین نیاز داریم و در این خصوص اراضی مختلفی پیش بینی شده که برخی از آنها به نتیجه رسیده است.
وی با اینکه هم اکنون این استان برای ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی دیگر به زمین نیاز دارد، اضافه کرد: در این خصوص اراضی لیل آباد پیشنهاد شده که با بنیاد مستعضفان وارد مذاکره شده و توافقات اولیه آن انجام گرفته است.
اسماعیلی افزود: این زمین ها در سمت غرب زنجان واقع شده و تقسیم بندی و تفکیک آنها صورت گرفته که کمبود اراضی را در این بخش جبران خواهد کرد.
این مسوول یادآوری کرد: ۳۰ درصد از زمین یک هزار هکتاری لیل آباد برای ساخت در نظر گرفته شده که تحقق این مهم می تواند نیاز کنونی استان را بیش از گذشته پوشش دهد.
نظارت های میدانی، راهکار به ثمر نشستن وعده ها
استاندار زنجان در این خصوص معتقد است: به سرانجام رساندن مسکن ملی از اولویتهای مهم مسوولان استانی است که حساسیت ویژهای نسبت به آن وجود دارد و خوشبختانه پیشرفت خوبی را در زمینه ساخت نهضت ملی مسکن در استان شاهد هستیم و امیدواریم آنها را با تلاشهای بیشتر و کمترین هزینه به نتیجه برسانیم.
محسن افشارچی با اشاره به مشکلات قبلی در حوزه احداث مسکن ملی استان، افزود: اردیبهشت امسال به لحاظ حجم تسهیلات تخصیصی معضلاتی وجود داشت که با رایزنی های انجام گرفته این مشکلات برطرف شد.
وی با بیان اینکه تمامی توان دستگاه های متولی باید در احداث واحدهای مسکن ملی به کار گرفته شود تا تاخیرها به حداقل برسد، اضافه کرد: یکی از ابزارهای مهم این بخش پیگیری و نظارت های مستمر است که شخصا ماهانه، نظارت های میدانی را انجام خواهم داد.
استاندار زنجان با بیان اینکه حوزه عمرانی استانداری به صورت هفتگی نظارت های میدانی را انجام خواهد داد تا قولی که به مردم داده شده با کمترین مشکل به نتیجه برسد، ادامه داد: در حال حاضر هم تعدادی از متقاضیان مسکن ملی در این استان از تاخیر به وجود آمده ناراضی هستند و در این میان اگر با افزایش قیمت ها مواجه نمی شدیم، تاخیرها قابل تحمل بود.
وی با تاکید بر اینکه تاخیری که موجب افزایش قیمت ها می شود برای مردم قابل تحمل نیست، گفت: در این زمینه، جلسه ای با پیمانکاران مسکن ملی استان برگزار خواهد شد تا موارد و مشکلات این حوزه بررسی و مرتفع شود.
استاندار زنجان: اگر با افزایش قیمت ها مواجه نمی شدیم، تاخیرها قابل تحمل بود و واحدها خیلی سریعتر به متقاضیان واگذار می شد. افشارچی با اشاره به اختصاص زمین های لیل آباد شهر زنجان به ساخت مسکن ملی، ادامه داد: تخصیص زمین ۳۰۰ هکتاری به این امر اقدامی خوب است که منافع آن عاید مردم می شود به طوریکه این زمین ها از هر ۲ متقاضی به یک نفر واگذار خواهد شد.
وی با بیان اینکه طراحی ها نیز به نحو مناسبی انجام خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: در این زمینه اشکالات و نواقص اعلامی از سوی شهرداری ها مورد توجه قرار خواهد گرفت تا در برابر مردم پاسخگو باشیم.
این مسوول با تاکید بر اینکه مسوولان مربوط به ویژه راه و شهرسازی باید شبانه روزی در این زمینه فعال باشند تا نتیجه مطلوب حاصل شود، گفت: نباید در این خصوص کوتاهی یا کاهلی انجام شود.
پیشرفت خوب ساخت مسکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با اشاره به فعالیت های این نهاد انقلابی در ساخت مسکن، ادامه داد: بنیاد مسکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هراز نفر با راه و شهرسازی استان هماهنگی و تعامل دارد به طوری که تعداد ثبت نامی های انجام شده تاکنون ۱۶ هزار و ۶۱۷ واحد بوده که ۶ هزار و ۵۴۵ نفر تایید شدهاند.
رضا خواجه ای با بیان اینکه یک هزار و ۴۴۳ واحد در ۸۸ بلوک در شهرهای ابهر، خرمدره، سلطانیه، طارم و ماهنشان در دست ساخت است، افزود: بنیاد مسکن استان در موضوع انعقاد قراردادها، فونداسیون و اسکلت واحدهای مسکونی در بین چهار استان برتر کشور قرار دارد.
این مسوول در خصوص پروژه های بنیاد ساز نیز ادامه داد: هم اکنون پروژه های ۵۴ و ۷۲ واحدی خرمدره به ترتیب ۷۱ و ۵۱ درصد و پروژه های ۹۸ و ۸۰ واحدی هیدج ۴۰ و ۴۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
وی اضافه کرد: پروژه ۱۶ واحدی صائین قلعه نیز مراحل پایانی ساخت خود را سپری می کند که طبق برنامه ریزی ها در ماه آینده به بهره برداری می رسد و پروژه دیگر این منطقه، ۲۲ درصد پیشرفت دارد و همچنین پروژه ۹۶ واحدی آببر طارم نیز به ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.
