به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پیمان صالحی روز جمعه در اجلاس روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری با اشاره به تجربیات معاونت علمی طی ۱۰ سال قبل افزود: آن زمان ۶۲۰۰ شرکت دانش بنیان ایجاد شده بود و هر جا نیازی در کشور احساس میشد، ما برای حل مسائل به این شرکتها مراجعه میکردیم.
وی ادامه داد: سعی کردیم یک نظام حل مساله سریع در حوزههای تخصصی ایجاد کنیم و با سازوکارهایی که در اختیار داشتیم اقدام به حل مسائل کشور با محوریت شرکتهای دانشبنیان می کردیم.
صالحی ادامه داد: ولی یکی از چالشهای ما در وزارت علوم پا نگرفتن نظام حل مساله است.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در حال حاضر ۱۲۰ قطب علمی در کشور داریم که مساله حل کن نیستند، یادآور شد: از این رو پیشنهاد میشود که برای ایجاد قطبهای علمی یا پردیس فناوری ابتدا برآوردی از میزان اعتبارات مالی آن صورت گیرد.
مشاور معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم این نشست در محل سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تاکید کرد: همچنین پیشنهاد میشود برای ایجاد این قطبها عامل مالی نیز به آن اضافه شود. در حال حاضر در همه استانهای کشور صندوق پژوهش و فناوری ایجاد شده و میتوان از ظرفیت آنها در این حوزه استفاده شود.
مصطفی صفدری رنجبر نیز در این نشست با اشاره به تدوین آییننامه ایجاد قطبهای فناوری و نوآوری، افزود: در دنیا پژوهشگاهها بازیگران کلیدی در نظام ملی و نوآوری هستند و فعالیتهای تحقیقاتی این مراکز موتور نوآوری و صنعتی بهویژه کشورهای سازمان همکاری توسعه اقتصادی (OECD) تلقی میشود.
وی، تمرکز بر پژوهشهای کاربردی و توانمندسازی را از چالشهای اصلی پژوهشگاهها نام برد و یادآور شد: اثربخشی پژوهشگاه ها به دلیل ارتباط ضعیف با بخش خصوصی، فقدان خلق ثروت، جایگاه رقابتی و موازیکاری با نهادهای دانشگاهی و شرکتهای دانشبنیان کم است.
مشاور معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: طبق ماده ۹ آییننامه قانون جهش تولید دانشبنیان، پژوهشگاههای وابسته به وزارت علوم موظف هستند در راستای نقشآفرینی در زیستبوم فناوری و حرکت به سمت تجاریسازی در جهت ایجاد قطبهای فناوری و نوآوری اقدام کنند.
صفدری، کمک به توسعه و تکمیل زیست بوم فناوری و نوآوری و حل مسائل کلان را از اهداف این قطبها نام برد و یادآور شد: بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، ۲۵ درصد شرکتها در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعال هستند در حالی که کشور مشکلات زیادی در حوزههای محیط زیست، آب و انرژی دارد.
وی با اشاره به ماموریتهای قطبهای علم و فناوری، خاطر نشان کرد: ارائه خدمات شتابدهی در حوزه فناوری و نوآوری، مدیریت پلتفرم پژوهشهای راهبردی و مساله محور، مرجعیت استانداردسازی و تنظیم مقررات و ارائه خدمات تخصصی به شرکتهای صنعتی از ماموریتهای قطبهای فناوری تعریف شده است.
صفدری پژوهشگاهها را در رده اول ایجاد قطبهای فناوری دانست و یادآور شد: پارکها و پژوهشگاهها میتوانند در زمینه ایجاد این قطبها اقدام کنند.
به گفته وی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک در این زمینه از جمله پژوهشگاههای موفق است.
صفدری خاطرنشان کرد: آییننامه مربوط به قطبهای فناوری و نوآوری در حال تدوین است و از پیشنهادات در این زمینه استقبال میکنیم.
اجلاس روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری با حضور وزیر علوم، وزیر صمت و روسای دانشگاهها و پژوهشگاههای سراسر کشور دیروز و امروز در محل سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برگزار شد.