به گفته خواجه ای پروژه دیگر ۶۴ و ۴۰ واحدی آببر طارم نیز ۱۴ درصد و پروژه ۵۱۹ واحدی قیدار هم ۱۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
بنیاد مسکن زنجان در بحث انعقاد قراردادها، فونداسیون و اسکلت واحدهای مسکونی در بین چهار استان برتر کشور قرار گرفته است. وی به مشکلات ساخت مسکن در خرمدره و به ویژه زرین رود ماهنشان و قیدار اشاره کرد و گفت: در صورت توجه به این مشکلات و رفع آنها روند ساخت مسکن سرعت بیشتری به خود می گیرد.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با اشاره به اینکه واحدهای مسکن ملی در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت استان از ۱۶ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، گفت:طبق برنامه ابلاغی در طرح ملی مسکن، سهم این استان به نسبت جمعیت آن در کشور ۴۰ درصد بیشتر تخصیص است.
خواجه ای با بیان اینکه واحدهای مربوط به طرح نهضت ملی مسکن در استان طی چهار سال احداث و واگذار می شود، افزود: اغلب متقاضیانی که وجه اولیه این واحدها را پرداخت کرده بودند، با همکاری اداره کل راه و شهرسازی زمین مورد نیاز برای ساخت واحدهای مسکونی آنها تامین شده است.
به گفته این مسوول، در شهر زنجان نیز ۳۶۸ واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن با همکاری اداره کل راه و شهرسازی با ۵۲ درصد پیشرفت فیزیکی در دست احداث است که اتمام پروژه های مسکن ملی به زمان صدور پروانه ساختمانی آنها بستگی دارد.
همکاری دستگاه های خدمات رسان استان در تسریع اجرای نهضت ملی مسکن
خبرنگار ایرنا برای بررسی بیشتر وضعیت طرح نهضت ملی مسکن به سراغ مدیران دستگاه های خدمات رسان آب، برق و گاز رفت.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع برق استان زنجان هیچ مشکل و کاستی برای تامین برق واحدهای نهضت ملی مسکن در استان جود ندارد و ظرفیت لازم در این زمینه ایجاد شده است.
پیام جوادی اضافه کرد: از نخستین روز آغاز این طرح در استان با هدف تسریع در ساخت واحدها، تامین برق بخش کارگاهی پروژه ها انجام و تحویل پیمانکاران شد.
وی با بیان اینکه زیرساخت های لازم برای شبکه های توزیع برق این پروژه ها پیش بینی و اجرا شده است، اظهار داشت: شرکت توزیع برق استان وظیفه دارد تا زمان تحویل واحدهای مسکونی، تحویل انشعاب برق این مجموعه ها را انجام دهد که در این خصوص مشکل خاصی وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان زنجان گفت: با توجه به سرعت بالای پیشرفت پروژه ها در واحدهای نهضت ملی مسکن تلاش می کنیم تا برق رسانی به واحدها نیز با همان سرعت انجام شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان نیز با اشاره به اهمیت گازرسانی به طرح نهضت ملی مسکن به عنوان برنامههای محوری این شرکت، اضافه کرد: با اولویت بندی های انجام شده گازرسانی به ۱۴ هزار و ۵۳۴ واحد مسکونی در حال اقدام و پیگیری است.
رحیم سلیمانی نژاد اظهار داشت: تامین زیرساختهای گازرسانی همزمان با اجرای این پروژهها مورد توجه جدی شرکت گاز استان زنجان بوده و برای گازرسانی به ۴۳ پروژه با ۱۴ هزار و ۵۳۴ واحد مسکونی، برآورد مصرفی معادل ۵۹ هزار و ۲۵۵ مترمکعب بر ساعت گاز طبیعی انجام گرفته است.
وی اضافه کرد: تمام پروژه های مربوط به مسکن ملی که تاکنون در استان زنجان به بهره برداری رسیده از زیرساخت گاز طبیعی برخوردار بوده و هیچ یک از این پروژه ها، فاقد زیر ساخت تامین گاز نیست.
سلیمانی نژاد با بیان اینکه برای تحقق اهداف دولت مردمی و تقویت جهش تولید مسکن، زیرساخت گاز همه طرحهای جدید و باقی مانده دارای شرایط گازرسانی را در کمترین زمان ممکن فراهم می کنیم، افزود: شرکت گاز استان زنجان برای پشتیبانی و حمایت از این طرح آمادگی کامل دارد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب زنجان نیز با بیان اینکه این شرکت، مشکلی در انجام وظایف محوله در این بخش ندارد، ادامه داد: در بلوک های ام ۵ و ام ۶ واقع در کوی زنگان خط انتقال آب به میزان ۴.۵ کیلومتر کار شده اما تعاونی علوم پزشکی که مدتها متوقف شده به رغم توافقات انجام گرفته و پیگیری فرماندار برای عبور لوله اجازه نمی دهد و مسیر جایگزین را حریم رودخانه اعلام کرده اند که شرکت آب منطقه ای نیز اجازه چنین کاری را نمی دهد.
علیرضا جزو قاسمی خاطر نشان کرد: این شرکت در اجرای این کار بلاتکلیف است چون یک کیلومتر این طرح باقیمانده در حالیکه برای آبرسانی به بلوک های یاد شده این کار باید انجام گیرد.
برآیند:
خوشبختانه با همکاری دستگاه های اجرایی و عزم جزم دولت سیزدهم، عملیات اجرایی نهضت ملی مسکن در استان شتاب گرفته است.
امیدواریم هرچه سریعتر با هماهنگی و همکاری مدیران و مسوولان، شاهد تکمیل و بهره برداری از واحدهای مسکونی هدفگذاری شده باشیم که موجب افزایش رضایتمندی شهروندان خواهد شد.